07:41:05 19.06.2024
Stiri

Nicolae Ciucă, la Black Sea and Balkans Security Forum: „Aderarea la UE a R. Moldova și a Ucrainei va transforma regiunea Mării Negre într-un spațiu al prosperității economice și al securității”

Actualitate 23.05.2024 15:59 Vizualizări951 Autor: ZiarulNational
Nicolae Ciucă, la Black Sea and Balkans Security Forum: „Aderarea la UE a R. Moldova și a Ucrainei va transforma regiunea Mării Negre într-un spațiu al prosperității economice și al securității”


România susţine deschis R. Moldova şi Ucraina în aspiraţiile lor europene şi „sunt vizibile" progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar „acest drum nu e deloc uşor”. Aderarea la UE a R. Moldova și a Ucrainei va transforma regiunea Mării Negre într-un spațiu al prosperității economice și al securității”, a transmis joi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Black Sea and Balkans Security Forum, de la Bucureşti.


Potrivit lui Ciucă, în regiunea Mării Negre Ucraina luptă pentru democraţie şi libertate, pentru apărarea lumii bazată pe reguli şi a securităţii noastre, a tuturor. „Aderarea Ucrainei şi R. Moldova la UE face parte dintr-un proces mai larg de transformare a regiunii Mării Negre într-un spaţiu al securităţii militare şi prosperităţii economice. Sunt vizibile progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar acest drum ne e deloc uşor", a subliniat Ciucă, citat de Agerpres.

Oficialul a adăugat că România are expertiză, ştie ce înseamnă un proces de aderare şi mai apoi o integrare profundă în structurile europene şi reducerea decalajelor economice faţă de statele dezvoltate, exprimându-şi încrederea că ambele state „au toate premisele” necesare aderării.

„Eu unul sunt încrezător, pentru că ambele state au toate premisele necesare aderării: voinţă politică puternică, ataşament pentru valorile europene, determinarea de a face reforme, sprijin popular crescut în favoarea integrării în Uniunea Europeană şi numeroase oportunităţi. Şi UE are, la rândul său, de câştigat din integrarea celor două state", a spus Ciucă.

Ciucă a menţionat că cele două ţări trebuie să lucreze pe câteva direcţii de acţiune clare, în vederea integrării lor în UE.

„Este necesar să se lucreze pe câteva direcţii de acţiune clare, în sprijinul integrării R. Moldova şi a Ucrainei. Ucraina nu trebuie doar să se apere, ci să câştige războiul cu Rusia. Sprijinirea celor două state pentru a-şi spori rezilienţa şi pentru lupta împotriva dezinformării ruseşti (...). Eu cred că, dincolo de sprijinul pe care îl primiţi de la partenerii externi, este absolut important să determinaţi sprijinul intern, şi am înţeles temerea dumneavoastră faţă de ceea ce înseamnă propaganda, slăbirea acestor trăiri şi simţăminte faţă de beneficiile pe care poate să le aducă statutul de stat membru al UE. Ca atare, în această direcţie trebuie să se îndrepte toate demersurile noastre şi să continuăm ca, dincolo de deciziile pe care dumneavoastră le luaţi, să existe această coordonare pentru complementarea parcursului fiecăreia dintre ţări (...). Lupta pentru acest obiectiv nu va fi uşoară. Ca atare, dincolo de ceea ce faceţi dumneavoastră, este în continuare nevoie să sprijinim Ucraina pentru efortul de război, să poată să reziste. (...) Să sprijinim Ucraina, R. Moldova şi celelalte ţări, în procesul de aderare, fiecare pe drumul său", a conchis Nicolae Ciucă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md