Încă o BANCĂ din R. Moldova urmează să fie vândută. O instituție financiară internațională și două fonduri de investiții străine sunt interesate să preia acțiunile
Un consorțiu internațional, format dintr-o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe, a depus o cerere oficială pentru achiziționarea a 41,09% de acțiuni ale BC „Moldova-Agroindbank” S.A.
Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință la 4 mai 2018, că există această cerere.
„Ținând cont că BC „Moldova-Agroindbank” S.A. este o bancă de importanță sistemică și că au expirat mai mult de trei luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, CNSF a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective”, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei.
Sursa citată mai menționează că legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.
„În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzute de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători, care au primit permisiunea prealabilă a BNM. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii”, se mai arată în comunicatul de presă.
Amintim că, la începutul anului curent, o altă bancă din R. Moldova a fost vândută investitorilor străini. Banca Transilvania a achiziționat la începutul anului peste 39 la sută din acțiunile „Victoriabak” și, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, va deține o cotă de peste 66 la sută din acțiunile uneia dintre primele trei bănci din R. Moldova.Banca Transilvania a mai dobândit, la 3 mai, 5,42% din acțiunile Victoriabank, achiziționate de la 80 de vânzători care au realizat subscrieri, iar acum a ajuns la o deținere de 44,6% din acțiunile celei de-a treia bancă, după mărime, din R. Moldova.
Circa 400 de profesori din școlile cu predare în limbile minorităților naționale își vor îmbunătăți competențele de cunoaștere a limbii române. MEC a lansat un program de formare lingvistică
Opt MINIȘTRI de Externe din formatul Nordic-Baltic 8 vin la Chișinău săptămâna viitoare
Gruparea Șor, LOVITURĂ, după lovitură. Compania „Meta” a eliminat o rețea de pagini și conturi cu știri false în limba rusă, care favoriza așa-zisul bloc „Pobeda”, dar și alte partide proruse