18:17:22 22.04.2019
 
Stiri

Cum poate anula Moscova legea împotriva propagandei ruse din Republica Moldova

Opinii 12.01.2018 09:10 Vizualizări4090 Autor: Nicolae Negru
Cum poate anula Moscova legea împotriva propagandei ruse din Republica Moldova

Semne diacritice

Moscova s-a supărat din nou, acuzând Chișinăul de atitudine discriminatorie față de presa din Rusia, după ce Andrian Candu a semnat, în locul lui Dodon, decretul de promulgare a așa-numitei legi „antipropagandă”. Aceasta limitează de fapt retransmisia emisiunilor „informative, informativ-analitice, politice și militare” din statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Așa că, formal, Moscova nu ne poate învinui de discriminare, există mai multe state europene care nu au ratificat această convenție. Printre ele – Belgia, Olanda, Irlanda, Islanda, Suedia, Danemarca, Grecia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Kazahstan… Rusia a semnat-o în 2006, și, dacă o ratifică mâine, legea noastră devine literă moartă, își pierde sensul.

De ce nu a ratificat-o până acum? Probabil, fiindcă nu dorește să-și asume niște angajamente, să respecte niște principii, cum ar fi libertatea de exprimare, de recepție și retransmisie, dreptul la replică, interzicerea violenței, a incitării la ură rasială, etnică etc., difuzarea preponderentă a programelor europene, standardele de publicitate ș.a.

Faptul că proprietarul unui post de televiziune care s-a îmbogățit prin retransmisia programelor rusești se apucă, nitam-nisam, să lupte cu propaganda rusă – ne referim la liderul PD, Vald Plahotniuc – nu poate să nu ridice semne de întrebare privind motivele sale. E adevărat că, după anexarea Crimeii și începutul războiului hibrid al Rusiei împotriva Ucrainei, propaganda rusă devine mult mai agresivă, deșănțată, mult peste limitele cu care ne-am deprins, dar, oricum, e greu de crezut în sinceritatea gestului lui Plahotniuc, care, astfel, își taie creanga (financiară, dar și electorală, într-o măsură oarecare) de sub picioare.

Mai cu seamă că inițiativa respectivă a apărut cu un an în urmă, apoi a fost abandonată, ca toamna trecută să se revină la ea. E posibil oare ca apariția și parcursul acestui proiect de lege în Parlament să fi fost influențat de problemele de ordin „juridic” pe care i le creează Moscova liderului PD? E posibil. Și într-un fel e explicabil: Plahotniuc se apără cum poate, cu mijloacele pe care le are la dispoziție. Întrebarea e cine a început „războiul”?

Moscova a început „hărțuirea și intimidarea” oficialilor moldoveni care se întâmpla să tranziteze teritoriul Rusiei. Pe unii, ca Plahotniuc, care evita să călătorească în Rusia, Moscova îi dădea în urmărire internațională. De ce îl atacă Moscova pe „coordonatorul executiv”? De ce i-a intentat un proces sub o acuzație care pare formulată în mod intenționat cât mai absurd, - omorul a cel puțin două persoane, motivat de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă? Ca nu cumva Interpolul să-l aresteze și să îl predea Rusiei?

Moscova are mai multe motive de supărare pe Plahotniuc, începând cu umilirea generalului FSB, Serghei Narîșkin, șef al Administrației prezidențiale ruse, care a fost invitat la Chișinău să medieze falsele negocieri de formare a guvernului dintre PD și PCRM, în 2010. O înregistrare a unei discuții dintre un reprezentant al Ambasadei Ruse și fostul deputat Iurie Bolboceanu, arestat și acuzat de trădare, (înregistrare publicată nu demult pe deschide.md), reflectă interesul servicilor secrete ruse pentru partidul lui Usatâi, care, după fuga liderului la Moscova, își pierde mult din anvergură. Nu trebuie neglijată nici tentația de a-l scoate, cu orice preț, din joc pe „coordonatorul executiv” al majorității parlamentare și a provoca alegeri anticipate în Republica Moldova. Întârzierea alegerilor e în defavoarea Rusiei.

Moscova speră să câștige viitoarele alegeri parlamentare cu ajutorul lui Dodon și faptul acesta o determină să fie prudentă în reacțiile sale la reacțiile lui Plahotniuc. Însă un an fără propaganda rusă poate afecta serios rezultatele electorale ale socialiștilor. De aceea, nu este exclus ca în timpul apropiat Rusia să ratifice Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și, astfel, să pună capăt „discriminării deschise a presei ruse” și „practicii totalitare” din Republica Moldova. Abia atunci Chișinăul va începe să lupte cu adevărat împotriva propagandei ruse, dacă, între timp, Moscova nu-l va lăsa în pace pe Plahotniuc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 12.01.2018 09:44

Ne-Putin-ciosul Plakhotnyukov Vovka Gorgonovici, daca ar avea onoare, daca n-ar fi cu musca criminal pe caciula asasina, s-ar deplasa la Sublima Poarta din Piata Rosie, ca sa dea piept cu instanta putinista. Insa ne-Putin-ciosul stie ca este asasin in serie, de unde atunci onoare. Cat priveste anti si propaganda asta, grija Plahoitului pentru bunul mers al RMicii infestata de propaganda pd-rasta atarna in balanta mai putin decat setea nebuna de a-si consolida puterea si a-si apara pilea jegoasa de jigodie penala, odioasa si asasina. Or, asasinatele savarsite de insi tocmiti de catre odioasa canalize Plaha sunt moneda curenta. Plaha e un dezaxat. Sentinta Maicii Russia a cazut ca o Ghilotina pe gatul acestei bestii. Plaha criminalul e un ipochimen bolnav la cap si care se simte mare doar in fata unor lichele, scule, lifte lipsite de maduva, de onoare.

Damian 12.01.2018 10:03

Nu mai poate Moscova nimic, legea asta antipropaganda demult trebuia votata si bine ca s-a votat. Iar cui ceva nu-i place : чемодан вокзал россия!

Ilii 12.01.2018 10:10

Lgea data nu trebuie sa fie anulata in nici un caz. In Moldova si asa prea multi turmenati la cap de la propaganda. Cred ca asta deja este culmea.

ssssssssssssss 12.01.2018 10:18

Și cum Moscowa vrea sa intierzica ? prin soarecele acesta de Dodon? Fiți serioși trăim intro țara independenta nu are moscowa ce isi baga nasul in ea, iar legea cu interzicerea propagandeei ruse e numai binevenita.

cetățean_patriot 12.01.2018 11:05

chiar mă bucur că a fost interzisă propagandă rusă. Mă bucur cu macăr cuiva i-a ajuns suficiente testicule ca s-o facă. Plahotniuc, ne place sau nu, dar este singurul care a început să pună ursul/imperialismul rus la punct. Personal îl voi susține în aceste acțiuni. Alții sunt buni doar de scărpinat limba și desenat pe piet cuvântul PATRIOT! Iar Plaha acționează. Asta e marea diferență între el și ...alții

Alexei 12.01.2018 12:53

Adică vreți să insinuați că Moldova, prin votarea acestei legi, poate influența Rusia de a ratifica Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră?

Nicoara 13.01.2018 21:05

Eu cred ca retransmiterea unor posturi din rusia (care are doar 5% rusnaci) ar trebui declarata ilegala si ar trebui oprita. Este o ineptie sa transmiti emisiuni in rusa si chiar posturi radio-tv muscale cind se doreste derusificare. Singura cale spre asa zisa "statalitate" trece prin de rusificare masiva (ca ucraineenii) iar mai departe spre Europa prin normalizare (adica revenirea la normal si scpare de tot ce este pravo sau creat de pravo in 200 de ani)

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md