07:05:13 17.06.2024
Stiri

Încă o BANCĂ din R. Moldova urmează să fie vândută. O instituție financiară internațională și două fonduri de investiții străine sunt interesate să preia acțiunile

Economie 10.05.2018 19:38 Vizualizări3903 Autor: Ziarul National
Încă o BANCĂ din R. Moldova urmează să fie vândută. O instituție financiară internațională și două fonduri de investiții străine sunt interesate să preia acțiunile


Un consorțiu internațional, format dintr-o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe, a depus o cerere oficială pentru achiziționarea a 41,09% de acțiuni ale BC „Moldova-Agroindbank” S.A.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință la 4 mai 2018, că există această cerere.

„Ținând cont că BC „Moldova-Agroindbank” S.A. este o bancă de importanță sistemică și că au expirat mai mult de trei luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, CNSF a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective”, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

Sursa citată mai menționează că legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.

„În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzute de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători, care au primit permisiunea prealabilă a BNM. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii”, se mai arată în comunicatul de presă.

Amintim că, la începutul anului curent, o altă bancă din R. Moldova a fost vândută investitorilor străini. Banca Transilvania a achiziționat la începutul anului peste 39 la sută din acțiunile „Victoriabak” și, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, va deține o cotă de peste 66 la sută din acțiunile uneia dintre primele trei bănci din R. Moldova.Banca Transilvania a mai dobândit, la 3 mai, 5,42% din acțiunile Victoriabank, achiziționate de la 80 de vânzători care au realizat subscrieri, iar acum a ajuns la o deținere de 44,6% din acțiunile celei de-a treia bancă, după mărime, din R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md