17:57:22 25.05.2024
Stiri

„Mercedes”, „Audi” și „Toyota” pentru judecători

Social 07.07.2014 09:38 Vizualizări6328 Autor: Mariana Rață
„Mercedes”, „Audi” și „Toyota” pentru judecători
Poză simbol


Clasament // Mai mulți judecători și-au cumpărat în 2013 mașini care depășesc esențial veniturile pe care le au

Chiar dacă s-au plâns pe parcursul întregului an de salarii mici, cerând majorarea lor (solicitare îndeplinită de Guvern la începutul acestui an – n.r.), judecătorii din R. Moldova nu au ezitat să își cumpere în 2013 mașini ce depășesc cu până la cinci ori veniturile familiei. În topul preferințelor magistraților s-au aflat „Mercedes”-urile, „Audi”-urile, „Toyotele” și „Volkswagen”-urile.

Jumătate de milion

Judecătorul Curții de Apel Chișinău Eugeniu Clim, pe al cărui nume Procuratura Generală a deschis un dosar penal în care este cercetat alături de foștii magistrați de la judecătoriile economice Aurel Colenco, Valeriu Harmaniuc și Ala Nogai, și-a luat anul trecut o mașină nouă care costă mai bine de jumătate de milion de lei.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2013, Clim și-a luat în comodat un „Mercedes ML 250”, fabricat în anul 2012, al cărui preț este de 550 de mii de lei.

Clim menționează că a luat banii cu împrumut pe un termen de doi ani, până la sfârșitul anului 2016. Suma însă depășește venitul pentru mai bine de patru ani al familiei Clim.

Menționăm că Eugeniu Clim a făcut parte din completul de judecată care, în urmă cu doi ani, a decis încasarea din contul ÎS „Registru” în favoarea „Intercomsoft” a sumei de 40 de milioane de lei, bani care ar fi pus în mare pericol instituția de stat. Decizia a fost ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție.

O mașină mai scumpă decât locuința

Judecătoarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) Ala Cobăneanu a devenit la începutul acestui an oficial proprietara unui „Mitsubishi Outlander” de 395 de mii de lei. Magistrata susține că a cumpărat mașina în leasing timp de trei ani. Totuși, venitul obținut în acești ani nu avea cum să acopere costul automobilului. În anul 2010,Cobăneanu a obținut venituri de 100 de mii de lei, în 2011 – de 109 mii de lei, în 2012 – de 110 mii de lei, iar în 2013 – de 150 de mii de lei. Automobilul de lux al judecătoarei costă cu aproape 60 de mii de lei mai mult decât apartamentul în care locuiește.

Salariu de 6,5 mii de lei și mașină de 330 de mii

Președintele Judecătoriei Buiucani, Dorin Dulghieru, de asemenea are slăbiciune pentru mașinile de lux. Veniturile pe care le-a obținut anul trecut (81 de mii de lei, sau câte 6,5 mii de lei pe lună – n.r.) abia dacă ar fi trebuit să îi ajungă pentru a-și întreține familia, el fiind singurul membru al acesteia angajat în câmpul muncii. Cu toate acestea, magistratul a reușit să își cumpere în 2013 o „Skoda Octavia” nouă pe care a plătit circa 330 de mii de lei.

Precizăm că, în 2010, Dulghieru și-a cumpărat și un apartament de 414 mii de lei. Acesta a devenit judecător la Judecătoria Buiucani în anul 2007 și, de atunci, a obținut venituri anuale de cel mult 60 de mii de lei. Cumulate, salariile pe acești șase ani abia dacă i-ar fi ajuns pentru mașina cumpărată anul acesta, asta în condițiile în care nu ar fi cheltuit niciun ban pentru întreținerea familiei.

Îmbogățit după atacul raider la „Moldova Agroindbank”

Și judecătoarea CSJ Galina Stratulat are pretenții la mașini. Anul trecut, aceasta și-a cumpărat un „Hyundai” nou pentru care a plătit 300 de mii de lei. Banii pentru mașină, Stratulat i-a obținut după ce și-a vândut alte două mașini (o „Toyota Camry” și un „Hyundai Tucson”) pe care le cumpărase nou-nouțe în 2010. Cele două automobile au costat-o atunci, împreună,300 de mii de lei.

Cu o mașină nouă de peste 300 de mii de lei s-a făcut în 2013 și judecătorul Gheorghe Gorun de la Judecătoria Râșcani, care și-a dat demisia la începutul anului curent. Precizăm că Gorun este magistratul care, la 10 aprilie 2013, a emis o hotărâre judecătorească care ulterior a dus la preluarea a 5% din acțiunile „Moldova Agroindbank”, act calificat de autorități drept atac raider. Gorun și-a mai cumpărat anul trecut și un garaj de 200 de mii de lei.

Topul judecătorilor care și-au cumpărat în anul trecut cele mai scumpe mașini


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md