20:49:13 28.09.2020
 
Stiri

Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în fața lui Eminescu

Politică 17.01.2020 09:16 Vizualizări4371 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în fața lui Eminescu


Semne diacritice

Pe 15 ianuarie, dis-de-dimineață, Dodon a mers, cu suita, să depună flori la bustul lui Eminescu, „luceafărul poeziei românești”, „întruparea literară a conștiinței românești” (Nicolae Iorga), intrat în topul TVR „zece mari români ai tuturor timpurilor”, poetul care, la 17 ani, a publicat poezia patriotică „unionistă” „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” - un manifest civic pentru viitorul țării sale „de glorii” și „de dor”. La primul congres al studenților români de la Putna, 25 mai 1871, Eminescu a ținut un discurs care anulează speculația identitară a moldoveniștilor de azi. „Suntem români și punctum”, a enunțat „poetul național” (Ion Druță).

Ce-l mână pe Dodon la bustul poetului?

S-ar părea că Igor Dodon ar fi trebuit să-i ocolească de departe monumentul, să dea „indicații” să fie demolat, căci nimeni nu subminează „statalitatea” de pe Bâc mai mult decât Eminescu - „omul deplin al culturii românești” (Constantin Noica). Semipreședintele amenință că îi va scoate pe unioniști în afara legii, că va elimina „limba și literatura română”, „istoria românilor” din programa școlară, el regretă că Rusia nu a „eliberat” în 1812 întreaga Moldovă, oprindu-se pe Prut, dar pentru a realiza aceasta va trebui să-l înlăture pe Eminescu. Ce îl mână pe Dodon și dodoniști cu buchete de flori la bustul poetului, care a spus că „a rosti numele Basarabia e totuna cu a protesta contra dominațiunii rusești”?

Fără fundament cultural

Problema moldoveniștilor e că, dacă îi elimină pe Eminescu și ceilalți poeți și scriitori care au scris în limba română, ei nu rămân cu nimeni, nici măcar cu Bucov sau Lupan, ca să nu mai vorbim de generațiile de la Grigore Vieru încoace. Până și poeții transnistreni, proletcultiști, s-au delimitat de spațiul literaturii române doar de pe poziții de clasă, nu lingvistice, pretinzând să scrie în limba „muncitorilor și țăranilor”, nu a „saloanelor burgheze”.

RSSM a existat un timp fără Eminescu, Alecsandri, Creangă, Negruzzi, dar până și autoritățile sovietice au înțeles că nu poți construi un „popor moldovenesc” diferit de cel român doar cu câțiva scriitori proletcultiști. Fără scriitorii români, Republica Moldova se pomenește fără fundament cultural - literar, folcloric, în primul rând, și nu ar avea ce sărbători pe 15 ianuarie (cu excepția culturii minorităților naționale).

Esența scindării geopolitice

Dihotomia falsă limba română/ „limba moldovenească” e de fapt esența scindării geopolitice, cauza care sfâșie Republica Moldova între Est și Vest. Moldoveniștii înțeleg că, în condițiile de transparență a frontierei vestice, Republica Moldova se va integra inevitabil, direct sau indirect (în cadrul UE), în spațiul politic românesc. Pentru ei, „românizarea” și integrarea europeană e cam același lucru, ei cred că pot opri aceste procese punându-se la adăpostul Rusiei, întorcând roata istoriei, restabilind cortina de fier de pe Prut. Primul pas în această direcție este „moldovenizarea” lui Eminescu, denunțarea Unirii, nu numai a celei din 1918, dar și a celei din 1859, dintre Moldova și Muntenia. Astfel ei pun un foc permanent sub fundamentul Republicii Moldova. Strigându-se „fără geopolitică!” se face cea mai nerușinată geopolitică.

Proiectul geopolitic al Rusiei

Ce s-ar întâmpla dacă Dodon ar înceta să se dea mai lingvist decât Eminescu, chemându-i, perfid, drept arbitri pe „moș Ion și mătușa Ileana”, dacă nu ar sfida scriitorii, elita intelectuală, dacă s-ar conforma hotărârilor Academiei Române și Academiei de Științe a Republicii Moldova, ale Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, care a făcut, zilele trecute, o declarație principială în legătură cu pretențiile sale lingvistice?

El ar supăra aprig Rusia, care nu l-ar mai finanța și susține în alegeri, văzându-se nevoită să pună punct proiectului său geopolitic în Republica Moldova. Rusia nu ar mai putea pretinde că ne „eliberează”, venind cu tancul, ar trebui să ne lase, cum recomanda și Soljenițin, în voia noastră.

Există moldoveniști sinceri?

Există dodoniști „patrioți”, care cred sincer că Eminescu a scris în „limba moldovenească”? Există, cei ignoranți? Dar există și moldoveniști care mint în mod conștient, ei fac „geopolitică”. Dodon se duce la Eminescu de nevoie, urându-l. Fără Eminescu, „statalitatea” Republicii Moldova nu are fundament cultural, iar cu Eminescu – nu are viitor politic.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Grig 17.01.2020 13:45

Mai este un aspect. Rusia, că anume ea stabilește strategia și tactica pentru Coloana a 5 rusească în Moldova, acum condusă de Dodon, a calculat foarte bine că în Moldova nu-s suficienți rusofoni pentru a garanta o majoritate politică. Deci, în așa condiții, trebuie de atras o parte din moldovenii mai superficiali, care nu-s informați profund în politicile rusești. Așa s-a decis de a încăleca moldovenismul și a crea o „demnitate” falsă jucând pe sentimentele superficiale a unei părți (cea mai proastă) a populației mioape. Negarea sau ignorarea lui Ștefan cel mare sau Eminescu ar fi prea de tot - asta o pricep toți moldovenii și ar pierde susținerea tuturor moldovenilor 100%. Din astă cauză trădătorii de țară interfrontiști de altă dată au preluat lozincile Frontului Popular din 1989 „Unire moldoveni” drapelele istorice moldovenești, proslăvirea Statului feudal moldovenesc, etc. Scopul principal strategic: moldovenii sun altceva și mai ceva decât ceilalți români - ruperea moldovenilor de la neamul românesc pentru ai consuma mai ușor. Rusia î-l trimite pe Dodon cu flori la Eminescu și Ștefan - aceasta-i tehnică de manipulare a moldovenilor. Altfel n-are șanse Dodon să mai fie președinte și un procentaj acceptabil în parlament.....

Basarabeanu49 17.01.2020 21:28

Cândva am afirmat că, cele mai multe cozi de topor din spațiul post sovietic sunt în R.Moldova. Cauza:educația proastă și lipsa de carte.

Voila 26.01.2020 20:02

De ce Rusia acordă atâta atenție Moldovei? Foarte simplu, din datele istorice și cele analitice pe care le posedă rușii rezultă clar că UNICA barieră pentru desfășurarea Rusiei în regiune este anume Moldova.

Voila 26.01.2020 20:14

Sper că lumea încă nu a uitat unde s-a născut președintele care a trimis elicopterele să atace aeroportul Serghei Prokofiev din Donețk ocupat de rebeli rusofoni.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md