09:46:12 26.04.2019
 
Stiri

Cum „Ziua Pobedei” mănâncă „Ziua Europei”

Opinii 11.05.2018 09:18 Vizualizări3339 Autor: Nicolae Negru
Cum „Ziua Pobedei” mănâncă „Ziua Europei”

Semne diacritice

A scrie despre evenimentele din 8 și 9 mai de la Chișinău e ca necesitatea de a te spăla după o ceremonie lungă, obositoare, falsă.

În mod normal, ar fi fost suficient să-i pomenim pe cei căzuți în război, de o parte și de alta a liniei frontului, pe care nu ei au trasat-o, dar nimic normal, firesc, simplu nu pare să fie posibil în condițiile noastre. Spălați pe creier, lipsindu-ne memoria, pietatea, decența, ne lăsăm atrași într-o orgie militaristă, șovină, antioccidentală. În loc să-i deplângem pe cei sacrificați pe altarul „victoriei”, facem apologia mașinii militare sovietice, defilăm cu simbolurile imperiale, sub privirea șmecherească a lui Iosif Vissarionovici Stalin.

Ziua în care trebuie să blestemăm războiul s-a transformat într-o competiție belicoasă, în isterie patriotardă și show propagandistic, într-un „paște al blajinilor” cu marșuri, steaguri și panglici „colorado” cât mai lungi (cei de la Taraclia se laudă că au desfășurat cea mai lungă panglică colorado și cea mai mare copie a „Drapelului Victoriei” din lume). Cu trecerea anilor, numărul veteranilor pare să crească, de parcă au stat undeva ascunși, în rezervă, și ies acum împovărați de ordine și medalii. Paranoia „pobedei” nu are limite, ia proporții monstruoase, sunt atrași tot mai mulți copii, îmbrăcați în uniforme militare sovietice, ei sunt puși să sperie Europa cu un nou marș spre Berlin.

„Ingenioasa” idee locală, a PD, de a prinde doi iepuri dintr-o lovitură, sărbătorind și „Ziua Europei” și „Ziua Victoriei”, e o manifestare evidentă de schizofrenie moldovenească, a tradiționalului efort mioritic de împăcare a lupului cu oia și a caprei cu varza. „Ziua Victoriei” mănâncă în mod evident „Ziua Europei”, o înfulecă! Piața Marii Adunări Naționale este pusă la dispoziția unor interpreții propagandiști ruși (demonstrând astfel că legea antipropagandă este de fapt un simulacru), de parcă nu ne putem deplânge morții fără ei. Sărăbătorim „eliberarea” și „victoria” în condițiile în care trupele ruse încă nu au plecat acasă și nici nu au de gând să plece.

Ironia sorții - și UE, ca să nu deranjeze Rusia, instituie pentru moldoveni, în involuntară derâdere, o zi a Europei aparte, nu de 9, ci 12 mai. După ce avem două Crăciunuri și alte câte două sărbători ortodoxe, vom avea și două zile ale Europei.

Problema până la urmă e una personală, de conștiință și de percepție. În perioada războiului, tatăl meu, Mihail Negru, a fost ostaș al Armatei Române, într-o unitate de artilerie antiaeriană, păzind sondele petroliere de la Ploiești. După 23 august 1944, ostașii basarabeni din unitatea lor și din alte unități vecine au fost adunați și li s-a spus că vor merge acasă, în Basarabia. Au mers pe jos, săptămâni în șir, încolonați și flancați de soldați sovietici, oprindu-se să înopteze în localitățile întâlnite în cale. Când au trecut Prutul, pe la Albița-Leușeni, așteptau să fie eliberați, ca să plece la casele lor, dar nu li s-a permis să iasă din coloană, li s-a ordonat să-și continue calea. Într-o seară, au ajuns în satul Vorniceni, denumire care se va întipări în memoria tatei pentru toată viața. Acolo, soția președinelui sovietului sătesc le-a spus că sunt duși la gara Bucovăț, unde vor fi încărcați în vagoane și mânați în Rusia.

„Fugiți!” – i-a îndemnat ea. Au fugit numai doi, tata și un prieten de-al său dintr-un sat vecin, Roșietici. Ajutați de o țigancă, ziua s-au ascuns în stufăriș, pe maul unui iaz, iar noaptea și-au continuat drumul. Au mers doar pe întuneric, câteva săptămâni, făcând peste o sută de kilometri. Aproape un an, tata a stat ascuns, în diferite locuri, în împrejurimile satului, „revenind” acasă la câteva luni după sfârșitul războiului. Dar a meritat să riște. Niciunul dintre consătenii care se aflau în acea coloană nu s-a întors și nu s-a aflat nimic despre soarta lor. Tata nu a scăpat de Siberia, dar a fost deportat în alte condiții, cu soția și trei copii, și s-a întors.

El mi-a povestit această istorie foarte târziu, după prăbușirea URSS, când faptul că a luptat în rândurile Armatei Române și că a fugit de „eliberatori” nu mai constituia un delict.

Ziua de 9 mai pentru mine e ziua în care lumea ar fi putut să deplângă, în lipsa mea, pierderea tatei și să sărbătorească „pobeda” lui, dacă el nu ar fi avut curajul să evadeze din ghearele „eliberatoare” ale armatei sovietice. Fiecare dintre noi are o istorie personală, să o spunem lumii, să nu-i lăsăm pe dodoni să ne amețească cu votcă ideologică stalinistă și să ne hrănească cu conserve propagandistice scoase din depozitele militare ruse. Dacă pretindem că ne integrăm în Europa, trebuie să ne comportăm europenește. Ziua Europei să fie Ziua Europei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 11.05.2018 11:29

Poti sa ai mai multe tari, insa doar o patrie ai! Copii RMicii inca mai au o patrie. Astia, Urmasii Vomei Nomenclaturiste, personaje funeste, perverse cu masti toxice hlizande, una-n alta, avand in ADN gena otravita de Han-Tatar, de ticalosi ticalositi cu alura interlopa, nu au patrie. Patria lor este banul negru, paradisul fiscal. Or, ticalosii isi cumpara usor satisfactiile pe toate meridianele, fiindca nu sunt legati de nici o comunitate. Banul este totul! Libertinajul este seva! Urlatoarele din Estul Balsoi sunt preferatii lor, a tutuLORA BANDITILOR. Plahoit, Dodoloaie, SORican etc. Plahoizii, politru(c)sii partidului De-fecale din Moldova sunt porci de caine duplicitari. Inconjurati de haite de asasini, killer, ofiternici, inarmati cu umbrele si valise antigloante, au baut si au halit, s-au infatosat cu tupeu obraznic si capetenia bandei pd-raste a imbrotosat (pe cine trebuia, conform scenariului, dupa care, fiti siguri, au ras, MIXTurinandu-se si defecandu-se. Or, PR-ul, adica Preacurvia Russofililor, la nevoie se cunoaste. Sigur, ei reprezinta Coloana a V-ea. In acest Haos de ambitii personale cu apucaturi cazone, pe un teritoriu devenit o zona a lipsei de drept, pd si ps reprezinta si un Cartel. Clanurile astea porno-socialiste pro-putiniste trateaza poulimea ca pe o umanitate gregara. Vai, cat de fatarnic si cat de nesimtit trebuie sa fii! Vorba vine: cu fata la icoane si cu gandul la Dracul. Fac anticamera in UE, SUA, cersind milioane si cu gandul la Funesta Russalca. Manaca usturoi si nici gura nu le pute. Pentru ca indezirabilul sef de trib, VlAdolf Gorgonovici dispune de puteridiscretionare si nu are de dat socoteala nimanui. Faptele sale oribilie, cu nimic mai prejos deale piratilor din Marile Sudului, tupeismul obraznic din 9 mai, comportamentul versatil si manipularea, sunt demne de Cartea Ororilor. In fine, palhoizii si dodonistii sunt doua bande-surori conspirationiste, doua clanuri perfide colaborationiste, doua gasti kremlineze care chiftesc de activisti neo-bolsevici si neo-fascisti si care troneaza vulgar asupra unui stat in agonie. Arda-i-ar focul iadului de parasute paguboase - un produs alterat rezultata dintr-un incest cu defuncta URSS. Eu cred ca pd-rastii - Gunoiste ambulanta, boschetari politici ciumati din cap pana in picioare, tarfe publice, cutre gargariste - face obiectul unor cercetari stiintifice serioase. Dle Negru, nu fi trist. Tara merge inainte, ca racul, prin Partidul Dracul!

NATHAN ASHER 17.05.2018 19:31

buna Dl. Nathan Asher se întoarce aici și oferă împrumut de oportunitate pe viață pentru persoane fizice, firme de afaceri, asigurări etc. Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a-ți rambursa datoriile sau aveți nevoie de un împrumut de capital pentru a vă îmbunătăți afacerea? A fost respinsă de bănci și de alte agenții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de credit ipotecar? Suntem aici pentru a vă oferi toate dificultățile dvs. financiare, împrumutăm fonduri persoanelor care au nevoie de ajutor financiar, care au credite necorespunzătoare sau au nevoie de bani pentru a-și plăti datoriile și a investi în afaceri la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Vreau să folosesc acest mediu minunat pentru a vă anunța că suntem gata să vă ajutăm cu orice fel de împrumut pentru a rezolva problema dvs. financiară.Dacă da, atunci reveniți acum via Trimiteți-ne acum un e-mail; (perfectloanfirms@gmail.com) pentru a aplica.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2019 09:11 Nicolae Negru Utopia unui guvern de „coeziune națio...

22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md