01:20:21 05.12.2021
Stiri

Nicolae Negru // De la politica externă „echilibrată” la politica externă duplicitară

Actualitate 19.11.2021 09:10 Vizualizări3286 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru // De la politica externă „echilibrată” la politica externă duplicitară


Semne diacritice

Principalul rezultat al vizitei vicepremierului și ministrului de Externe și al Integrării Europene Nicu Popescu la Moscova e că, deocamdată, nimic nu e hotărât, că mai urmează întâlniri și discuții în ce privește relațiile economice, inclusiv accesul vinurilor, legumelor și fructelor noastre pe piața rusă, situația muncitorilor moldoveni în Rusia, soluția transnistreană. Rămâne cum a fost în privința trupelor ruse, depozitului de la Cobasna, statutul limbii ruse...

Aflăm că recenta semnare a obscurului contract dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, care a provocat un val de scumpiri în Republica Moldova, este un model de rezolvare a complicatelor probleme moldo-ruse și pentru dl Popescu, și pentru omologul său Serghei Lavrov. Dl Popescu s-a arătat atât de entuziasmat, încât a recunoscut și a promis să plătească datoria Republicii Moldova față de „Gazprom”, înainte de auditul fixat în protocolul semnat la Sankt Petersburg.

La conferința de presă de după întâlnire, a curs „zahăr și melasă” (în expresia unui jurnalist rus), dar relațiile de mai departe dintre Rusia și Republia Moldova rămân la fel de neclare ca până acum, decât că vor fi „pragmatice” și „reciproc avantajoase”. Nu vom intra în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), dar vom colabora, pe platformele CSI, UEE și alte „platforme internaționale”. Popescu i-a „confirmat o dată în plus” lui Serghei Lavrov că „va fi păstrat echilibrul în relațiile cu structurile integraționiste eurasiatice și Uniunea Europeană”.

Ce ar însemna aceasta? Cum putea ministrul Integrării Europene să „confirme” așa ceva? Popescu nu a contestat și nu a comentat fraza respectivă, care ne amintește despre „politica externă echilibrată” a lui Dodon. Despre „politica externă echilibrată” a vorbit, acum o lună, și Natalia Gavrilița în discursul său adresat șefilor de state CSI. Acum ne dăm seama că folosirea acestei sintagme nu a fost deloc întâmplătoare și că, probabil, nici nu-i aparține lui Dodon, ci lui Lavrov sau lui Kozak.

Asta vrea să audă Moscova de la liderii noștri: că stăm pe loc, în două luntri, nu ne integrăm în UE mai mult decât în UEE. Totuși, când sunt sinceri Gavrilița, Popescu? La Chișinău, București, Bruxelles, când spun că „prioritatea zero” a politicii externe de pe Bâc e „integrarea în UE” sau la Moscova, atunci când promit să facă pași egali spre UE și UEE?

În interviul acordat postului de radiou „Eho Moskvî” după conferință, Popescu a redevenit proeuropean, subliniind că Republica Moldova dorește să se miște în direcția Europei, păstrând în același timp „relații normale, calme, pozitive, neconflictuale cu Federația Rusă”. Și de ce nu a spus aceasta în prezența lui Lavrov? Iarăși îl dominau reflexele studențești?

Până și „curajul” ministrului Nicu Popescu la conferința de presă a fost duplicitar. El a îndrăznit să vorbească despre retragerea militarilor ruși, a munițiilor de la Cobasna, dar nu pentru că ar fi necesar, vital pentru statul Republica Moldova, ci din cauza neutralității înscrise în Constituția ei. Și dacă nu era înscrisă? De altfel, Lavrov a salutat atașamentul Guvernului moldav față de „neutralitate”, dar a ignorat demonstrativ referința la trupele ruse.

Culmea atitudinii duplicitare, „neconflictuale” s-a manifestat atunci când dl Popescu a vorbit despre rolul Rusiei ca „mediator”, care „ne ajută să ne mișcăm în direcția soluționării problemei transnistrene”. Chiar crede el că Rusia „ne ajută”? Are dreptate Vladimir Socor, unele lucruri nu le spui pur șimplu, dacă nu sunt adevărate. E monstruos, umilitor să afirmi că Rusia „ajută”, când ea de fapt îi întreține pe separatiști, fără de Rusia pretinsul stătuleț nu avea cum să apară și nu are cum să reziste.

Posibil, o asemenea strategie să-i aducă PAS-ului voturile unor rusofili, dar bățul e cu două capete, PAS ar putea să piardă o parte din voturile proeuropenilor. Sigur, e nevoie de dialog cu Rusia, dar nu în genunchi, nu cu prețul minciunii și umilinței. Această politică externă duplicitară a suptului de la două vaci sau a statului în două bărci, și cu unii, și cu alții, nu sporește prestigiul actualei guvernări, nu este originală, o urmărim, într-o formă sau alta, de treizeci de ani. Vremurile bune nu au cum să apară, dacă mergem pe același drum, în cerc... Și nu ai cum să consolidezi „statalitatea” fără demnitate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Ion 19.11.2021 19:25

Excelent articol ! Bravo !

Andrei 19.11.2021 23:05

Leanca, Popescu,..., ce te poti astepta de la cei care absolvesc MGIMO-ul? Ce naste din pisica,...soareci mananca.

Veteranii 1992 20.11.2021 22:01

Domnule-tovarăș Negru, de ce contractul de livrare a gazelor e obscur? Și ce a greșit N.Popescu dacă a spus că majoritate populației EM nu-și dorește unirea, în condiția când acesta e un adevăr, chiar dacă e trist, și în condiția când un partid unionist a fost votat de 13% procente de români, iar în Moldova 0,5% din alegătiri? Încât ai absolvit Insitutul politehnic, iar guvernul are nevoie de cadre, poate te duci și înveți guvernarea cum să guverneze? Or, de dat aprecieri și sfaturi sterile, pot și acei care nu știu alfabetul.

Ion Savin 20.11.2021 23:08

Cu fundul în două luntrii nu poate nimeni sta.Am încercat și eu-nu mi sa primit.O barcă lunecă într-o parte ,a doua în altă parte.De mirare,dar guvernanții noștii încă n-au înțeles.

Andres 22.11.2021 00:08

Cu fundul în două luntrii într-adevăr nu se poate de stat. Dar nu e bine de încurcat sula cu prefectura, pentru că să tinzi să ajungi în UE, nu înseamnă că sunt excluse relații ECONOMICE normale cu Ucraina, cu Rusia, cu Cazahstanul, etc REPET - RELAȚII ECONOMICE.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md