20:14:12 20.04.2019
 
Stiri

Chirtoacă sau Năstase, care e diferența?

Opinii 01.06.2018 10:25 Vizualizări4493 Autor: Nicolae Negru
Chirtoacă sau Năstase, care e diferența?

Semne diacritice

După ce lui Plahotniuc i-au fost atribuite puteri supranormale, crezându-se că el poate face orice îi dorește inima pe scena politică, inclusiv să îi determine în câteva luni pe chișinăueni să o voteze pe o cvasinecunoscută la postul de primăriță, astăzi se exagerează efectul rezultatului electoral din turul întâi asupra PD. Și nu e de mirare. Triumfalismul, euforia simpatizanților PPDA e ca bucuria șoarecilor scăpați în mod miraculos de pisică, e o consecința a supraestimării posibilităților liderului PD.

Dacă privim lucrurile fără emoții partizane, din afara tranșeelor partinice, înfrângerea Silviei Radu nu pare atât de dramatică pentru PD, care nu și-a dorit alegeri anticipate în Chișinău, ci a fost forțat să le accepte prin demisia lui Dorin Chirtoacă. În mod evident, Silvia Radu nu era pregătită pentru competiția electorală din acest an și a improvizat cum a putut, fără să se facă simțită în acțiunile ei asistența unor consultanți profesioniști.

Efortul electoral al PD în primul tur cu greu poate fi catalogat drept o bătălie „pe viață și pe moarte”. Poate e și din cauza că sondajele inițiale îi erau favorabile Silviei Radu. Un semn de nervozitate poate fi considerată eliminarea Reghinei Apostolova, nu fără complicitatea lui Ilan Șor, dar, în general, trebuie să admitem că e posibil ca Plahotniuc să fi fost deschis și altor rezultate, inclusiv ieșirii lui Năstase în turul doi. E posibil, dacă nu plutește cu capul în nori.

Fără îndoială, în turul doi Plahotniuc și-ar dori să câștige Ion Ceban, dar dacă va câștiga Andrei Năstase nu e o catastrofă. Ba chiar există aici și niște avantaje. Ocupat cu treburile orașului, Năstase va avea mai puțin timp pentru a se implica în alegerile parlamentare, iar dacă își va neglija funcția de primar, PPDA va avea de pierdut în fața chișinăuenilor.

În componența actuală, Consiliul Municipal nu îi va fi deloc prietenos și viața lui de primar nu are cum să fie ușoară. Consilierii PL îl vor sprijini doar în cazul în care nu se va atinge de liberalii din Primărie, orice schimbare va fi întâmpinată cu mare rezistență, iar dacă nu vor exista schimbări rapide publicul care așteaptă minuni de la el va fi dezamăgit. Nici relațiile cu Guvernul nu au cum să fie la fel de armonioase ca ale Silviei Radu și eficiența deciziilor sale ar putea avea de suferit din cauza aceasta.

Dacă va fi nevoie, se va reveni și la legislație, pentru a se restabili echilibrul necesar între primarul general și Consiliul Municipal, echilibru care a avut de suferit în urma tranzacțiilor PL cu PD. Să nu uităm că până acum postul de primar general l-a ocupat Dorin Chirtoacă, care nu a fost deloc o persoană comodă pentru liderul PD. Năstase îl poate înlocui cu un efect similar.

Și nu în ultimul rând, înfrângerea Silviei Radu nu e fără câștig pentru partidul de guvernământ, care demonstrează astfel că respectă regulile democrației, că nu a fraudat, ci a organizat niște alegeri libere și corecte, așa cum i s-a cerut de la Bruxelles. Este un bun preludiu pentru alegerile parlamentare din toamnă. O victorie a lui Năstase în turul doi ar produce o primă fisură, dar nu în zidul oligarhiei, cum consideră adoratorii săi euforizați, ci în efigia internaționalizată a „statului capturat”. Aceasta ar putea să-l tenteze pe Plahotniuc nu mai puțin decât câștigarea Primăriei. Căci ideea creării unei coaliții proeuropene după alegerile parlamentare din toamnă, pe care, în viziunea exprimată de Pavel Filip, ar trebui să o medieze Occidentul, nu poate fi realizată fără niște compromisuri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Polilogu 01.06.2018 12:35

DA,așa este ! Un calcul psiho-politic foarte rafinat face acest Plahotniuc/ Putini, foarte putini îl sezisează. IN SCHIMB FOARTE MULTI PRIZEAZA !Nastase nu va fi piesa forte la alegerile parlamentare si se poate rapid compromite.

Mihai 01.06.2018 15:36

"Dacă privim lucrurile fără emoții partizane..." - asta nu e despre tine,Negrisorule! Cu cata straduinta cauti sa te faci placut pentru proxenet,vazand avantaje pentru acesta chiar si cand pierde! Care "alegeri libere si corecte",esti cazut de pe Luna? Ce reprezentativitate o sa avem in Parlament,in caz de ramane sistemul mixt,cu un singur tur in circumscriptiile uninominale?

I. Avramescu 02.06.2018 10:55

Diferența dinte D. Chitoacă și A. Năstase e foarte clară. În primul rând, ultimul deja cunoaște exeriența nefericită a lui D. Chirtoacă și sperăm că va câștiga alegerile și nu va repeta erorile acestuia. În al doilea rând, spre deosebire de D. Chitoacă, care mult timp a ezitat să vorbească referitor la cine și ce este V. Plahotniuc, A. Năstase nu a ezitat niciodată să spună cine și ce este acest ”lider” politic, care să dă mare pro-european, dar care face politică prin cumpărarea politicenilor de diferite culori (și a jurnaliștilor de soiul lui N. Negru), prin șantaj, prin arestări, prin lișajul murdăr a oponenților, etc. În așa mod, articolul lui N. negru, ca toate articolele lui din ultimul timp, deja miroase a licheism și potlogărie. Vrea ”jurnalistul” să placă ”liderului” și să primească și el un os, pentru că pensia care i-o dă actuala guvernare nu-i ajunge.

Lupacescu 02.06.2018 12:22

Într-adevăr, puterea lui V. Plahotniuc nu este una supranaturală. Dar e desrulă ca politicieni din PCRM, PLDM ș.a. să devină peste noapte membri ai PD, la fel e destula să ”convingă” analiști ca Andrievschi, Ciurea, ș.a. să fie trubaduri ai PD-lui și e destulă ca jurnaliști ca P. Bogatu și N. Negru să posteze articole atît de ”obiective”. Îmi pare rău de N. Negru, se vede că nu a rezistat unei ispite, păcat.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md