02:04:41 21.04.2024
Stiri

Locuitorii orașului Căușeni ar putea fi chemați din nou la urne să-și aleagă primarul, după ce mandatul lui Anatol Donțu a fost INVALIDAT: Obținuse un scor zdrobitor în primul tur de scrutin

Actualitate 20.11.2023 15:15 Vizualizări1753 Autor: Ziarul National
Locuitorii orașului Căușeni ar putea fi chemați din nou la urne să-și aleagă primarul, după ce mandatul lui Anatol Donțu a fost INVALIDAT: Obținuse un scor zdrobitor în primul tur de scrutin
Anatol Donțu


Locuitorii orașului Căușeni și-au ales un primar încă pe 5 noiembrie, în primul tur de scrutin, dar ar putea fi chemați din nou la urne.

Consiliul electoral de circumscripție de nivelul I i-a invalidat duminică, 19 noiembrie, mandatul lui Anatolie Donțu, candidatul Platformei DA care a câștigat un nou mandat în fruntea Primăriei Căușeni, cu 76,3% din voturi.

Anatolie Donțu a declarat la postul local de televiziune că va contesta decizia structurii electorale de la Căușeni, bănuind că membrii consiliului electoral de circumscripție „au fost influenţaţi să adopte această hotărâre ilegală”.

De cealaltă parte, Vadim Velikii, membru al Consiliului electoral de circumscripție de nivelul II, susține că membrii structurii electorale de nivelul I de la Căușeni s-au bazat, la luarea deciziei de invalidare a mandatului de primar pe numele lui Donțu, pe „probele prezentate”, inclusiv actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate privind interdicția de a ocupa și deține funcții publice și de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani.

Velikii a respins pretinse implicații politice, adăugând că decizia privind repetarea alegerilor locale la Căușeni ar urma să fie luată de instanța de judecată.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că partidul va contesta această „hotărâre ilegală”.

„Câțiva corupți locali, care nu au putut câștiga alegerile, au decis să-l lipsească pe Anatol Donțu de mandat prin a convinge membrii Comisiei Electorale de nivelul II să nu-i valideze mandatul de primar. Au decis s-o facă chiar duminică, când toată lumea e preocupată de turul II al alegerilor locale și au făcut-o ilegal, fiind pasibili de răspundere penală. Vom contesta această hotărâre ilegală și, după ce vom câștiga, vom solicita demisii și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în acest act marca „Berdilo”. În această bătălie suntem alături nu doar de primarul ales al orașului Căușeni, dar și alături de alegerea celor 76% din locuitorii orașului care au decis altfel decât au dorit bandiții locali. Avem bănuieli rezonabile să considerăm că membrii Comisiei Electorale de nivelul II au fost „influențați” să adopte această hotărâre ilegală”, a scris Plîngău pe Facebook.

Amintim că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat, în vara anului 2021, că primarul orașului Căușeni, Anatolie Donțu, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în exercitarea atribuțiilor. Potrivit ANI, în septembrie 2020, la Primăria orașului Căușeni a fost înregistrată o petiție în care erau semnalate pretinse nereguli admise de către tatăl primarului la amenajarea construcțiilor pe terenul proprietate publică din orașul Căușeni. Ajunsă pe masa primarului, acesta a repartizat petiția spre soluționare Aparatului Primăriei, fără să declare la ANI despre situația de conflict de interese în care se afla și fără să aștepte o soluție în acest sens.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md