17:58:49 25.04.2019
 
Stiri

Cine nu a avut răbdare cu Băsescu până la 14 noiembrie?

Opinii 09.11.2018 09:19 Vizualizări5939 Autor: Nicolae Negru
Cine nu a avut răbdare cu Băsescu până la 14 noiembrie?

Semne diacritice

O nouă pată pe toga pătată bine a justiției noastre. De parcă ea și-a pus scopul să demonstreze că se poate și mai rău (și mai murdar). De data aceasta, însă, luptătorii pentru drepturile omului, cavalerii statului de drept și alți băgători de seamă, opoziția parlamentară și extraparlamentară, ambasadorii statelor UE și non-UE vor tăcea.

Căci Băsescu, noua victimă a magistraților noștri, le stă în cale tuturor. Posibila lui apariție pe scena politică de pe Bâc îi sperie până și pe unii lideri unioniști. Dacă devenea cetățean al Republicii Moldova, fostul președinte al României le putea strica socotelile. Ca să nu mai vorbim despre suferinzii de românfofobie cronică, de stataliștii cu misiune și fără, de observatorii statu-quo-ului geopolitic, cărora simpla referință la Unirea din 1918 le poate provoca insuportabile dureri de cap.

La 4 noiembrie 2016, Dodon, aflat în campanie electorală, declara că, dacă devine președinte, îi va lua cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu. La 23 decembrie 2016, depune jurământul de președinte al Republicii Moldova, iar la 3 ianuarie 2017, imediat după Revelion, semnează decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu. Astfel, o idee fixă din campania electorală s-a materializat printr-un act statal. E normal, e sănătos la cap un președinte care își dedică primele zile ale aflării sale în funcție, în preajma Revelionului, umilirii a două persoane, a doua fiind predecesorul său, Nicolae Timofti, jurist, fost magistrat și președinte a Consiliului Superior al Magistraturii?

Nota bene: demersul de a-i lua cetățenia lui Băsescu nu a fost făcut, cum se cuvine conform legii, de MAI, SIS etc., ci de un Consiliu de pe lângă președinte, care nu dispune de competența necesară. Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au ignorat faptul de încălcare a legii de către Dodon, care i-a mai amenințat pe judecători, amintindu-le că numirea lor în funcție depinde de el, în schimb au fost foarte „principiali” față de Traian Băsescu, luând în considerare pretextul fals care a fost invocat împotriva lui. Numele lui Traian Băsescu nu figurează în cazierul judiciar, scrie într-un document eliberat la 1.11.2016 de către Inspectoratul General al Poliției Române, pe care l-au ignorat magistrații CSJ.

Iarăși putem suspecta în acest caz o intervenție din afara sistemului judiciar: joi, 7 noiembrie, ora 18.29, se anunța o amânare a procesului până la 14 noiembrie, „din motivul studierii suplimentare”, iar peste două ore și 43 de minute, la 21.12, s-a dat verdictul de respingere a recursului înaintat de Băsescu. Magistrații ar mai fi simulat „studierea”, dar li s-a spus: „Destul!”. Cine a intervenit între orele 18.29 și 21.12, cine nu a avut răbdare să mai aștepte până la 14 noiembrie? CSJ nu s-a gândit să dea explicații publicului pentru această „răzgândire” ciudată a magistraților.

Simbolismul antiunionist al verdictului a prevalat nu numai asupra reputației CSJ, ci și a statului Republica Moldova. Nu Băsescu a fost umilit, ci „statatalitatea”. Chiar dacă am admite că cetățenia moldovenească a fost „un cadou” pentru Băsescu, a fost, fără îndoială, unul meritat. Iar cadourile, se știe, nu se iau înapoi fără să nu te faci de râs.

Nu vă este rușine pentru Republica Moldova, domnilor guvernanți, Dodon, Plahotniuc? După trocul cu Erdogan, după trădarea profesorilor turci, e o întrebare retorică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!L. Ursu 09.11.2018 11:47

Acest clown a fost pus în ”tronul” de președinte de Plahotniuc și echipa acestuia. Să ne amintim de campania murdară de descreditare a Domanei M. Sandu, dusă de televiziunile lui Plahotniuc,de ortacii lui apropiați (cazul cu Borsetca, de prestația primarilor PD în timpul alegerilor preșeintelui, etc. Clownul dodon, care deja de 5 ori a fost suspendat de majoritatea parlamentară și înghte acest fapt cu o tăcere dubioasă, este evident că nu face un pas fără permisunea lui Plahotniuc, care intuește că, dacă T. Băsescu ar fi căpătt posibilitatea să candideze pentru funcția de deputat în Palamentul RM, el l-ar umbri total pe Plahoptniuc.Nu șiu de ce N. Negru cam ocolește acest adevăr.

Polilogu 09.11.2018 14:28

Felicitari pentru articol, domnule NEGRU ! Corespunde exact opiniilor românilor din ROMANIA ! Fripturisii rosii sau cei albastri cu stelute fac orice pentru a-l discredita, fiecare sperand la penibilele beneficii posibile . Asa a ajuns Basescu sa stea in gâtul tuturor, fie EST, fie Vest ,si sa nu poată fi inghitit ! NU POATE FI INGHITITA DE FAPT ROMANIA , pe care fiecare din parti ar vrea sa o ...înghită in folosul ei si pentru ei . NU pentru români ! Acest OM si acest POLITICIAN nu trebuie sa ajunga sa-și scrie memoriile ! NU SE POATE TRADA PE SINE!E plină lumea de octogenari in fruntea statelor si a politicii ,iar Basescu nu are nici 70 de ani ! Abia acum , prin experienta acumulată se poate inscrie intr-o ...LIGA superioara ! LOCUL LUI ESTE IN PARLAMENTUL EUROPEAN !! Vor fi de 100 de ori mai bogate si mai pline de invatatminte , astfel, memoriile lui de POLITICIAN AL ROMANILOR PENTRU ROMANI !

D. Măraru 09.11.2018 16:59

Domule-totarăș Negru, de ce omiteți să spunelți că Plahotnmiuc e tata majorității relelor din Moldova și procurorii, judecătorii și mulți politicieni nu se duc nici la wiceu fără permiusunea lui, ori vă este de frică să-l criticați?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md