17:38:08 22.03.2023
Stiri

Nicolae Negru // Ce are de învățat Dorin Recean de la Natalia Gavrilița

Actualitate 17.02.2023 09:14 Vizualizări3046 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Ce are de învățat Dorin Recean de la Natalia Gavrilița


Semne diacritice

Natalia Gavrilița l-a întâmpinat pe succesorul său, Dorin Recean, la Guvern, ca să-i ureze bun-venit și să-i transmită ștafeta (dosarele prioritare) Executivului. Nu e o procedură ieșită din comun într-o democrație, dar în mediul nostru politic nesincronizat încă pe deplin cu cel european e un exemplu de urmat și pentru mulți alți politicieni, care se lasă luați ușor de valul emoțiilor, al supărărilor.

Știindu-se contextul, cum și cât de subit s-a ajuns la această demisie, se poate intui încărcătura dramatică a evenimentului și merită, din punctul nostru de vedere, să apreciem gestul civilizat, demn, deloc simplu ce subliniază ținuta deosebită, nobilă și caracterul puternic al Nataliei Gavrilița. Orice ar spune niște rivali frustrați, prin comportamentul său, Natalia Gavrilița demonstrează mai multă inteligență decât ei, mai multă înțelegere a situației în care ne aflăm. Ținuta, conduita sa e a unui om politic adevărat. Ea a făcut un pas înapoi în interesul formațiunii, dar și al Republicii Moldova.

Aceasta se confirmă și prin faptul că, felicitându-l pe Dorin Recean cu ocazia învestirii în funcția de prim-ministru, ambasadorii UE și SUA au ținut să-i mulțumească Nataliei Gavrilița pentru „modul în care a condus Guvernul într-o perioadă marcată de crize fără precedent și pentru contribuția la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară-candidată la aderarea la UE” (Janis Mazeiks), „pentru conducerea și angajamentul ei puternic în construirea democrației R. Moldova și pentru tot ce a făcut pentru întărirea parteneriatului și a prieteniei dintre R. Moldova și Statele Unite” (Kent D. Logsdon).

Ce ar trebui să învețe Dorin Recean de la Natalia Gavrilița e că faptele nu întotdeauna vorbesc de la sine, că e necesar să le explici, că lupta informațională nu se câștigă, dacă nu te angajezi în luptă. Cea mai grea sarcină a noului guvern nu ține de realizarea programului de guvernare, votat de Parlament, ci de sporirea încrederii cetățenilor în guvernarea PAS, a intențiilor de vot pentru partidul de guvernământ la viitoarele alegeri. Dacă majoritatea cetățenilor crede că vina pentru creșterea prețurilor la gaze o poartă Maia Sandu și nu Putin, înseamnă că Guvernul a eșuat în comunicarea cu cetățenii, că propaganda, dezinformarea și manipularea rusă a învins. Natalia Gavrilița este victima războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Republicii Moldova și acest război nu s-a încheiat. Următoarea victimă poate fi Dorin Recean.

La preluarea funcției de prim-ministru, Natalia Gavrilița a văzut relațiile cu Rusia într-o perspectivă romantică, angajându-se să promoveze „dialogul politic cu Federația Rusă într-un spirit constructiv şi pragmatic în vederea dezvoltării cooperării reciproc avantajoase”, „inclusiv în cadrul CSI”, „în baza respectului mutual şi al neamestecului în treburile interne”. Ea spera naiv, după cum s-a văzut, că Moscova va elimina „barierele tarifare şi netarifare discriminatorii faţă de produsele moldovenești”, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat și nu se putea întâmpla, fiindcă Rusia nu tratează Republica Moldova ca pe un stat suveran și independent, ci ca pe un teritoriu de recuperat.

Din programul noului Guvern nu e clar cum își va construi noul prim-ministru relațiile cu Rusia, numele ei nu este menționat în text (nu este menționată nici măcar prezența ilegală a trupelor ruse, care prezintă pericol pentru securitatea Republicii Moldova), nu poate fi dedusă nici atitudinea față de CSI, ceea ce ar putea însemna că Dorin Recean nu mai are iluzia multor politicieni de la noi că Moscova aștepta venirea lui la putere pentru a se comporta civilizat în relațiile cu Republica Moldova. Dar nici tactica struțului nu îl va salva, ci, dimpotrivă, va atrage asupra sa o campanie și mai furioasă, și mai sofisticată, de discreditare.

Va rezista Dorin Recean, va reuși să construiască o strategie de comunicare cu cetățenii mai eficientă decât a Nataliei Gavrilița, de aceasta va depinde și supraviețuirea Guvernului său, oricât de bine s-ar descurca în celelalte domenii. Guvernele care pierd bătălia informațională sunt măturate. Sondajele de opinie demonstrează că până și cetățenii care se consideră proeuropeni nu sunt imuni la propagandă și dezinformare. Regretatul nostru coleg și prieten, Petru Bogatu, mi-a atras cândva atenția că Dorin Recean este un ministru care citește cărți. A venit timpul ca prim-ministrul Recean să demonstreze aceasta și să lupte cu propaganda rusă „ca la carte”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

N- n-are importanta 17.02.2023 10:28

Bine analizat.Este,cred,necessar,ça care n-ar fi la putere, trebuie sa comunice la momentul potrivit cu cuvintele pot vite despre realitatile societatii. Si sa se faca cu experti profesionisti,care stiu sa agrumenteze cu ''Eficace'' sau ''Neeficace''o décize,hotarire etc...luata de acestia

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md