22:43:28 19.08.2019
 
Stiri

Convenția Unionistă și votul unioniștilor

Politică 30.11.2018 10:42 Vizualizări4315 Autor: Nicolae Negru
Convenția Unionistă și votul unioniștilor

Semne diacritice

În cei 27 ani de „independență” ai Republicii Moldova, în Parlament nu a pătruns niciun partid care să-și fi asumat în mod deschis obiectivul reunirii cu România.

Până nu demult, singurele formațiuni declarate unioniste au fost Partidul Național Român (dispărut după moartea regretatului Gheorghe Ghimpu) și PNL, condus de Vitalia Pavlicenco, ambele obținând pe cale juridică dreptul de a include Unirea în statutul lor.

Două formațiuni politice parlamentare, Frontul Popular Creștin Democrat și Partidul Forțelor Democratice, au intrat în Parlament sub steagul realizării „idealului național”, însă, după 2001, PFD a dispărut de pe scena politică, iar FPCD, transformat în PPCD, a renunțat, în 1999, la acest ideal.

Dincolo de faptul că liderul PPCD era un fals unionist, se considera că unionismul nu aduce multe voturi, iar sondajele confirmau acest lucru. În Parlament au existat deputați unioniști „camuflați”, fluturând drapelul „integrării europene”, dar ei nu au constituit niciodată majoritatea și nu au determinat politica și strategiile Republicii Moldova pe termen lung. Este grăitor în acest sens faptul că până acum nu s-a reușit interconectarea energetică cu România și nu s-a construit niciun kilometru de cale ferată cu ecartament european. Cu ajutorul UE, a fost restabilit un singur pod peste Prut, iar sârma ghimpată de la frontieră a fost scoasă abia în 2010.

De la un timp însă, situația pare să se schimbe. Sondajele indică, în ultimii ani, o creștere vizibilă a electoratului unionist.

La 26 martie 2017, au fost modificate statutul și programul PL, adăugându-se printre obiectivele sale și cel al Unirii Republicii Moldova cu România.

Cu toate astea, șansele sale electorale ale partidelor unioniste, inclusiv PL, sunt minime, dacă e să credem sondajelor. De aceea, liberalii încearcă să le sporească prin aderența la blocul PPDA-PAS, care nu au inclus reUnirea cu România printre obiectivele programatice. PPDA și PAS își construiesc strategia electorală pe lupta antioligarhică, anti-Plahotniuc, ca să fim mai preciși, și consideră că participarea la alegeri cu orice alt drapel, inclusiv unionist, este în folosul lui Plahotniuc.

În acest context, își face apariția Convenția Euro-Unionistă, care întrunește 17 ONG-uri și două partide, ce își propun ca „scop suprem” să lupte pentru „afirmarea identității românești” și să participe la alegeri cu o „listă națională” de candidați, considerând că idealul unionist nu trebuie să depindă de conjunctura politică. Această convenție nu poate fi privită cu ochi buni de adepții PL sau ai blocului PPDA-PAS, considerând-o o diversiune.

Dar numele caricatural (din punctul nostru de vedere) nu ar trebui să ne împiedice să fim obiectivi. CEU este o apariție firească și necesară în condițiile de azi, pentru alegătorul dezamăgit de PL sau care înțelege că lupta antioligarhică va mai dura, care vede „urechile” unor foști oligarhi sau mentori antiunioniști în spatele blocului „Acum”.

Apoi, nici nu e cazul să ne agităm prea devreme, de la vorbă până la faptă e o cale lungă, alcătuirea unei „liste naționale” de candidați nu e o sarcină atât de ușoară precum le pare inițiatorilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Grup-Rom 30.11.2018 11:41

Din ce unghi de vedere nu ai analiza apariția acestei CEU, miroase suspect și urât din următoarele considerente: 1. Despre faptuil că se clocește o așa mișcare politică se știe demult și se știe că acestă ideie a fost clocită în Chișinău, pe str. Cantemir. Chiar se știe cum a fost regizată această ideie încă 3,4,5 luni în urmă,cu oarecare adunări timide, conferințe,etc. la care participau ”intelectualii” A. Țăranu, V. Pavlicenco, V. Dolganiuc,V. Cerba, etc. Iar în acea pedioadă blocul ACUM încă nu exista. 2. Faptul că se flutură cu drapelul Uniiri, nu însemană că această formațiune în realitate are scopuri nobile,dar și șanse de a ajunge în Palament. Faptul că cinveva strigă cuvântul ”dulce” încă nu înseamnă că cuiva îi va fi dulce în gură ori în viața. Totodată, să nu omitem că Partidul Unității Naționale (PUN) cu A. Șalaru și A. Guțu, botezat de un politician foarte versat ca T. Băsescu, nu acumulează simpatii electorale, iar reprezentatnul PUN-lui, C. Codreanu a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile locale din Chișinău. 3. Liderii CEU sunt persoane care nu sunt ”proaspete” în politică. V. Pavlicenco, V. Dolganiuc, A. Țăranu, A.Petrencu, G. Negrei, ș.a.au făcut sau fac politică de zeci de ani, G. Negrei chiar a fost și vice-prim minitru într-un guvern al AIE din partea PL. 5. ”Liderii” CEU deja voalat și în stil CGB-ist atacă Blocul ACUM și liderii acetei formațini. În condiția când la alegerile przidențiale M. Sandu a cumulat 48% din voturi, iar la alegerile municipale A. Năstase a câștigat, A. Țăranu vocirerează deja că vezi, ACUM nu are șanse mari, că în spatele lor ar sta frții Țopa, etc.Cântecul acesta e cunoscut deja până la greață. Iar demagogia lui A. Țăranu că ei vor lupta nu cu persoane, ci cu sitemul, este o măstră de manipulare cinică, pentru că sitemul politic criminal din RM.- este Plahotniuc și câteva persoane din anturajul lui. Dacă din poitica moldovenească ar fi înlăturați Plahotniuc și Candu, nu ar exista nici sistemul. Pe CEU o așteaptă o mare ”dezamăgire” și o mare rușine. PUNCTUM pentru că electoratul de dreapta este unul pe care nu-l poți minți atât de ușor cum crede A. Țăranu. Într-un cuvânt, miroase a diversiune. PUNCTUM.

Andrei Banu 30.11.2018 16:20

În anii 2009 - 2013 Plahotniuc accepta programele celorlați membri ai AIE. Dar fiind la guvernare alături de PLDM și PL, el cinic a distrus acete două partideprin corupere și cu ajutorul Procuratrurii și judcăților. Să înțelegem că A. Țăranu e mai deștept și mai puternic decât conducerea PLDM și PL și nu va cădea pradă lui Plahotniuc (dacă deja nu a căzut)? Și apoi, e gata A. Țăranu să facă alianță cu criminali ajunși în parlament, sau chiar și cu diavolul, dacă aceștia vor accepta progrmul convenții?

Polilogu 30.11.2018 18:39

HELLO,BĂIEȚI , GRUP - ROM (sau țigan ?) + ANDREI BANU ! Nu vă ambalati ! MINTITI SI MANIPULATI CU INDUIOSĂTOARE NERUȘINARE ! Vorbiti de SISTEM ? DA! SISTEMUL EXISTĂ si nu poarta numele de PLAHOTNIUC ! POARTA NUMELE cel COMUNIST d-alde DIACOV + MARIAN LUPU + CANDU + LEANCĂ + etc etc inclusiv VOI ! NEMA PROBLEMA !!!! Vine maturoiul dinspre MAREA DE AZOV si face LUMINĂ ! Toti veti fugi ca si sobolanii când părâsesc corabia care se scufundă ! Nu pe putini dintre voi vă vom vedea mari si eroici mercenari din neo grupul KOTOVSKI agitându-vă pe stepele nu-ș de unde ! CHESTIA E CA NU VOR MAI FI CAI pe care să călăriti ! PA si... PUSSY RYOT !

Ciobanu 02.12.2018 11:53

E mintea țăranului cea de pe urmă. S-a constituit în sfârșit CEU.E periculos să vă învinuiți EU și ACUM în perioada electorală.Ulterior va trebui să vă uniți eforturile.Păzea,Rusia nu doarme.Analizați comentariul grupului ROM,și o să vă convingeți.

savin ion 03.12.2018 21:26

Niste persoane cu ochelari de cal,in afara de ppda si pas, nimic nu vad.Nemultumirile lor ne demonstreaza,ca nastase tare mai spera in voturile unionistilor.Noi moldovenii i-am avut de la Independenta incoace pe un i.rosca,m.ghimpu si acum un nou salvator al natiunii, pe nume a.nastase.Cei mai creduli s-au dezis de Iuda Rosca cand ultimul s-a descoperit total.Acelas scenariu il parcurge si PL.Urmatorii sunt credulii lui A.Nastase.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md