16:44:10 25.07.2024
Stiri

Motivul pentru care licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost suspendată: Când va fi reluată tentativa de a da în chirie spațiile comerciale de la aerogară

Actualitate 24.06.2024 09:19 Vizualizări986 Autor: Ziarul National
Motivul pentru care licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost suspendată: Când va fi reluată tentativa de a da în chirie spațiile comerciale de la aerogară


Licitația privind darea în chirie a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a fost suspendată.

Decizia a fost luată la finele săptămânii trecute de către membrii Comisiei de licitație din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, urmare a verdictului Curții Constituționale, care a anulat ultimele modificări la legislație efectuate de Parlament. Noile reglementări extindeau, printre altele, termenele de dare în locațiune a spațiilor respective de la trei la cinci ani.

„Comisia de licitație din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău a decis suspendarea procesului de licitație nr. 1/RMO2024 (LOT1)și nr. 2/RMO2024 (LOT2) urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 14 din 20 iunie curent privind Controlul de Constituționalitate al articolului II din Legea nr. 116 din 16 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative, cât și urmare a recomandării Agenției Proprietății Publice, până la adoptarea modificărilor la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, care stabilește bunurile care nu sunt pasibile de privatizare”, se arată într-un comunicat de presă al AIC.

Aceeași sursă precizează că decizia de reluare a licitației publice va fi luată după adoptarea unor noi modificări la legislația privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, „necesare pentru a crea condiții de transmitere în locațiune a spațiilor comerciale pe un termen mai mare de trei ani, rezonabil pentru un parteneriat internațional”.

Amintim că, de la începutul anului curent, a mai avut loc două licitații privind ocuparea spațiilor comerciale de la AIC, prima fiind anulată anulată de Agenția Proprietăți Publice, după ce la aceasta au participat doar două companii - „LeBridge” și „Lagardere”, fiind „identificate unele carențe în procesul de organizare a licitației”. Totodată, a doua a fost relansată la un moment dat, pentru că nu erau doritori de a participa, iar acum a fost suspendată și a treia licitație după decizia Curții Constituționale.

În prezent, spațiile respective de la aeroport sunt utilizate de firme controlate de condamnatul fugar Ilan Șor.

AIC a revenit în primăvara anului trecut în gestiunea statului, după ce a fost anulat contractul de concesiune a acestui obiectiv strategic, încheiat în 2013 de Guvern cu o companie gestionată de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare în jaful bancar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md