Mitropolitul Vladimir, subordonatul Patriarhului Kirill, persona NON GRATA în Ucraina


Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, subordonat Patriarhului Kirill al Rusiei, a fost declarat persona non grata în Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat la puțin timp de la declanșarea de către Vladimir Putin, cu susținerea directă a Patriarhului Kirill, a războiului împotriva Ucrainei. Dezvăluirea a fost făcută de parohului Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi.
Potrivit lui Borșevschi, Mitropolitul Chișinăului are interzis în Ucraina, deoarece face parte din Sinodul Bisericii Ortodoxe din Rusia. În pofida faptului că părinții săi sunt înmormântați în Ucraina și are rădăcini ucrainene, Mitropolitul Vladimir nu mai poate trece granița.
„Dumnealui mi s-a plâns nu o singură dată că nu poate merge în Ucraina. Este declarat persona non grata, pentru că el este parte a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia. Mitropolitul Vladimir nu poate merge la mormântul părinților, la casa lui. Asta credeți că e puțin pentru sufletul Mitropolitului Vladimir? Deloc, îl doare, foarte mult îl doare. Da, un părinte de-al său e român, iar altul e ucrainean. Și el este ucrainean, deci e clar ca el nu poate merge acasă, nu poate merge la mormântul părinților, persoana non grata e”, a declarat parohul Pavel Borșevschi luni-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro Tv.
Borșevschi, cel care i-a solicitat Mitropolitului Vladimir inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Chișinăului și „Întregii Moldove” la Patriarhia Română, a povestit ce s-a întâmplat la ședința de săptămâna trecută, în cadrul căreia a fost examinată scrisoarea sa.
„Protopopiatul nostru... suntem în jur de 30 de preoți. Scrisoarea a fost iscălită de 17 preoți care susțin sută la sută (cererea de aderarea a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română). Nu le-am dat numele în presă, dar Mitropolitului Vladimir i-am pus pe masă toate numele. Înaintea scrisorii noastre, a mai fost o scrisoare asemănătoare din Protopopiatul Anenii Noi, doar că aceasta a dispărut. Mitropolitul Vladimir nu era atunci pe loc. Până a venit Mitropolitul, scrisoarea nu a mai fost. Protopopul de la Anenii Noi, prezent la adunarea de la Mitropolie, a zis că, de fapt, să trecem in corpore în cadrul Patriarhiei Române, nu în Mitropolia Basarabiei. Mai este Protopopiat nr. 1, unde s-a făcut adunare. Din nou, 19 preoți au votat pentru trecerea la Patriarhia Română, iar șapte preoți s-au pronunțat pentru autocefalie. Alți 18 preoți au zis: vrem să rămânem în cadrul Patriarhiei Ruse. După cum vedeți, nu este doar părintele Pavel Borșevschi”, a spus parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală.
În cele din urmă, Mitropolia Chișinăului și „Întregii Moldove”, subordonată Patriarhiei Ruse, nu va adera la Patriarhia Română. Decizia a fost luată săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe convocate de Mitropolitul Vladimir.
„În cadrul ședinței de astăzi (16 noiembrie - n.r.), a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din (R.)Moldova (BORM) își păstrează statutul actual. În avem pe Înaltpreasfințitul Vladimir în calitate de întâistătător al bisericii din (R.)Moldova, clerul și poporul rămân fideli BORM și lui ÎPS Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții pentru aderarea la Patriarhia Română sau la alte structuri”, a declarat atunci episcopul Ioan Moșneguțu, după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați Mitropolitului Vladimir.



































