22:19:25 17.06.2024
Stiri

Mitropolitul Vladimir, subordonatul Patriarhului Kirill, persona NON GRATA în Ucraina

Actualitate 21.11.2023 10:15 Vizualizări1606 Autor: Ziarul National
Mitropolitul Vladimir, subordonatul Patriarhului Kirill, persona NON GRATA în Ucraina


Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, subordonat Patriarhului Kirill al Rusiei, a fost declarat persona non grata în Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat la puțin timp de la declanșarea de către Vladimir Putin, cu susținerea directă a Patriarhului Kirill, a războiului împotriva Ucrainei. Dezvăluirea a fost făcută de parohului Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi.

Potrivit lui Borșevschi, Mitropolitul Chișinăului are interzis în Ucraina, deoarece face parte din Sinodul Bisericii Ortodoxe din Rusia. În pofida faptului că părinții săi sunt înmormântați în Ucraina și are rădăcini ucrainene, Mitropolitul Vladimir nu mai poate trece granița.

„Dumnealui mi s-a plâns nu o singură dată că nu poate merge în Ucraina. Este declarat persona non grata, pentru că el este parte a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia. Mitropolitul Vladimir nu poate merge la mormântul părinților, la casa lui. Asta credeți că e puțin pentru sufletul Mitropolitului Vladimir? Deloc, îl doare, foarte mult îl doare. Da, un părinte de-al său e român, iar altul e ucrainean. Și el este ucrainean, deci e clar ca el nu poate merge acasă, nu poate merge la mormântul părinților, persoana non grata e”, a declarat parohul Pavel Borșevschi luni-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro Tv.

CITIȚI și Scrisoarea lui Borșevschi // Un reprezentant al Mitropoliei Basarabiei DECONSPIRĂ PLANUL ascuns al „clanului vladimiriștilor” din care ar face parte și Pavel Borșevschi: „Această structură rusească vrea cu orice preț un statut special în cadrul BOR”

Borșevschi, cel care i-a solicitat Mitropolitului Vladimir inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Chișinăului și „Întregii Moldove” la Patriarhia Română, a povestit ce s-a întâmplat la ședința de săptămâna trecută, în cadrul căreia a fost examinată scrisoarea sa.

„Protopopiatul nostru... suntem în jur de 30 de preoți. Scrisoarea a fost iscălită de 17 preoți care susțin sută la sută (cererea de aderarea a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română). Nu le-am dat numele în presă, dar Mitropolitului Vladimir i-am pus pe masă toate numele. Înaintea scrisorii noastre, a mai fost o scrisoare asemănătoare din Protopopiatul Anenii Noi, doar că aceasta a dispărut. Mitropolitul Vladimir nu era atunci pe loc. Până a venit Mitropolitul, scrisoarea nu a mai fost. Protopopul de la Anenii Noi, prezent la adunarea de la Mitropolie, a zis că, de fapt, să trecem in corpore în cadrul Patriarhiei Române, nu în Mitropolia Basarabiei. Mai este Protopopiat nr. 1, unde s-a făcut adunare. Din nou, 19 preoți au votat pentru trecerea la Patriarhia Română, iar șapte preoți s-au pronunțat pentru autocefalie. Alți 18 preoți au zis: vrem să rămânem în cadrul Patriarhiei Ruse. După cum vedeți, nu este doar părintele Pavel Borșevschi”, a spus parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală.

Citește și: Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, subordonată Moscovei, nu aderă la Patriarhia Română: „BORM își păstrează statutul ei actual”

În cele din urmă, Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, subordonată Patriarhiei Ruse, nu va adera la Patriarhia Română. Decizia a fost luată săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe convocate de Mitropolitul Vladimir.

„În cadrul ședinței de astăzi (16 noiembrie - n.r.), a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din (R.)Moldova (BORM) își păstrează statutul actual. În avem pe Înaltpreasfințitul Vladimir în calitate de întâistătător al bisericii din (R.)Moldova, clerul și poporul rămân fideli BORM și lui ÎPS Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții pentru aderarea la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a declarat atunci episcopul Ioan Moșneguțu, după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați Mitropolitului Vladimir.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md