04:54:20 18.06.2019
 
Stiri

Anul politic 2018, previziuni

Opinii 02.01.2018 11:11 Vizualizări5145 Autor: Nicolae Negru
Anul politic 2018, previziuni

Semne diacritice

1. Cine va învinge în alegerile parlamentare din 2018: guvernarea sau opoziția? forțele propeuropene sau antieuropene? Răspunsul e că alegerile vor fi amânate cu trei luni, până în februarie 2019, ceea ce este în interesul guvernării. Un posibil pretext de amânare: referendumul de anulare a sistemului electoral mixt, inițiat de un grup de ONG-uri. Trei luni suplimentare nu sunt de neglijat pentru o guvernare care bate toate recordurile negative în aprecierile alegătorilor, dar primește și unele semnale de posibilă schimbare a atitudinii ei.

2. Referendumul va avea loc, însă va eșua din cauza boicotului PD, PPEM și PSRM. De altfel, boicotul este acțiunea politică ce îi „solidarizează” cel mai mult pe cetățenii noștri. Între timp, Guvernul Filip va veni cu „cadouri” și „surprize” și va încerca să demonstreze că nu a uitat nici de miliardul furat.

3. Premierul Pavel Filip își va duce mandatul până la sfârșit, Plahotniuc nu va deveni în 2018 prim-ministru, nu pentru că nu ar putea, ci pentru că ar fi o sinucidere politică să se înscăuneze până la alegerile parlamentare, dând jos propriul Guvern.

4. Dodon va rămâne președinte, chiar dacă va provoca în continuare PD să înceapă procedura de demisie. Nu va fi nici demis, nici urmărit penal, căci Plahotniuc va evita orice destabilizare a situației social-politice. Ca să nu mai vorbim despre faptul că el mai are nevoie de Dodon ca sperietoare pentru occidentali și proeuropenii din interior, dar și pentru boicotarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. În situațiile de blocaj, Dodon va fi pur și simplu „deconectat”, în corespundere cu decizia Curții Constituționale din 17 octombrie 2017. El nu va fi primit nici la București și, cu atât mai mult, la Kiev, dar va fi solicitat des, ca și în 2017, la Moscova, mai cu seamă în perioada alegerilor prezidențiale din Rusia, ca singura „mostră” de politică de succes a lui Putin în „străinătatea apropiată”.

5. Guvernarea va îndeplini cu zel angajamentele stipulate de Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, relația cu Bruxelles se va îmbunătăți pe plan instituțional, dar nu și pe plan personal. Neîncrederea de după furtul miliardului și supărarea de după schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, se vor menține până la viitoarele alegeri parlamentare.

7. Tabăra proeuropenilor va continua să crească, iar cea orientată spre Rusia – să scadă, fapt care va afecta și popularitatea lui Dodon și, în ultimă instanță, potențialul electoral al PSRM. De aceea, Moscova se va implica în campania electorală din Republica Moldova cum nu s-a implicat niciodată, recurgând la întreg arsenalul de mijloace de care dispune, inclusiv cele elaborate și testate în alegerile din SUA, Brexit etc. Va fi o luptă decisivă, în care vor fi apreciate la justa lor valoare și măsurile de interzicere a emisiunilor de știri TV și a talk-show-urilor politice a televiziunilor ruse în Republica Moldova.

8. Criza în relațiile cu Moscova se va adânci, dar Republica Moldova nu va ieși din CSI. Bruxelles-ul și Berlinul, care nu vor să-l supere pe Putin, dispun de pârghii pentru a opri Chișinăul să facă un asemenea pas. Reglementarea transnistreană va bate pasul pe loc.

9. Deși nu va ieși din CSI, guvernarea va înscrie obiectivul integrării europene în Constituție. Aceasta înscriere va fi posibilă numai împreună cu sintagma „limba română”. În sfârșit, și capitalul românesc va trece Prutul. Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova vor fi reprezentați la manifestările festive de la București cu ocazia a 100 de ani ai Marii Uniri și vor semna un document simbolic de reunificare pe diverse planuri a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Niculae 02.01.2018 12:03

Anul acesta va fi decisiv: Reunirea cu Țara-mamă ori reocuparea imperialistă a urss-ului ! Doar câteva argumentare dintr-un comentariu: ....pe scenă a apărut controversatul artist Oleg Gazmanov cu un grup de duduițe dansatoare îmbrăcate sumar și cu cravate roșii legate la gât. La intonarea primului cuplet din cântecul „Sdelan v SSSR” (Făcut în URSS) „Ukraina i Krym, Bielarusi i Moldavia, Eto moya strana…” (Ucraina și Crimeea, Bielarusi și Moldova. Asta e țara mea) ?! ...pe 23.12.2017 în or. Novosibirsk a avut loc al doilea Consiliu deschis al mișcării populare „Acasă în URSS”.

Andrei Bunu 03.01.2018 02:59

Previziunea nr.8 este, cel putin pentru mine, o noutate. Cred ca o noutate aceasta este si pentru Bruxelles si Berlin.

Andrei Bunu 03.01.2018 03:26

Previziunea nr.8 este, cel putin pentru mine, o noutate. Cred ca o noutate aceasta este si pentru Bruxelles si Berlin.

Al. Dadu 04.01.2018 12:36

Articolelel lui N. Negru din ultima jumătae de ani, dar și acesta, sunt de șa natruă, încât iscă tot mai multe întrebări: 1. Care forțe politice în viziunea lui sunt proeuropene, fiindcă un partid și un lider politic care se bat cel mai tare în piept că sunt super proeuropeni, aduc aminte de modul cum Iu. Roșca se bătea în piepr că sunt pentru UNIRE, în codiția când voalat și într-un stil CGB-ist profanau această idee nobilă și durută. 2. N. Negru spune că o tabără va crește, iar alta va descrește. Dar, nu spune dar ce va avea de câștigat populația așa zisului stat numit Republica Moldova. 3. Comentatorul mai spune despre Mosocva, Bruxelle și alte influențe externe. Dar nu spune nimic despre un așa fapt intern că justiția moldovenească, care deja devine o insituție criminală, pentru că în RM pornirea dosarelor penale și arestarea oamnilor nevinovați devine un sport de ambiție pentru guvernanți, și la acest capitol noi suntem cei mai ”harnici”, numărul de condamanți în Moldova fiind de 3, 4 și chair mai mare, decât în orice țară Europeană.4. La fel N. Negru nu atinge problemele economice, cum, și apriori - cine totuși a furat milardul și dacă acesta va fi recuperat pentru că povestea cu V. Filat, hoțul miliadrului, de râsul curcilor.5. Și ultima observație, cum se va rezolva problema cu biografia și reputația politicianului care se pretinde a fi ВОЖДЬ-ul națiunii, fiindcă pentru atmosfera morală din țară acest fapt de deprte nu este de neglijat?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md