05:10:27 09.05.2021
 
Stiri

Miza pariurilor sportive în R. Moldova: Cine câștigă și cine pierde din blocarea accesului la case de pariuri sportive de peste hotare

Actualitate 11.03.2021 10:49 Vizualizări1270 Autor: Ziarul National
Miza pariurilor sportive în R. Moldova: Cine câștigă și cine pierde din blocarea accesului la case de pariuri sportive de peste hotare
Poză simbol


Amatorii de a face pariuri sportive din Republica Moldova au fost puși pe jar în ultimele săptămâni. Operatorii de internet au început să blocheze acccesul la site-urile marilor case de pariuri de peste hotare. Acest lucru se face în baza unei legi, intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Totuși, restricțiile au început să fie resimțite abia în februarie, când Agenția Servicii Publice (ASP) a transmis providerilor de internet o „listă neagră” cu 229 de site-uri pentru blocare.

Prin modificările la Legea cu privire la organizarea şi desfăşurarea jocurilor de noroc, Agenția Servicii Publice a primit atribuții suplimentare pentru realizarea politicii de stat în domeniul organizării şi desfăşurării jocurilor de noroc, în condițiile în care acest domeniu reprezintă monopol de stat. Mai exact, instituția are obligația să identifice site-urile neatorizate de pariuri sportive și să le comunice Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) pentru a fi blocate. De altfel, aceasta este o practică răspândită în țările Uniunii Europene în privința paginilor web cu jocuri electronice care nu dețin licență.

Legea intrată în vigoare la 1 ianuarie mai prevede și sancțiuni pentru promovarea, intermedierea sau încurajarea pariurilor sportive neautorizate. Această prevedere vizează, în primul rând, companiile de servicii de plată și monedă electronică, prin care amatorii de pariuri sportive suplineau conturile lor de pe site-uri de peste hotare. Companiile date riscă amenzi de până la 400 de mii de lei și chiar suspendarea dreptului de activitate pe o anumită perioadă, dacă vor continua să accepte plăți pentru și dinspre site-uri de pariuri neatorizate.

Unele dintre cele mai populare sisteme de plăți online au anunțat deja că, din data de 1 martie, au suspendat toate serviciile legate de pariurile sportive de peste hotare. În aceste condiții, mulți amatori de pariuri sportive au rămas cu banii blocați în conturile caselor de pariuri.

Printre site-urile blocate este și 1xBet, una dintre cele mai mari case de pariuri sportive din Europa, interzisă în mai multe țări din cauza scandalurilor de proporții în care a fost implicată. Organizatorii acestei case de pariuri au fost anunțate de Rusia în căutare internațională pentru spălarea a nu mai puțin de 700 de milioane de euro.

În prezent, singura platformă autorizată de pariuri sportive din Republica Moldova este 7777.md, gestionată de o companie privată și care deja beneficiază de schimbările produse. Din primele informații rezultă că o bună parte din moldovenii care fac pariuri sportive au migrat spre această platformă.

Câți bani a câștigat până acum compania cu drept de organizare a pariurilor sportive în R. Moldova și ce sumă i-a revenit statului, ce trebuie să facă jucătorii rămași cu banii blocați pe site-urile caselor de pariuri de peste hotare și cum unele sisteme de plăți continuă să accepte transferuri pentru site-urile interzise sunt întrebările la care vom răspunde într-un articol mai amplu, pe care îl vom publica în viitorul apropiat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

04.05.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la presa liberă l...

30.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Covidul politic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că instituțiile de învățământ din R. Moldova trebuie să revină totalmente la prezența fizică la ore a elevilor după vacanța de Paște?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md