07:12:16 24.04.2024
Stiri

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în apărarea separatiștilor de la Tiraspol și AMENINȚĂRI directe la adresa R. Moldova: „Conducerea română de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”

Actualitate 02.03.2024 10:49 Vizualizări2417 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în apărarea separatiștilor de la Tiraspol și AMENINȚĂRI directe la adresa R. Moldova: „Conducerea română de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”   Libertatea


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, la Forumul Diplomatic din Antalya, Turcia, că Guvernul de la Chișinău ar îndrepta R. Moldova pe calea Ucrainei, statul atacat militar acum doi ani de Federația Rusă. Șeful diplomației ruse e nemulțumit că R. Moldova nu le satisface doleanțele așa-ziselor autorități din Transnistria, enclava separatistă controlată de Rusia.

„Regimul care s-a instalat la Chișinău este pur și simplu pe urmele regimului de la Kiev”, a spus el, citat de agenția rusă de presă TASS.

„Reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument”, a declarat ministrul rus de Externe, în Antalya, acolo unde se află și premierul Dorin Recean, dar și ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihail Popșoi.

„Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere”, a menționat el, citat de Libertatea.

„Conducerea Transnistriei a vorbit despre asta de multă vreme: formatul 5+2 a făcut posibilă luarea în considerare a intereselor transnistrenilor, în contextul păstrării integrității teritoriale a R. Moldova. Tocmai reluarea acestui format solicită Transnistria, iar conducerea românească de la Chișinău încearcă să distrugă acest format odată pentru totdeauna”, a continuat Lavrov.

Ministrul loial liderului rus, Vladimir Putin, a mai spus că „regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele, și, împreună cu ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei”.

Declarațiile lui Lavrov vin la scurt timp după ce un pretins congres extraordinar „al deputaţilor de la toate nivelurile” din Transnistria a adoptat pe 28 februarie curent o rezoluţie în care cere „protecţia” Rusiei în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.

Cei 620 de „deputaţi de toate nivelurile” din stânga Nistrului roagă Rusia să „apere Transnistria”, ținând cont de faptul că peste 220 000 de cetățeni ruși locuiesc în regiune. În rezoluţia lor, separatiştii transnistreni subliniază și „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că formatul de negocieri 5+2 în problema transnistreană nu poate fi reunit atât timp cât doi membri ai acestuia - Rusia și Ucraina - se află în război.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md