08:07:48 29.03.2024
Stiri

MAEIE vine cu PRECIZĂRI la informațiile legate de Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize

Politică 11.01.2018 10:20 Vizualizări2097 Autor: Ziarul National
MAEIE vine cu PRECIZĂRI la informațiile legate de Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susține că primul raport anual al Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize, care a fost publicat la 20 decembrie 2017, nu relevă faptul că cetățenii R. Moldova ar putea să nu mai aibă posibilitatea să călătorească fără vize în țările UE. Astfel, MAEIE, în frunte cu noul ministru Tudor Ulianovschi, face unele precizări după ce în mass-media au apărut informații precum că ar putea fi introduse vizele pentru moldovenii care doresc să meargă în UE.

„Prezentând raportul, Dimitris Avramopoulous, comisarul european pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, a subliniat angajamentul Comisiei Europene pentru garantarea regimurilor fără vize țărilor Balcanilor de Vest și Parteneriatului Estic, dar și responsabilitățile atât ale cetățenilor, cât și ale autorităților relevante ale țărilor respective în acest sens. Înaltul oficial a recunoscut eforturile țărilor Balcanilor de Vest și Parteneriatului Estic depuse pentru asigurarea caracterului durabil al progreselor realizate și pentru ca reformele să continue să aducă rezultate concrete, dar totodată a menționat că UE așteaptă consolidarea eforturilor țărilor date, în special în domeniul migrației ilicite, combaterii crimei organizate și corupției”, precizează MAEIE.

De asemenea, ministerul spune că merită de subliniat faptul că marea majoritate a recomandărilor formulate deja se regăsesc în Agenda de Asociere RM – UE pentru anii 2017 – 2019, care a fost aprobată pe 4 august 2017, înainte de publicarea raportului.

„Cele mai recente evoluții pe palierul implementării recomandărilor respective le constituie extinderea la 7 decembrie 2017 a mandatului Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale asupra mai multor infracțiuni de crimă organizată, adoptarea pe data de 22 decembrie 2017 a noii Legi cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului armonizată la a 4-a Directivă a UE din domeniu, precum și numirea în luna decembrie 2017 a președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate”.

Instituția a făcut referire la statistica privind numărul de cazuri de refuz de intrare și ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni. „Este important de reținut că o creștere semnificativă a numărului respectiv în anul 2016 în comparație cu anul 2015 este direct proporțională creșterii numărului total de călătorii ale cetățenilor R. Moldova în Spațiul Schengen în aceeași perioadă. Totodată, în termeni procentuali, situația a rămas foarte stabilă, limitându-se la aproximativ 0,3% de cazuri de refuz de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală din numărul total de călătorii în Spațiul Schengen. Menționăm faptul că în anul 2017, conform raportului Comisiei Europene, atât numărul cazurilor de ședere ilegală, cât și numărul solicitărilor de azil au fost în scădere”, se mai arată în comunicatul MAEIE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md