16:10:17 15.08.2022
Stiri

Ministrul de Externe, Nicu Popescu: „R. Moldova are ambiții mai mari față de relația cu UE. Sperăm că R. Moldova va adera la UE”

Actualitate 30.11.2021 16:39 Vizualizări1209 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe, Nicu Popescu: „R. Moldova are ambiții mai mari față de relația cu UE. Sperăm că R. Moldova va adera la UE”


R. Moldova este cel mai mare beneficiar al Parteneriatului Estic (PaE), dar și al regimului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Totodată, geografia, dar și faptul că avem aceeași cultură și limbă cu România, scurtează drumul R. Moldova către Europa, afirmă vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„R. Moldova are ambiții mai mari față de relația noastră cu UE decât alte state. Republica noastră este ferm ancorată în spațiul european. Legătura noastră cu România mai înseamnă că și limba noastră este o limbă oficială în UE. Acest lucru înseamnă că întreaga legislație europeană este deja tradusă în limba română și calea noastră către Europa este mai scurtă decât în cazul celorlalte state din PaE, care trebuie să traducă aceste legi. Totodată, dacă ne uităm la statisticile comerciale, vom vedea din nou că R. Moldova este statul cu cel mai mare grad de integrare a economiei noastre pe piața europeană”, a declarat marți șeful diplomației moldovenești, într-o conferință de presă.

CITIȚI și VIDEO // Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea problemei transnistrene nu vor avea loc până nu va fi numit un nou vicepremier pentru Reintegrare: „R. Moldova se află într-o zonă complicată. Miza noastră este să păstrăm calmul...”

Potrivit lui Nicu Popescu, aceste lucruri, dar și faptul că ne aflăm la granița UE avantajează republica noastră, iar autoritățile de la Chișinău dezvoltă relații cu Bruxelles și capitalele statelor UE, în afara PaE, inclusiv în ceea ce privește dialogul bilateral în domenii precum cel energetic, pe subiecte politice și de securitate etc., pentru o apropiere durabilă de Uniunea Europeană.

„Noi sperăm că R. Moldova va adera la UE. Pentru a ajunge la acest obiectiv, trebuie să consolidăm instituțiile statului, să combatem corupția și să modernizăm economia”, a mai afirmat ministrul de Externe, adăugând că R. Moldova își dorește de la Summitul PaE din decembrie o reconfirmare a susținerii UE pentru această zonă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md