02:46:57 19.04.2024
Stiri

Maia Sandu, discurs la Summitul pentru Democrație, găzduit de Joe Biden: „În timp de război, R. Moldova este un test de turnesol pentru SUA, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. Stabilitatea noastră este în „interesul” dumneavoastră”​

Actualitate 30.03.2023 09:55 Vizualizări1920 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, discurs la Summitul pentru Democrație, găzduit de Joe Biden: „În timp de război, R. Moldova este un test de turnesol pentru SUA, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. Stabilitatea noastră este în „interesul” dumneavoastră”​


Autoritățile Republicii Moldova lucrează pentru a construi o „națiune rezistentă” și pentru a consolida sprijinul oamenilor pentru democrație, dar nu o pot face singure și de aceea caută aliați din rândul altor state democratice care să ne ajute să rămânem „parte a lumii libere și să ne sprijine în parcursul nostru de aderare la UE”.

Acesta este singura cale de a proteja democrația Republicii Moldova, s-a arătat convinsă președinta Maia Sandu în cadrul celei de-a doua ediții a Summitului pentru Democrație, găzduit de președintele american Joe Biden, unde a fost invitat să susțină un discurs.

„În timp de război, R. Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. Securitatea noastră și încrederea noastră că democrația poate livra rezultate și o va face trebuie să fie împărtășite și de dumneavoastră. Cu alte cuvinte, stabilitatea noastră este în interesul dumneavoastră”, a declarat mercuri-seară Maia Sandu.

Șefa statului a solicitat aliaților să se alăture în procesul de introducere a unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție și în lupta pentru a contracara dezinformarea și propaganda.

„Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eșec al democrației – o perioadă de politică coruptă. Dar noi am găsit o cale mai bună și am muncit din greu pentru a câștiga încrederea alegătorilor. Am luptat pentru alegeri libere și corecte și pentru campanii finanțate prin donații transparente și legale. Am introdus reforme care vizează eliminarea corupției din vamă, din sistemul bancar, din educație și din administrația publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupției din sectorul justiției. Știm că corupția instituțională și lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate”, a afirmat Maia Sandu.

Șefa statului a mai spus în fața liderilor lumii că, deși R. Moldova se confruntă cu numeroase amenințări la adresa securității și stabilității sale, guvernarea de la Chișinău este decisă să apere democrația.

„O democrație stabilă este ca un far – o lumină strălucitoare, pe care R. Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Având un război în plină forță la hotar și fiind ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea țării noastre, democrația Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor amenințări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viață”, cităm din discursul pe care președinta Maia Sandu l-a ținut în fața liderilor din 120 de țări, organizații ale societății civile și companii din tehnologie.

Amintim că cea de-a doua ediție a Summitului pentru Democrație se desfășoară în perioada 28 - 30 martie curent, iar principalele subiecte ale întrunirii sunt războiul împotriva Ucrainei și regresul democrației în lume.













Vedeți mai jos discursul integral al președintei Maia Sandu, susținut la ediția a doua a Summitului pentru Democrație:


Domnule Președinte Biden, stimați șefi de state și guverne,

Distinși oaspeți,

Sunt onorată să mă adresez dumneavoastră tuturor la Summitul de astăzi și să mă alătur aliaților noștri în promovarea democrației ca garant al păcii și prosperității, securității și stabilității.

O democrație stabilă este ca un far – o lumină strălucitoare, pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Având un război în plină forță la hotar și fiind ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea țării noastre, democrația Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor amenințări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viață.

Autoritățile Republicii Moldova lucrează cu sârguință pentru a construi o națiune rezistentă și pentru a consolida sprijinul oamenilor pentru democrație, dar nu o putem face de unii singuri. Căutăm aliați din rândul altor state democratice care să ne ajute să rămânem parte a lumii libere și să ne sprijine în parcursul nostru de aderare la UE. Acesta este singura cale de a proteja democrația Republicii Moldova.

Ne confruntăm cu provocări semnificative, dar suntem hotărâți în angajamentul nostru de a le depăși.

Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eșec al democrației – o perioadă de politică coruptă. Dar noi am găsit o cale mai bună și am muncit din greu pentru a câștiga încrederea alegătorilor. Am luptat pentru alegeri libere și corecte și pentru campanii finanțate prin donații transparente și legale.

Am introdus reforme care vizează eliminarea corupției din vamă, din sistemul bancar, din educație și din administrația publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupției din sectorul justiției. Știm că corupția instituțională și lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate.

Facem apel la aliații noștri democratici să ni se alăture în introducerea unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție. Suntem mândri să conducem, în acest An al Schimbării, Cohorta Summit-ului pentru Cooperare Internațională și Anticorupție, împreună cu Transparency International și Institutul de Guvernare din Basel, și să preluăm unii de la alții bunele practici de investigare mai eficientă a cazurilor de corupție la nivel înalt și de recuperare a activelor dobândite ilicit.

La fel de important, trebuie să lucrăm împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea și propaganda. Ele amenință regimurile noastre democratice. Astăzi, într-un efort regional comun realizat de opt guverne, prim-ministrul țării noastre a expediat o scrisoare deschisă marilor companii de tehnologie, cerând soluții mai bune pentru prevenirea răspândirii narativelor false care ar putea destabiliza țările noastre.

Doamnelor și domnilor,

În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. Securitatea noastră și încrederea noastră că democrația poate livra rezultate și o va face trebuie să fie împărtășite și de dumneavoastră. Cu alte cuvinte, stabilitatea noastră este în „interesul” dumneavoastră.

Vă mulțumesc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md