00:41:21 26.06.2024
Stiri

Medicul PREFERAT al copiilor. A vindecat un pacient după ce l-a hrănit cu ciocolată

Știri 15.07.2018 10:04 Vizualizări2241 Autor: Ziarul National


Medicul PREFERAT al copiilor. A vindecat un pacient după ce l-a hrănit cu ciocolată Sursa: digi24.ro

La Iași, îl cunoaștem pe Marin Burlea, salvatorul în halat. Este preferatul copiilor bolnavi, asta și pentru că are un tratament alternativ. Ca să-i pună pe picioare pe micii pacienți apelează deseori la ciocolată. Medicul este și preferatul colegilor de peste tot din țară, care îl caută de fiecare dată când au cazuri dificile.

Profesorul Burlea l-a primit la control pe unul dintre pacienții lui de suflet. Pe Gabi, un băiețel dintr-un centru de plasament care a ajuns la spital într-o stare foarte gravă de malnutriție.

„Gabi avea o malformație, avea o problemă esofagiană și nu se putea alimenta. Avea vărsături incoercibile, vărsături care nu răspundeau la tratamente medicamentoase și a fost diagnosticat cu reflux și a fost operat”, își amintește Marin Burlea, medic pediatru Spitalul de Copii Sfanta Maria Iași.

„Timp de două-trei luni s-a hrănit numai cu ciocolată neagră peste 70 la sută cacao ceea ce într-un fel i-a dat o stare de bine pentru că ciocolata și cacao stimulează secreția de serotonină care se face la nivelul de 90 la sută la nivelul tubului digestiv și care se numește hormonul fericirii”, povestește Marin Burlea, medicul pediatru.

Acum Gabi se hrănește normal, de la cinci kilograme la cinci ani a crescut în patru luni la 14 kg, iar acum, la șase ani, are greutatea optimă a vârstei.

„În pediatrie în general se amestecă sentimentele de medic, de om care îngrijește, care tratează și în același timp și partea de afecțiune, de dragoste care poate fi asimilată cu cea de părinte”, afirmă Marin Burlea.

Recunoaște că și-a dedicat viața acestei cariere și că spitalul a fost mai mult casa sa, iar micii pacienți copiii săi.

„După aceea am prins drag de Pediatrie pentru că este o specialitate aparte în sensul că îngrijește, se ocupă de cele mai inocente și mai gingașe ființe, copiii”.

Profesorul Burlea a fost 17 ani managerul Spitalului de Pediatrie Sfanta Maria din Iași și din 1990 a creat în spital mai multe subspecialități.

„Și unul din obiectivele mele de credință a fost cristalizarea și întemeierea de subspecialități în cadrul Pediatriei generale cum ar fi Cardiologie, Nefrologie, Urologie, Gastroenterologie, Neurologie, Oncohematologie și așa mai departe”, spune medicul.

„De la domnul profesor pot să spun că am învățat nu numai pe partea medicală, ci și din experiența dumnealui personală. El ajută pe toată lumea, nu refuză pe nimeni, toată lumea din mâinile lui iese bine, indiferent că este vorba de pacient, de cadru medical, de rezidenți”, spune Oana-Maria Roșu, medic rezident gastroenterologie pediatrică Spitalul de Copii Sfanta Maria Iași.

De nouă ani profesorul Burlea este președintele Societății Române de Pedatrie.

„Prima dată când un medic din alt oraș decât Bucureștiul ocupă această funcție. În afară de asta suntem singurul spital din România care are 12 servicii pe secții”, afirmă Marin Burlea.

„Un om care a format numeroși specialiști în cariera sa deosebită, un om care a deschis căi noi și specialități noi în cadrul spitalului, astfel încât datorită domniei sale spitalul în momentul de față poate acoperi toate specialitățile pediatrice, ceea ce este un lucru extraordinar”, mărturisește Radu Terinte, manager Spitalul de Copii Sfanta Maria Iași.

Profesorul Burlea recunoaște că 70 la sută din viața sa și-a petrecut-o în spital.

„La noi e non-stop, pentru că tot timpul ai ceva la care să te gândești și un pacient de care să te interesezi. Din acest motiv toate sâmbetele și duminicile din viața mea au fost în spital”, spune Marin Burlea, medic pediatru Spitalul de Copii Sfanta Maria Iași.

Nu regretă nimic din viața lui, iar în prag de pensionare profesorul Burlea are o mare satisfacție.

Sursa: digi24.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md