17:00:30 03.10.2023
Stiri

Nicolae Negru // De ce presa rusă lansează mesaje unioniste

Actualitate 05.06.2023 09:13 Vizualizări3911 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // De ce presa rusă lansează mesaje unioniste


Semne diacritice

Când presa rusă din Moscova devine, nitam-nisam, unionistă, ce credeți că urmărește ea, stimați cititori? „Integrarea europeană ocolind România”, „Moldova merge în Europa ocolind România”, „Sandu își duce țara sa în UE, nu în România”, sunt titluri din mass-media rusă pe marginea Summitului Comunității Politice Europene, organizat la Bulboaca pe 1 iunie (citate de pe ava.md). Intenția nu e greu de ghicit: se aruncă astfel semințe ale discordiei între București și Chișinău, se bagă zâzanie între unioniști și restul europeniștilor din Republica Moldova, se vrea scindarea susținătorilor PAS în două tabere beligerante, între cei care doresc intrarea în UE prin reunirea cu România și cei care doresc să ajungă în UE alături de România.

Unii unioniști s-au și lăsat prinși, din naivitate sau în virtutea misiunii, în campania rușilor de demonizare a Maiei Sandu, acuzând-o că ar intenționa să fenteze autoritățile române, ca să ajungă în Europa pe spatele românismului, în detrimentul unității naționale, ocolind România, că nu ar fi sinceră, că nu ar manifesta suficientă recunoștință și ar profita de generozitatea Bucureștiului, fără a da ceva în schimb etcetera.

Situația amintește întrucâtva de cea de până la 2001, când unionismul era monopolizat, nu fără ajutor de peste Prut, de un lider cu „doi plămâni diferiți”, unul român, iar celălalt rus, kaghebist, ca să fim mai concreți. Cu cine credeți că lupta el cu înverșunare, folosind ziare fondate pe bani românești? Cu intelectualii unioniști din Congresul Intelectualității, din Partidul Forțelor Democratice, pentru că nu-și manifestau declarativ, deschis, intenția de reUnire a Republicii Moldova cu România. Acest lider fariseic a jucat rolul decisiv în demiterea Guvernului proeuropean al lui Ion Sturza, exact înainte de Summitul de la Helsinki, când Republica Moldova era citată de presa europeană alături de alte state est-europene cu șanse de a fi incluse în lista candidaților pentru aderare la Uniunea Europeană. După ce formațiunile concurente, unioniste și proeuropene, au ratat, în 2001, intrarea în Parlament, liderul cu plămân kaghebist a eliminat obiectivul unionist din programul și statutul partidului, făcând alianță cu Partidul Comuniștilor, ajungând în funcția de viceprim-ministru.

Acum FSB dorește din nou radicalizarea unioniștilor și despărțirea lor de restul europeniștilor, pentru a împiedica începerea negocierilor de aderare la UE și a menține în continuare Republica Moldova într-o poziție „neutră”, în zona gri, vulnerabilă în fața acțiunilor războiului hibrid de restabilire, într-o formă sau alta, a Uniunii Sovietice. Pentru Moscova miza de azi e chiar mai mare decât cea din 1989, când oficializarea limbii române și revenirea la alfabetul latin putea fi considerată un compromis temporar, în cadrul URSS. Atunci ea ascundea intenția și speranța unei restaurații, a unei revanșe, după încheierea perioadei numită „perestroika”. Acum însă, dacă intră în UE sau se reunește cu România, sub umbrela NATO, Republica Moldova va fi pierdută pentru Rusia, recuperarea ei într-un viitor previzibil va fi aproape imposibilă.

Din disperare, Moscova imperialistă, revanșardă recurge la unionism, e ultima ei șansă. Acum se vede că FSB a anticipat resurecția sentimentelor unioniste și a avut grijă să-și infiltreze oamenii săi în această mișcare, pe ambele maluri ale Prutului, la Chișinău și București. Falșii unioniști pot fi recunoscuți după mesajele lor radicale, de neacceptare a integrării europene decât prin reunificarea cu România, după atitudinea dușmănoasă (nu critică) față de PAS și demonizarea Maiei Sandu. Un adevărat unionist va conlucra cu toți cei care pledează pentru ruperea definitivă și îndepărtarea de Rusia. Acesta e sensul adevărat al luptelor politice și geopolitice de azi.

Numai după ce ne desprindem de Rusia putem discuta cum ajungem în UE. Azi, în plin război al Rusiei pentru recucerirea Ucrainei, când Republica Moldova supraviețuiește datorită curajului și dârzeniei ucrainenilor, această polemică pare similară cu cea despre sexul îngerilor în Constantinopolul asediat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

TUN 05.06.2023 11:56

Romanii s au saturat de perfidia chisinaului. PAS ul este un instrument rusofil de ultima spetza care este antiunionist, antiroman. Auzim peste tot in romania :::: sa se duca invartindu se in siberia lor.

Nu mai TUNa ! 05.06.2023 13:56

@(11:56) Iarăși ai tras din TUN un pîrț puturos ivănesc !

Ion 05.06.2023 16:28

Problema celor de la PAS non unionisti este ca multi sunt rusofili si statalisti convinsi chiar unii romanofobi. Astia vor fi contra reformelor cerute de UE deci RM va avea probleme majore sa indeplineasca conditionalitatile si mai apoi sa incerce o cerere oficiala de aderare. Nu vedeti cum se invirt in jurul cozii cu CSI si reformele cerute de mai bine de un (10 an ? tot cata scurtaturi si modalitati sa fenteze dar se fenteaza pe ei! Interesul mercantil al acestor statalisti in mizerie si la putere este pentru binele lor nu al teritoriului mai putin al populatiei. Sa nu uitam ca RM a inceput cu miscarea de eliberare nationala romaneasca nu maldavenista si nici statalista acestea fiind devieri si deraieri de la cursul national mult dupa dar destul de mult sa arunce Rm in mizeria de azi. RM nu va adera nicodata la UE. Sa fim sanatosi sa mai putem dezbate acest subiect si peste vreo 30 de ani ca tot asta va fi (europenizarea RM) daca tot se va merge prosteste pe aceast linie statalista desueta inventata la comanda de te miri cine pro european dar rusofil la inima si cu limba rusa la suflet.

Miticu Mitica 05.06.2023 17:19

Nu este deloc nici o problema daca revine un segment unionist. Impreuna cu PAS acesta va da o forta mult mai mare integrarii europene. Discutiile despre cum ne integram in UE si pe ce usa intram nu sunt deloc de actualitate. Acestea pot intervenii doar atunci cand oamenii din Moldova isi pierd increderea, daca va fi cazul in PASul UEist. Pt moment aceste doua segmente sunt condamnate sa mearga mana in mana. Unionistii au fost intotdeauna raspunsul "autonomistilor". Acum trebuie neaparat sa existe un raspuns gagauz. DA este chiar foarte bine ca PUN si PDL fuzioneaza. Sfatuiesc si ceilalti liberali unionisti sa se alature acestei structuri si sa paraseasca intelegerea cu rosii AURisti.

liuba 05.06.2023 18:11

Apropo, stiu ca nu e la tema. Dar ce se mai aude la Curtea Constitutionala in privinta partidulu Sor? Tacere totala din toate partile.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md