01:06:13 06.08.2020
 
Stiri

Năstase și Dodon răsuflă mai ușor

Politică 28.07.2019 11:33 Vizualizări2558 Autor: Ziarul National
Năstase și Dodon răsuflă mai ușor


Trustia, elegii politikoase

„Am semnale că societatea răsuflă mai ușor. Dacă mergeți pe stradă, o să vă dați seama și dumneavoastră de acest lucru”, spunea de pe ecranul televizorului Andrei Năstase, ministrul-polițist al Republicii Molotova. „Eu am adus libertatea în țara aceasta! Moldova are viitor!”, se bătu el cu pumnul în piept, care a sunat a stejar multisecular. Cu același pumn el îl doborî pe un jurnalist obraznic care punea la îndoială declarațiile sale, poruncind poliției să-l scoată imediat din sală.

Fiindcă sosise ora mesei, am închis biroul și am ieșit în stradă, ca să verific dacă într-adevăr se respiră mai ușor. Era de parcă am coborât în craterul unui vulcan stins, postmodern, toropit, dar aglomerat, cu ceață ca piftia și fum de smoală încremenit, cu miros de sudoare, de benzină și asfalt pătrunzând în gură și în urechi, cu mașini în stare de amețeală cățărându-se unele pe altele, ocupând trotuarele, așa încât eram nevoit să merg în zigzag, ca pe dinții unui ferestrău gigantic tăind pe orizontală orășelul nostru căpiat de căldură. Oricine în locul meu ar fi avut motive rezonabile să pună la îndoială faptul că societatea răsuflă mai ușor.

Seara, acasă, în celula sufocantă de beton armat supraîncălzit, ascultam cum Dodon se lăuda că el a adus libertatea în țara asta și că, de-acum înainte, oamenii pot respira mai ușor. „Dar vă avertizez: să nu vă aud vorbind despre geopolitică! Moldova are viitor!”, spuse căpșunarul-președinte în loc de amin. El vorbește la figurat, preciză Georgeta transpirată, respirând greu, văzându-mă schimonosit, punând mâna pe telecomandă. Dacă te poți îmbăta fără să bei vin ori rachiu, de ce să nu poți respira mai bine fără aer? – întrebă ea retoric. Și dacă există timpul viitor, de ce să nu-l folosească și politicienii? – am adăugat eu.

Acum stau și mă gândesc pe cine trebuie să aleagă cei 11 primari democrați din Dondușeni care au ieșit din PD, pentru că acesta „a degradat în fața cetățenilor” și i-a împiedicat să comunice cu onegeurile, ei arătându-se disponibili să colaboreze de acum înainte cu alte partide progresiste? Eu l-aș alege pe Năstase, fiindcă el ne-a eliberat primul, după armata sovietică. În schimb, Dodon este mai optimist, el a crezut primul că Republica Molotova are viitor.

Al vostru metafor, parabolist, Ion Buraga
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Liolic 28.07.2019 14:33

Daca suna ca stejarul, e clar - DUBINA...

Liolic 28.07.2019 14:34

Daca suna ca stejarul, e clar - DUBINA...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md