05:47:29 19.07.2019
 
Stiri

Expert economic, despre intrarea Băncii Transilvania pe piața din R. Moldova: „E un semnalul POZITIV după frauda bancară din 2014. E o bancă cu „PAȘAPORT” UE”

Economie 17.01.2018 14:37 Vizualizări2100 Autor: Ziarul National
Expert economic, despre intrarea Băncii Transilvania pe piața din R. Moldova: „E un semnalul POZITIV după frauda bancară din 2014. E o bancă cu „PAȘAPORT” UE” ipn.md

Banca Transilvania a devenit, începând de ieri, cel mai mare acționar al Victoriabank, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) deține, împreună cu noul investitor, un pachet majoritar de 66,7% în cadrul băncii din R. Moldova.

Expertul economic Roman Chircă susține că intrarea Băncii Transilvania pe piața din R. Moldova este un semnal pozitiv pentru sectorul bancar, mai ales după frauda bancară din 2014.

Roman Chircă a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Banca Transilvania este una cu „pașaport” UE, fiind integrată în sistemul bancar al UE.

„Deși este acționar minoritar care deține 39% din acțiuni, deja există declarația BERD, care a anunțat că va susține extinderea cotei Băncii Transilvania în Victoriabank. În opinia mea, venirea Băncii Transilvania presupune transpunerea standardelor de activitate, managementul corporativ, dar și surse accesibile de lichidități”, a precizat acesta.

De asemenea, Chircă menționează că modernizarea sistemului bancar prin atragerea băncilor din UE, dar și bănci importante internaționale reprezintă o strategie fezabilă: „Odată cu băncile vin și clienții tradiționali, precum și investitorii ce contribuie la dezvoltarea economiei naționale”.

În același context, sursa citată e de părere că după Victoriabank ar trebui să urmează Moldincombank. „Cel puțin, așa se anunțase anterior. Din câte cunosc, se purtau discuții în acest sens. Cert este că de venirea băncilor străine va depinde de atractivitatea economiei și a sectorului bancar, în special”, a conchis Roman Chircă.

De menționat că este pentru prima oară după 2007 când o bancă străină intră pe piața din R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Petru 17.01.2018 14:55

Un semnal clar că guvernul Filip a reușit să securizeze sectorul financiar bancar și să recîștige prin asta încrederea partenerilor de dezvoltare a RM !

pumnal 17.01.2018 16:22

Se poate de amintit ca aici se datoreaza multe si experientei guvernatorului BNM domnului Cioclea nu?!

danu 17.01.2018 18:28

Prin venirea acestei bănci la noi, înafară de investițiile ce le vor atrage, mai avem și un plus de siguranță a sistemului bancar de la noi.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md