08:07:45 22.04.2019
 
Stiri

Coordonatorul coordonează periculos

Opinii 31.08.2018 08:01 Vizualizări9027 Autor: Ziarul National
Coordonatorul coordonează periculos

Semne diacritice

Mișcările din ultima vreme ale lui Plahotniuc nu sunt greu de descifrat, dar nu e clar de ce riscă el atât de mult, de ce se joacă cu focul?

Nu, nu românofobia, cum s-au grăbit unii cu concluziile, e în spatele deciziei de a-i împiedica pe participanții la Marșul Centenarului să traverseze Prutul la Ungheni, trimițindu-i la Albița, unde au fost reținuți încă două zile. (Fără să stea mult pe gânduri, unii unioniști care și-au făcut o obsesie antiunionistă i-au învinuit pe organizatorii Marșului de complicitate cu Plahotniuc, deși acțiunea respectivă a fost anunțată cu o jumătate de an în urmă, la 25 martie, ca și „Congresul reîntregirii neamului” de la Iași).

Nu avem nici noi impresia că guvernarea actuală e unionistă sau chiftește de românofili, dar Plahotniuc a demonstrat că, spre deosebire de alți lideri politici de la noi, se poate uneori abține de la decizii sentimentale. Și nu e cazul să supere acum Bucureștiul, singurul avocat care a mai rămas al Republicii Moldova în UE.

„Coordonatorul” a riscat sperând, probabil, să găsească înțelegere la București. Aceasta se poate citi și în declarația Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene pe marginea cazului de la frontieră. Scopul adevărat al interdicției de intrare pentru cetățenii români este legat de protestele PPDA-PAS-PLDM. Plahotniuc a dorit să abată atenția publicului de la proteste și a reușit acest lucru. Nu mai puțin important este pentru PD, în preajma alegerilor parlamentare, să apară ca cerber al „statalității”. Interdicția de a trece Prutul, pe care au primit-o unioniștii și liderul Acțiunii 2012, George Simion, e lătratul cerberului statalist, frate cu cel socialist.

Consecințe mult mai grave decât supărarea Bucureștiului ar fi putut avea contra-protestul lui Șor. Din fericire, duminica trecută nu s-a ajuns la bătaie între protestatari, dar era cât pe ce, unele lucruri urâte s-au întâmplat totuși. Partidul lui Șor nu avea dreptul să ocupe Piața Marii Adunări Naționale și poliția era obligată să-i evacueze pe manifestanții săi plătiți și hrăniți. E și meritul liderilor PPDA și PAS că s-a evitat violența fizică. Dar joaca cu focul nu se oprește aici.

O situație și mai periculoasă se creează pe 1 septembrie, când în rolul lui Șor va apare Dodon. În PMAN sunt autorizați să se manifeste unioniștii, socialiștii și cetățenii nemulțumiți de politica prețurilor la carburanți. Știindu-se câtă „simpatie” există între unioniști și socialiști, primăria se spală pe mâini, lasă lucrurile în mod criminal, iresponsabil, la voia întâmplării și a provocatorilor de tot felul. Ea consideră că duminica trecută în PMAN „nu au fost încălcări, violențe sau ciocniri între manifestanți”, deși acolo s-a aruncat cu peturi, s-au strigat cuvinte urâte, amenințări, unii au făcut uz de brațele lor musculoase…

De ce jocul acesta cu focul stând pe un butoi de pulbere? Din plăcere de senzații tari? Faptul că lumea nu iese la proteste nu înseamnă că iubește guvernarea, ci că cetățenii și-au epuizat potențialul de încredere față de toți politicienii. Dacă se întinde prea tare coarda, dacă cineva îi calcă în permanență pe nervi, îi provoacă, ar putea regreta amarnic… Mămăliga explodează greu, dar explodează totuși.

PS: Despre alte două evenimente din această săptămână - reacția bigotă a platformiștilor la medalia decernată de Candu și acceptată de Nicoale Dabija și scrisoarea deschisă a lui Andrei Năstase către popor – vom scrie luni.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!R. Malai 31.08.2018 12:45

În articolul lui N. Negru - nimic nou sub soare. În condiția când Plahotniuc a înecat țara în imoralitate și de facto a criminalizat-o, N.Negru îl dojenește amical, iar subtil parcă l-ar ruga: ”Nu te supăra, condonatorule”.În realitate faptul de la frontieră. când drumul le-a fost îngrădit manifestanților unioniști de un cordon de polițiști sura echipați, și ”spectacole” lui Șor,care sunt scârboase, refelectă modul real de gândire a lui Plahotniuc, pentru că ce nu ar vorbi el, în realitate gândește ca un om imoral, și cât nu s-ar strădui să facă o mină onorbilă, modul lui de gândire răzbate la suprafață prin diferite mostruozități. Referitor la poziția lui N. Negru față de opoziția extraparlamentară, și aici lucruile sunt clare: Față de guvernarea cordonatorului, aceasta e înger. Dar N.Negru, Într-un stil pur CGB-ist, îi atacă pe M. Sandu și A. Năstase, mimând că vezi, le dorește binele. Dar, ba îi înghimpă că mitingul nu a fost de amploare, ba că comportarea lor e bigotă (adică e de ritual), etc. În rest, prin articolele sale N. Negru cade tot mai jos. E păcat.

GeoT 31.08.2018 15:47

Asta e ste parerea ta R. Malai! Eu cred ca Dl. Negru este echidistant,impartial si independent. Spre deosebire de multi alti inregimentati de prin diferite tabere.

Filipov 31.08.2018 16:54

Nu e o greșală să fii echidistant și chiar critic față de opoziție, cu atât mai mult că A.Năstase este pentru ce să fie criticat. Dar, să fii în așa mod echidistant față de Plahatniuc, care a aruncat și aruncă Republica Moldova într-un hău, mirose urât. Iar cazul I. Șor deja este o gravă maladie socială, și nu trebuie să ne ascundem după ”echidistanță” ca să nu vedem că acest ”erou al vremurilor noastre” este parte integrantă a politicii cincice și murdare a cordonatorului, pe care N. Negru de facto îl acceptă ca cordonator, dar îi dă sfaturi să nu greșească.

Grup-Rom 31.08.2018 18:02

Domnule N. Negru,într-un mod relativ fin, nu prima dată remarcăm faptul că analizele D-stră sunt de neînțeles. Este clar cine este Plahotniuc și deja trebuie să suferi de naivitate ca să-l crezi. Iar argumentle D-stră suferă mai mult decât de naivitate. Afirmați că Plahotniuc nu adoptă hotărâri senitmentale, și nu e cazul să supere acum Bucureștiul, singurul avocat care a mai rămas al Republicii Moldova în UE. În realitate, lui îi este în cot de România, de UE, etc.A demostrat-o în plin și îndesat. Nici ultima Rezoluțiea Parlamentului UE, care e foarte demonstrativă, nu l-a influențat, ba dimpotrivă - el a supus UE criticii. Sentimentul e că el suferă de sindromul hurbis și ce va face mâne numai el singur știe. Problema e că el face doar lucruri rele și foarte rele, care ne duc pe toți într-o stare de stat central-african. Unica în ce el nu dezmăgește, este setea lui de a demonstra că e atotputernic de aceea e gata să folosească poliția și organele procuraturii și atunci când e gălăgie într-o grădiniță de copii. Istoria știe că oamenii care suferă de acest sdindrom, dacă nu vsunt opriți la timp, aprind Roma, creaz- lagăre de concentrare, Glaguri,ș.a. Domnule N. Negru, nu vă chemăm să nu criticați opoziția. Dar,în ceea ce îl privește pe Plahotniuc, încetați să cochetați cu el în așa mod respingător(dacă mai puteți).

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md