Asigurări FERME din partea Guvernului de la Londra, în contextul AMENINȚĂRILOR Rusiei la adresa R. Moldova: „Nu sunteți singuri. Decizia de a vă apăra împotriva Rusiei este o sursă de inspirație pentru toată lumea”
Marea Britanie va sprijini puternic R. Moldova, în contextul amenințărilor hibride ale Federației Ruse. Asigurări în acest sens au fost date astăzi de ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău.
Potrivit lui James Cleverly, R. Moldova este cel mai afectat stat după Ucraina, din cauza invaziei armatei lui Vladimir Putin în Ucraina.
„Niciodată de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice nu am trecut printr-o asemene situație periculoasă pentru securitatea europeană. Ar fi corect să spunem: cu excepția Ucrainei, nicio țară nu a simțit impactul războiului crunt al lui Putin mai mult decât R. Moldova. Este o luptă pentru ordinea internațională, pentru suveranitate și integritate teritorială, pentru supremația legii și a Cartei ONU. Ați primit aproape un milion de refugiați ucraineni, iar peste 100 000 de mii rămân și acum în R. Moldova. Vreau să fie foarte clar pentru toți: nu sunteți singuri. Marea Britanie este alături de R. Moldova. Împreună cu partenerii internaționali vom ajuta R. Moldova să facă față acestui război brutal din pragul casei dvs. Vă vom ajuta să instruiți la academiile noastre viitoarea generație de militari. Avem parte de o prietenie foarte apropiată”, a subliniat șeful diplomației britanice, în cadrul unui briefing comun cu vicepremierul Nicu Popescu.
În același context, James Cleverly a precizat că Londra cunoaște despre încercările Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova și va sprijini Chișinăul în demersul său de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială.
„Timp de mai mulți ani, Rusia a încercat să destabilizeze guvernele proeuropene în R. Moldova. A încercat să decidă în afara țării Guvernul. Cea mai recentă încercare, care presupunea captarea prin violență a clădirilor guvernamentale, a fost vociferată acum câteva zile de Guvernul SUA. Noi, de asemenea, susținem poziția SUA de a condamna aceste acțiuni. Noi oferim suport strategic pentru combaterea războiului hibrid al Rusiei, care țintește Guvernul R. Moldova și moldovenii. Ați făcut o alegere clară pentru democrație și libertate. Decizia dvs. de a apăra această alegere împotriva celor care doresc să răstoarne această țară este o sursă de inspirație pentru toată lumea. Vom fi alături de dvs., vă vom sprijini în apărarea alegerilor democratice și integrității teritoriale, exact așa cum sprijinim Ucraina. Sper că prezența mea aici este un semnal în acest sens”, a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii.
Întrebat cât de posibil este scenariul ca R. Moldova să fie următoarea țintă a lui Vladimir Putin, șeful diplomației britanice a spus că R. Moldova a fost pe prima linie a agresiunii hibride, care a fost inițiată de Putin.
„R. Moldova s-a comportat impecabil atunci când a fost vorba de invazia lui Putin în Ucraina. Aveți o țară mică, nu prea bogată, dar foarte ospitalieră cu refugiații ucraineni. R. Moldova a condamnat robust agresiunea lui Putin în Ucraina. R. Moldova a fost pe prima linie a agresiunii hibride, care a fost inițiată de Putin. Întreruperea furnizării energiei în R. Moldova nu a fost un produs accidental al agresiunii rusești. Este o parte concertată a pedepsei pe care Putin încearcă să o aplice R. Moldova. Din punctul lui de vedere, R. Moldova a procedat greșit devenind mai integrată în familia europeană extinsă. Dar noi știm că R. Moldova e pe calea cea corectă, pe calea democrației, pe cale instituțiilor puternice, care lucrează împotriva corupției și încearcă să se integreze în UE. R. Moldova procedează corect, dar Putin, prin aroganța sa, încearcă să pedepsească R. Moldova pentru că procedează corect”, a adăugat James Cleverly.
Oficialul de la Londra a menționat că Marea Britanie nu va acorda R. Moldova echipamente militare, dar va continua să livreze Ucrainei armament la standardele NATO.
„Eu am luat act de faptul că s-au redus amenințările directe la adresa R. Moldova. Acum trebuie să acordăm sprijin militar Ucrainei. Ei vor primi echipamente la standarde NATO. Noi trebuie să sprijinim R. Moldova în combaterea dezinformării, corupției, în identificarea piețelor alternative pentru exportul produselor și mijloacelor alternative a energiei. Acesta este cadoul nostru pentru R. Moldova, pentru sprijinul robust pentru Ucraina. L-am întrebat astăzi pe Nicu ce ar mai putea face Marea Britanie pentru a sprijini R. Moldova? Reacția instinctivă a lui Nicu a fost: ajutați ucrainenii să se apere. Asta ne vorbește că moldovenii înțeleg importanța conflictului de la frontieră”, a conchis James Cleverly.
De partea cealaltă, vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a precizat că, la ora actuală, R. Moldova nu se confruntă cu amenințări de ordin militar, grație armatei Ucrainei.
„Agresiunea Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa ordinii mondiale. Nu ne confruntăm astăzi cu amenințări de ordin militar, iar acest lucru se datorează faptului că Ucraina reușește să-și apere teritoriul și asigură pacea și stabilitate în R. Moldova și nu doar. Noi ne confruntăm cu amenințări hibride, protestatari plătiți de Rusia și de oligarhi, care doresc să provoace violențe pe străzile noastre. Dar instituțiile noastre au demonstrat că pot să păstreze pacea și stabilitatea. Noi trebuie să fim pregătiți pentru un spectru larg de scenarii și noi facem acest lucru”, a dat asigurări Nicu Popescu.
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km