11:04:47 23.08.2019
 
Stiri

De ce România nu se teme de Republica Moldova

Opinii 16.02.2018 09:16 Vizualizări5862 Autor: Nicolae Negru
De ce România nu se teme de Republica Moldova

Semne diacritice

Grecii se opun ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FRIM) să poarte numele de Macedonia, pe care îl consideră parte a tezaurului lor cultural și istoric. Fiindcă partea de nord a Greciei se numește Macedonia, a recunoaște existența unui stat cu același nume ar pune în pericol integritatea teritorială a Greciei, ar justifica amestecul străin în afacerile ei interne, consideră majoritatea politicienilor greci. Ei nu s-au lăsat convinși de contrariul nici după introducerea unor modificări în Constituția Macedoniei și decizia, din 1992, a Comisiei de Arbitraj constituită de Comunitatea Europeană care spune că denumirea Macedonia nu implică pretenții teritoriale față de Grecia din partea FRIM.

În februarie 1994, Grecia a recurs la arma blocadei economice pentru a determina FRIM să-și modifice desenul de pe drapelul său - un soare stilizat, din perioada macedoneană, considerat de greci drept „simbol al continuității dintre cultura macedoneană veche și cultura greacă modernă”. Iar în iunie 1995, ea s-a adresat la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru a-i confirma dreptul asupra acestui simbol. Atena a blocat arborarea drapelului respectiv la sediul ONU din New York și FRIM a bătut în retragere, modificând simbolul de pe drapelul său de stat.

Soluția propusă de Atena în disputa legată de numele țării vecine e ca FRIM să se numească Macedonia de Nord. Din cauza că Skopje nu acceptă acest lucru, că promovează o politică de „antichizare”, naționalizând unele perioade și personalități istorice elene, cum ar fi Alexandru Macedon, Grecia se opune ca FRIM să fie primită în NATO și UE. Abia în ultima vreme unii politicieni macedonieni se arată dispuși să țină cont de sensibilitatea statului vecin în chestiunea denumirii statului lor, dar nu se știe cât va mai dura această dispută, pe care multe state o consideră ridicolă, recunoscând numele Macedonia în pofida demersurilor grecești.

În aparență, tiparul greco-macedonean poate fi aplicat și relațiilor dintre România și Republica Moldova, care pretinde (pre limba unor politicieni „stataliști”) că își trage „statalitatea” de la Țara Moldovei, parte constitutivă a statului român modern, iar ca erou național îl consideră pe Ștefan cel Mare, care este „cel mai mare român”, conform unui sondaj printre telespectatorii TVR 1. Însă România a procedat exact invers, fiind prima țară care a recunoscut independența și simbolurile Republicii Moldova, similare, în mare parte, celor românești. Atitudinea belicoasă a moldoveniștilor noștri, în frunte cu Dodon, față de România le-ar putea da apă la moară grecilor suspicioși, dar nu pare să sperie deloc Bucureștiul, ci, dimpotrivă, îl determină să sprijine Chișinăul în efortul său de integrare europeană.

De ce politica „antichizării” Republicii Moldova, care a împlinit abia 26 de ani, pretenția ei de a substitui Moldova istorică, „naționalizarea” lui Ștefan cel Mare și a simbolurilor sale, „aluziile” teritoriale, încurajate de Putin (care i-a dăruit harta Moldovei de până la 1812 lui Dodon, când de fapt ar fi trebuit să o dăruiască lui Iohannis) nu-i provoacă României vreo reacție asemănătoare cu a Greciei față de FRIM? De ce moldoveniștii încearcă să sperie România, iar ea nu îi ia în serios?

Cu toate asemănările, în relațiile dintre Grecia și Macedonia, pe de o parte, și România cu Republica Moldova, pe de altă parte, există o diferență esențială: macedonienii de azi și grecii de azi sunt popoare diferite, pe când românii și moldovenii sunt același popor și ieri, și azi. Chiar dacă unii moldoveni pretind că vorbesc altă limbă, decât cea românească, ei nu pot nega că înțeleg românește (De altfel, printre traducătorii militari ai Armatei Sovietice în România erau, ironia sorții, unii transnistreni „stataliști”.)

România nu se teme de apropierea cu Republica Moldova, nu instituie blocade economice împotriva ei, ci o sprijină economic și politic. Fiindcă românii și moldovenii sunt același popor, Rusia are „grijă” ca ei să nu se apropie prea mult unii de alții și, în afară de embargouri și alte pârghii economice, îi întreține pe „stataliștii” din Republica Moldova. Moldovenismul acestora însă, dacă nu e primitiv, rudimentar, e fals, fapt care iese la iveală cu prima „zgârietură”: „stataliștii” se opun, se tem ca de moarte de reunirea cu moldovenii de dincolo de Prut, folosind numele lui Ștefan cel Mare împotriva restabilirii hotarelor Moldovei lui Ștefan cel Mare, sfâșiată de Rusia. Nu e absurd, bizar, monstruos: „moldovenii” luptă împotriva reunirii cu frații lor „ne-eliberați” de Rusia?

Moldoveniștii sunt produsul cu destinație specială al propagandei rusești, „elaborați” pentru a permanentiza raptul și ocupațiile ruse din 1812, 1940 și 1944, ca nu cumva să se repete anul 1918. Contactul cu moldovenii și ceilalți români de dincolo de Prut le poate fi fatal, de aceea moldoveniștii s-au împotrivit independenței RSSM, apoi - reunirii cu România. În acest scop, ei au fixat în Constituție că revizuirea caracterului „suveran, independent și unitar” al Republicii Moldova se poate face doar prin referendum. Crezând că astfel barează definitiv calea reunirii, bazându-se pe românofobia inoculată majorității în perioada ocupației sovietice, falșii urmași ai lui Ștefan au legitimat de fapt procesul reunificării. Oricât ar amenința ei acum pe primari și consilierii locali care proclamă reunirea cu România, SIS-ul, poliția și procuratura nu-i mai poate ajuta. Încercând să sperie România cu pierderea Moldovei, Dodon riscă să rămână președinte fără stat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 16.02.2018 12:45

Cine oare se teme de RMica, o tara fara stat? O tara cu noroacele legate. O tara in care, astazi, doi prostata-listi kremlinezi si russofili, Dodoasca&Plahoasca, au plodit tirania si despotismul. Statul ar trebui sa apere nevoile cetatenilor. Si fiindca statul RMicii a fost acaparat, violat si scuipat, escrocii, talharii triseaza poporul. Cine si-a imaginat vreodata ca un impostor pervers, cocainator, fara har, fara viziune, cu o fire infecta, ranchiunos, razboinic si insolent va fi ajutat de Oculta sa inhate statul, facand din el tripou. Sloganul cocainatorului criminal este: sa fii temut decat iubit. Si-apoi, de ce s-ar teme Romanica draga de RMica? R.Mafia morfoleste tata oii romanesti, iar asta este ce este. Nu numai Dodon este romanofob, ci si toata pd-rastia este romanofoba. Dodon trambiteaza ceea ce ii spune stapanul sau. Crede cineva ca pe cocainator il intereseaza viitorul RMicii? Doar cei cu orbirea fanatica! Caci parsivenia Plahoit isi apara doar nevoile persoanale, averile ilicite dosite si neamul (Famiglia!). Cat de necrutator insa poate fi timpul cu popoarele amnezice care nu se impotrivesc pesterilor din ei, permitand unor nimicnicii salbatice sa-si bata joc intr-un hal fara de hal? Din vechea Sparta, de pilda, ce a mai ramas? Doar un sat obscur, stapanit de pustiu si amnezie. Este o pilda si un avertisment. Inca putin si RMica banditizata, mafiotizata cade de pe harta Europei.

Vitalie 16.02.2018 13:46

F.Rusă, la porunca lui putin, iși asasinează conaționalii chiar și in străinătate. Credeți că ea va avea grijă de Basarabia noastră? Să fim serioși.Toți fug de ea, ciar și frații-polonezii, cehii, slovacii, slavii de sud, ș.a.La mulți li s-a scrintit mintea care a fost cu ea -Rusia-mongolă.Să crape ea ,că REUNIREA tot se va infăptui.

maia sandu SLUGA OCUPANȚILOR ruși 22.02.2018 02:23

„Decalogul de la Helsinki”-1975: ”1.)EGALITATEA SUVERANĂ, RESPECTAREA DREPTURILOR INERENTE SUVERANITĂȚII Deci ROMÂNII de pe ambele maluri ale Prutului,CA SUVERANI,pot decide oricând REUNIFICAREA și nici un alt stat din lume NU ARE DREPTUL DE A CONTESTA ACEASTA. 6.)NEAMESTECUL ÎN TREBURILE INTERNE Deci ROMÂNII de pe ambele maluri ale Prutului,CA SUVERANI,pot decide oricând REUNIFICAREA și nici un alt stat din lume NU ARE DREPTUL DE A SE AMESTECA în politica INTERNĂ A ROMÂNILOR. 8.)egalitatea în drepturi a popoarelor și DREPTUL POPOARELOR DE A DISPUNE DE ELE ÎNSELE ” Deci ROMÂNII de pe ambele maluri ale Prutului,FIIND ACELAȘI POPOR,pot decide oricând REUNIFICAREA și nici un alt stat din lume NU ARE DREPTUL DE A CONTESTA DREPTUL POPORULUI ROMÂN de a dispune de el însuși.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md