16:31:07 18.04.2019
 
Stiri

Dacă nu ar exista, Plahotniuc ar trebui inventat

Opinii 23.07.2018 09:23 Vizualizări5452 Autor: Nicolae Negru
Dacă nu ar exista, Plahotniuc ar trebui inventat

Semne diacritice

Aflu cu un pic de întârziere că în locul cafenelei „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” a Chișinăului va fi construită o clădire cu 10 etaje numită „Centru socio-cultural și de agrement”.

La 19 iulie 2018, Consiliul național al monumentelor istorice a avizat pozitiv, cu minimul necesar de voturi, 7 din 13, acest proiect de mutilare a Grădinii Publice. Șase arhitecți au considerat că o construcție de sticlă și plastic, un kitsch al kitschurilor moderne, este ceea ce lipsește pe pieptul Chișinăului pășind pe drumul de la o capitală sovietică la una europeană. Alți șase arhitecți, membri ai CNMI, păstrează tăcerea, fie le este indiferent, fie rușine, fie nu consideră că merită să se expună pe acest subiect.

Bine măcar că există Plahotniuc, avem pe cine blama, căci dacă nu ar exista sau nu ar fi ieșit la lumină ar fi trebuit să ne războim cu cei șapte votanți, iar aceștia sunt colegii, vecinii, prietenii, rudele noastre, toți oameni de calitate care așteaptă vremuri mai bune ca să se manifeste. Dacă nu ar exista, Plahotniuc ar trebui inventat, altfel viața noastră s-ar complica inutil. Sau ar trebui să ne prefacem, ca până acum, că nu observăm dispariția monumentelor istorice, desfigurarea, degradarea, ruinarea acestora.

De ce tace Dodon?

Tace și cel care vorbește întruna, ne promite că (Republica) Moldova are viitor. O fi având, dar contează și culoarea. Se vede că mutilarea parcului central cu Aleea clasicilor, urâțirea centrului capitalei e pentru el un lucru neînsemnat, e ca un excrement de porumbel depus pe costumul prezidențial, dăruit de părinți – se spală. Nu, nu se va spăla.

Firește, Chișinăul „cu umeri albi de piatră” nu are cum supraviețui în varianta sovietică și nu trebuie să dramatizăm orice schimbare. Dar un minimum de atenție, un pic de grijă pentru viitorul său „look” nu i-ar strica. Un pic de rușine, de bun-simț, de gust, din partea celora care îi modelează înfățișarea ar fi suficient.

***

PAS-ul scade, PPDA crește

Ultimele sondaje spun că Maia Sandu și PAS scad în popularitate și în intențiile de vot, iar Andrei Năstase și PPDA sunt în creștere, și lucrul acesta era previzibil de când s-a anunțat că PAS nu va merge cu propria candidatură, ci îl va sprijini pe liderul PPDA în competiția electorală pentru postul de primar al Chișinăului.

Ce contează care e primul și care e al doilea, vor spune unii, vor merge împreună și laurii îi vor împărți în două. Nu e chiar atât de simplă precum pare împărțeala. Și nici câștigul nu este evident.

Deși sunt pe cale de a constitui un bloc electoral comun, Sandu și Năstase nu țin cont că alegătorii PAS diferă de alegătorii PPDA. Primii sunt preponderent cu studii superioare, raționali, ultimii - pasionali, înrudiți mai mult cu electoratul lui Șor. Nu e o coincidență întâmplătoare că simpatizanții lui Năstase și ai lui Șor comunică cu „cancelaria cerească” și consideră că liderii lor sunt „trimiși de Dumnezeu” să ne salveze de Plahotniuc, în primul caz, și de sărăcie, în cel de-al doilea.

Electoratul Maiei Sandu e mai cu discernământ, nu acceptă „trimișii de sus”, de aceea Năstase a adunat în Chișinău, în primul tur, abia 71 de mii de voturi, Maia fiind votată în Chișinău, în primul tur al alegerilor prezidențiale, de 211 mii de oameni. Și Maia Sandu este mult mai rațională și mai exactă în exprimări decât Andrei Năstase (deși uneori îl imită involuntar).

Coerent și incoerent

Un exemplu grăitor este reacția la „protestele” recente, grotești, rușinoase, ale simpatizanților lui Șor, cu participarea nemijlocită a idolului-tâlhar (așa spune prima instanță), care părea sărit de pe fix, amenințând-o pe Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și pe jurnaliști, folosind un limbaj de bandit, nu de bancher, un „protest” care îl compromite și pe Plahotniuc, chiar dacă pare imposibil acest lucru.

Andrei Năstase: „Crâsî („șobolanii”, în limba rusă, ca să pară mai „multicultural”, probabil – n.n.)

Scoaterea în primă linie a lui Șor, complicele său la furtul miliardelor de la oameni, trădează nimicnicia, disperarea și agonia dictatorului-pigmeu Plahotniuc, care simte în ceafă vântul schimbării. Iritarea lui este evidentă. Înțelege că este vorba de zile până când va da socoteală în fața poporului. Scoaterea lui Șor seamănă, mai degrabă, cu tabloul sinistru al ieșirii șobolanilor din cala unei corăbii, când aceasta începe să se scufunde.

Schimbarea se apropie. Din limuzinele lor negre și blindate, păzite de zeci de gărzi de corp, vor ajunge în pușcărie. Iar pedeapsa nu se va opri aici! Va continua cu fireasca confiscare extinsă a averii lor, ilicit dobândite. Greșeala fatală a acestor criminali cu mai multe identități, a căror unică credință sunt banii furați de la cetățeni, e că, exploatând sărăcia și minciuna, îi tratează pe moldoveni ca pe niște proști. Noi suntem, buni, toleranți, răbdători. Până la un punct. Dar proști nu suntem. Iar Șor și Plahotniuc încep să priceapă acest lucru. Au fost lăsați din brațe de tătucii lor „adoptivi”, iar panica lor este totală. Mai au foarte puțin timp să-și numere zilele de „glorie”. Din păcate pentru ei, din fericire pentru oameni și țară, poate doar până la 26!”. (citat după agora.md).

Dacă „decojim” mesajul de afirmațiile bazate pe patos steril, pe bravadă deșartă, ne alegem cu ideea că „e vorba de zile” până Plahotniuc „va da socoteală în fața poporului”. Aceste „zile” până la urmă nu sunt chiar atât de puține, „poate doar până la 26 (august)”, dar poate și mai mult. Deși incoerent, irațional, demagogic, pentru simpatizanții lui Năstase contează că el este „curajos”, că o să-i bage la închisoare și o să le confiște averile lui Plahotniuc și Șor, chiar dacă „salvatorul” nostru nu are idee cum se poate întâmpla acest lucru.

Maia Sandu: „Îi îndemnăm (pe simpatizanții lui Șor) să se alăture protestului din 26 august din PMAN, ca să cerem de la guvernare aceleași lucruri - salarii și pensii cu care să poți trăi. Îi așteptăm în Piață și pe cei care se ascund după bătrâni. Să dea darea de seamă în fața zecilor de mii de cetățeni de ce au adus țara în asemenea hal”. (citat după ziarulnational.md).

E un mesaj mult mai scurt, coerent, rațional, total diferit de al lui Năstase: ne aflăm în aceeași barcă, veniți să ne conjugăm eforturile, să cerem de la guvernare „salarii și pensii cu care poți trăi”. Ea trimite și o săgeată precisă către cei „care se ascund în spatele bătrânilor”.

Mai întâi principiile

Nu, nu încerc să bag zâzanie între Sandu și Năstase. Doar constat unele lucruri. Nu e corect, dar e treaba Maiei Sandu, la urma urmei, dacă acceptă ca Năstase, un demagog superficial, un populist cu probleme de integritate (și care, de altfel, mai are o trăsătură comună cu Șor - amenință presa pentru că nu-i ține hangul, inclusiv Ziarul NAȚIONAL), să paraziteze pe seama ei. E dreptul Maiei Sandu să accepte, dar să țină cont că falsa solidaritate, miza pe o victorie rapidă subminează PAS-ul, care promitea să fie un partid de tip nou, un partid de care avem nevoie. Principiile trebuie să fie puse în față, apoi persoanele, nu asta ne promitea și ne tot promite ea?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dorin 23.07.2018 14:18

Care Cafenea, care monument, acolo e o cocioabă sovietică, nimic mai mult. De ce să nu fie construit acolo ceva nou, de ce să nu dezvotăm infrastructura orașului, economia lui, de ce să luptăm pentru niște rîschituri sovietice ? pentru că Năstase asta spune, pentru că el vrea imagine și PR ?

Eugen 23.07.2018 18:05

Pai el si a fost creat, creat de catre Jurnal TV si restul presei de opozitie. Totul este intentionat facut pentru a crea un dusman si a mobiliza lumea impotriva lui.

Ilie Garaz 23.07.2018 19:13

Păcatele lui Palhotniuc nu sunt în construcția unui centru de agrement, ci în faptul că zeci și sute de oameni carea u o altă opinie politică sunt persecutați, șlantajați, murdăriți și chiar ajung prin închisori. Iar mulți oameni de afaceri sunt impuși să-și aducă ”aportul” cu sume mari de bani care se adună în pungi și scopuri dubioase. Acest fapt e știut de sute și mii de oameni, dar nu se știe de ce purtători de cuvânt de genul lui N. Negru îl ocolesc.

Octav 24.07.2018 08:41

N. Negru nu poate dormi de grija M. Sandu și creerii i se uruscă cam ce și cum să o mai atace subtil, în stil CGB-ist, de aceea el nu are când să tarateze cele mai dureroase probleme al societății; lipsa totatlă a statului, corupția, mafia, justiția criminală și organele de drept care au devenit grupări de criminali, ș.a. Și apoi, cu toto dinadinsul ține cumva să-l mai lustruiască pe cordonator că vezi, dacă nu ar fi - ar trebui inventat, ca pe bătrâni. În final, deja și jurnașiști ca N. Negru devin o mare problemă pentru societate. Ei ca și Șor joacă rolul dea dobitoci lumea. Nu-i ierta Doamane, pentru că știu prea bine ce fac.

P. Farcaș 26.07.2018 10:56

Orice om cu scaun la cap, îndeosebi - intelectaul, chair dacă îl slujește pe Plahoptniuc (așa cum o fac jurnaliștii P. Bogatu și se pare că și N. Negru) nu ar trebui să o atace (deschis sau subtil) pe Doamana Maia Sandu, pentru că această femeie-politician, în mod firesc nu e ideală, dar la moment este tot ce avem mai promițător în politican moldovenească. Iar dacă nu vor și nu pot să o susțină, cel puțin să o lese în pace. Va fi mai bine și intelectualului, și Țării.

Marcenco 03.08.2018 01:04

da corect spune Negru,Maia demult trebuia sa se distanteze de Nastase,care sufera de diaree verbala la timp nepotrivit

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md