21:15:14 01.06.2023
Stiri

EVALUARE // 12 candidați din afara breslei judecătorilor aspiră la funcția de membru al CSM: Integritatea acestora, verificată de Comisia „pre-vetting”

Actualitate 18.01.2023 09:51 Vizualizări1096 Autor: Ziarul National
EVALUARE // 12 candidați din afara breslei judecătorilor aspiră la funcția de membru al CSM: Integritatea acestora, verificată de Comisia „pre-vetting”


Parlamentul a solicitat Comisiei de evaluare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), precum și al organelor specializate ale acestor structuri, numită și Comisia „pre-vetting”, să se expună în privința integrității a 12 candidați non-judecători la funcția de membru al CSM.

Comisia anunță că a demarat procedura de evaluare a integrității financiare și etice marți, 17 ianuarie, a candidaților admiși la concurs printr-o decizie a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Este vorba despre juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, printre aceștia numărându-se Alexandru Postică, Angela Popil, Ludmila Ouș, Valentin Caisîn, Alexandru Rotari etc.

„În primă etapă, Comisia de evaluare a expediat candidaților formularul declarației de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani pentru a fi completat, semnat electronic și remis Secretariatului Comisiei în termen de 7 zile de la solicitare. Formularul declarației va include atât informațiile privind averea și interesele personale celor care candidează la funcția de membru în CSM, cât și lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public. Neprezentarea în termen a declarațiilor constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării în privința candidatului”, se arată într-un comunicat al Comisiei de evaluare.

CITIȚI și Magistrat, „îmbogățit” de rude: Ce au vrut să afle membrii Comisiei de evaluare de la judecătorul Alexei Paniș, ultimul candidat audiat pentru funcția de membru al CSM. Cererile de recuzare depuse de acesta, respinse

Ulterior, Comisia „pre-vetting” va analiza veniturile și proprietățile candidaților și ale familiilor acestora, inclusiv în baza surselor de date publice și private și vor evalua gradul de corespundere a candidații non-judecători criteriilor de integritate etică.

După examinarea informațiilor acumulate, candidații vor fi invitați la audieri publice, iar procesul de evaluarea va finaliza cu emiterea de către Comisia „pre-vetting” a deciziilor pentru fiecare candidat în parte.

Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea acestei comisii, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Menționăm că noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.

Săptămâna trecută, aceeași comisie a terminat evaluarea în privința candidaților-magistrați la funcția de membru al CSM.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md