03:56:45 16.07.2018
 
Stiri

Marin Gurin, fratele fostului procuror general, vrea să revină la CtEDO: A depus dosarul la un concurs anunțat de Ministerul Justiției

Social 20.09.2017 11:41 Vizualizări1093 Autor: Ziarul National
Marin Gurin, fratele fostului procuror general, vrea să revină la CtEDO: A depus dosarul la un concurs anunțat de Ministerul Justiției Ministerul Justiției
Marin Gurin

Ministerul Justiției anunță că a admis încă opt candidați în cea de-a doua serie de selectare a trei juriști secunzi la Grefa Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) din Strasbourg, Franța.

Candidații admiși la proba scrisă a concursului sunt Marin Balta, Tinca Bodiu, Dumitrița Bologan, Diana Comerzan, Alexei Croitor, Igor Muntean, Ludmila Petroman și Marin Gurin, fratele fostului procuror general, Corneliu Gurin.

Ultimul candidat, Marin Gurin, a fost promovat în funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO în martie 2016, la puțin timp după demisia fratelui său de la Procuratura Generală, fiind atunci singurul candidat înscris în concurs. Peste câteva luni, însă, în toamna aceluiași an, Gurin a cerut să fie suspendat din funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, fiind detașat pentru jumătate de an la Misiunea UE de instruire militară și consiliere pentru forțele de apărare și de securitate din Mali, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru alte șase luni.

Atunci Ministerul Finanțelor a fost obligat să-i transfere lui Gurin 15 000 de dolari din Fondul de rezervă al Guvernului pentru diurna atribuită aflării sale în Mali. Cazarea, transportul și consultațiile medicale urmau să fie achitate de UE. Gurin a fost revocat din funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO începând cu 20 aprilie 2017.

Menționăm că, în această vară, Ministerul Justiției a mai selectat patru candidați pentru cele trei funcții de juriști secunzi la Grefa CtEDO. Proba scrisă va avea loc pe 27 septembrie 2017, iar candidații vor putea alege testul în limba engleză sau franceză. Ei vor avea dreptul să aducă și să utilizeze un dicționar explicativ englez sau francez, iar consultarea Convenției în timpul probei va fi interzisă.

Concurenții care vor promova proba scrisă vor fi admiși la interviu. Finaliștii ambelor concursuri vor trece o probă finală organizată de CoE.

Juriștii delegați vor fi implicați în lucrările Grefei și vor acorda asistență în cazul cererilor adresate împotriva R. Moldova. Ei nu vor fi angajați ai CtEDO sau ai Consiliului Europei. Condițiile de remunerare, garanțiile sociale și alte plăți compensatorii vor fi stabilite, în exclusivitate, printr-un acord individual al persoanei selectate cu Guvernul R. Moldova.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md