18:37:54 11.05.2025
Stiri

„Mai puțină sare în mâncare”: Brutarii din R. Moldova vor trebui să propună cumpărătorilor, de la 1 iunie curent, cel mult 1,5 grame de sare într-o sută de grame de pâine. Consumul de sare în R. Moldova depășește de mai bine de două ori norma OMS

Actualitate 20.03.2023 10:07 Vizualizări1275
„Mai puțină sare în mâncare”: Brutarii din R. Moldova vor trebui să propună cumpărătorilor, de la 1 iunie curent, cel mult 1,5 grame de sare într-o sută de grame de pâine. Consumul de sare în R. Moldova depășește de mai bine de două ori norma OMS
Poză simbol

Principala sursă a aportului de sare în organism este pâinea, iar autoritățile au stabilit anul trecut ținte graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație, care vor intra în vigoare de la 1 iunie curent.

Astfel, începând cu 1 iunie curent, 100 de grame de pâine vor trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar din anul 2024 cantitatea va fi limitată la un gram de sare.

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, a salutat duminică, în cadrul unui eveniment organizat la Chișinău cu genericul „Mai puțină sare în mâncare”, efortul producătorilor pentru a se conforma legislației care are drept scop reducerea consumului de sare, fiindcă este nevoie de reformularea acestor produse, schimbarea anumitor tehnologii.



Consumul de sare reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Importanța reducerii de sare în alimentație, consecințele excesului consumului de sare asupra sănătății, cum se citesc corect etichetele de pe produse și se identifică sarea „ascunsă”, cu ce poate fi înlocuită sarea și de ce trebuie să fie consumată sarea iodată au fost subiectele principale ale celor trei sesiuni informative care s-au desfășurat în cadrul evenimentului „Mai puțină sare în mâncare”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

„Mai puțină sare în mâncare” face parte din Săptămâna mondială de conștientizare a consumului de sare, care potrivit recomandărilor OMS nu trebuie să depășească 5 g pe zi. În Republica Moldova consumul se ridică la 10,8 g.

Reducerea consumului de sare se regăsește inclusiv printre obiectivele Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile pentru anii 2023 - 2027, aprobat de Guvern la 15 martie curent.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte