21:06:37 17.01.2021
 
Stiri

Chișinău, capitala Europei de la Lisabona la Vladivostok, Dodon - președinte al Europei reîntregite

Politică 14.10.2019 09:03 Vizualizări4351 Autor: Nicolae Negru
Chișinău, capitala Europei de la Lisabona la Vladivostok, Dodon - președinte al Europei reîntregite


Semne diacritice

După ce a uimit lumea cerând la ONU recunoașterea neutralității militare a Republicii Moldova, fără să pretindă retragerea trupelor străine de pe teritoriul ei, Dodon a comis o nouă manevră strategică, demnă de a fi menționată în analele statalității pe care o reprezintă (numărul 660, conform socotelilor sale).

El s-a gândit să ceară de la OSCE, Rusia, Ucraina, SUA și UE un angajament de „intensificare a eforturilor comune” în reglementarea transnistreană, dar nu oricum, ci tratând Republica Moldova ca pe un „partener egal”, excluzând pașii care ar putea duce la apariția unor „linii de separare” sau „sfere de influență” în interiorul sau în afara ei.

Ce ar însemna aceasta? Din discursurile prezidențiale se poate deduce că SUA și UE ademenesc Republica Moldova în afara sferei de influență a Rusiei, iar aceasta nu e bine. Pe de altă parte, și Rusia ne trage din răsputeri spre Uniunea Eurasiatică, ceea ce iarăși scindează și produce fisuri în monolitul societății moldave. (Nu l-am auzit niciodată pe Dodon să se plângă pe acțiunile Rusiei, însă nu excludem că în capul său apar și asemenea gânduri, pe care nu îndrăznește să le expună, ca să nu-l supere pe Putin.)

Prin urmare, deducem noi, soluția e ca Republica Moldova reunită să nu facă parte nici din UE, nici din Uniunea Eurasiatică, ambele organizații fiind îndemnate de Dodon să ajungă la o înțelegere de cooperare fructuoasă întru asigurarea bunăsătării cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Și mai bine ar fi dacă aceste organizații nu ar exista deloc și Europa s-ar întinde de la Lisabona până la Vladivostok, așa încât toate problemele geopolitice să se rezolve de la sine și politicienii moldoveni să nu fie puși în situația să aleagă între est și vest, consideră Dodon.

Ca să nu piardă timpul degeaba, el l-a împuternicit pe fostul său consilier, actualul vicepremier responsabil de problematica transnistreană, Vasile Șova, să redacteze un proiect de declarație pe care să-l semneze OSCE, Rusia și Ucraina, ca mediatori, și UE cu SUA, ca observatori ai procesului de reglementare transnistreană.

De la mediatori și observatori se mai cerea, conform textului publicat pe deschide.md, să promită că „vor depune toate eforturile pentru a contribui la obținerea unor acorduri dintre Chișinău și Tiraspol” în vederea realizării „programelor de consolidare a încrederii dintre populația de pe ambele maluri ale Nistrului” și că vor contribui ca în 2020 să se obțină, în procesul de negociere, examinarea „modelului general de reglementare”, „mecanismul de garanții interne și internaționale”, precum și „programul de restabilire postconflictuală”.

Consultându-se, „în măsura necesității”, cu Republica Moldova și cu „instituții financiare internaționale”, semnatarii declarației trebuiau să constituie un Fond internațional de soluționare a conflictului și de restabilire postconflictuală a Republicii Moldova.

În cârca OSCE, Rusiei, Ucrainei, UE șu SUA se puneau și alte sarcini importante ale guvernării (cum ar fi atitudinea pozitivă față de „fixarea în legislație și dezvoltarea multilaterală a caracterului polietnic al relațiilor sociale din Republica Moldova”), dar se pare că premierul Maia Sandu nu a fost capabilă să aprecieze în deplină măsură intențiile lui Dodon și proiectul respectiv nu a fost supus discuției la Bratislava, unde a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2.

Și e păcat. Plasarea Republicii Moldova în epicentrul unor procese geopolitice europene și globlale i-ar fi scutit pe politicienii moldoveni de multe eforturi inutile legate de relațiile interne și externe, de grija pentru viitorul „statalității” amenințate de pericolul unionist, permițându-le să se ocupe direct numai de bunăstarea cetățenilor care i-au votat.

S-a ratat astfel și transformarea Chișinăului într-o capitală a Europei de la Lisabona la Vladivostok și strălucita perspectivă ca Dodon să devină președintele Europei reîntregite, cu toate beneficiile aferente. Un rateu asemănător l-a avut, după cum știți, doar orășelul New Vasiuki de pe Volga, care era cât pe ce să devină un centru internațional și intergalactic de șah, dar nu a devenit din cauza unui deficit de imaginație locală.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Voila 14.10.2019 14:35

De O. Benderi nu duce lipsă acest pământ. Un alt vizionar a vrut să mute capitala Moldovei la Orhei însă realitatea crudă i-a curmat avântul.

Miticu Mitica 17.10.2019 12:27

Munteanu tot respectul pana la un punct. Te-ai predat la acumisti visand la maretia pe care PLul nu ti-a acordat-o. Voi unionistii sunteti primii care ati sabotat miscarea unionista : unii orbiti de putere, altii din orgolii, unii cozi de topoare rusesti. Astazi nu mai contati desi sunt mai multi unionisti decat inainte. Paradoxal ? Nu. Elctoratul s-a educat. Nu il mai pacaliti voi cu unirea cea mare, atata timp cat voi sunteti incapabili sa va uniti intre voi. Rezultat o sa ramaneti cu buza umflata pe veci. Este oare nevoie de unionisti ? Pana la un nivel eu as spune da, dar doar pana la un nivel. Acel nivel se numeste ca ar sta starja la valorile culturale populatiei majoritre de cetateni moldoveni. Dar oare astazi, mai exista acel pericol prin care sa se necesitate starea asta de straja ? Poate este asisderea cum spuneau acumistii nu exista nici un pericol pentru valorile culturale rusesti la noi in republica. Sigur pentru valorile culturale romanesti se poate face mult mai mult, decat s-a facut pana acum. Viitorul ne va spune daca unionistii vor mai juca un rol si care va fi acesta. Astazi se pare ca acumistii si-au asumat public ca sunt vorbitori de limba romana si nu bazaconia aia de laborator. Ce anume ii mai deosebeste pe unionisti de acumisti ? Se pare ca singurul argument al lui Munteanu este unirea cu Romania iar al acumustilor cu UE. Munteanu mai sperie populatia ca UE nu ne va primi in veci. Ma rog daca asa o spune dlui dar eu sunt putin sceptic. Mesajul moldovenilor pentru unionisti este CLAR si LIMPEDE ca lumina zilei. Degeaba se prefac sau sa incapataneaza sa nu il asculte : inainte de unirea mare trebuie sa dovediti ca sunteti capabili sa faceti unirea mica. Pana atunci, valorile culturale romanesti par a fi asigurate, mai bine decat guvernarea precedenta de acumisti. Unionistilor faceti curatenie la voi acasa inainte sa faceti curatenie in oras. Romania, a inteles ca unii dintre voi sunteti sugubeti si vreti si o voi tata de supt si intra in direct : prin sistemul de primari, infratiri si fonduri acordate direct la cetateni. Iaka de ce daca nu vorbiti cu o singura voce nu va mai aude nimeni. Si fara bani, va duceti la vale. Repet, fara unire mica nu va exista niciodata unirea mare.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

08.01.2021 10:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vulnerabilitatea dem...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md