UPDATE, VIDEO // Tehnica agricolă a revenit în PMAN, după ce a trecut pe la Președinție, Parlament și Guvern. Niciun oficial nu a ieșit la discuții, iar fermierii anunță că NU pleacă din Chișinău


UPDATE // Guvernul susține că autoritățile au alocat subvenții în sumă de 1,9 miliarde de lei în acest an pentru agricultori și că „resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă”.
„Autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială. Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se arată într-o reacție a Executivului la protestul zgomotos de astăzi al agricultorilor.
Premierul Dorin Recean și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare cu agricultorii, iar următoarea întrevedere cu șeful Executivului cu protestatarii va fi anunțată public „imediat ce aceasta va fi confirmată”.
UPDATE // Fermierii protestatari s-au arătat dezamăgiți de faptul că niciun oficial nu a ieșit în fața lor, deși au protestat astăzi la Președinție, Parlament și Guvern.
„Îmi pare rău că nici Guvernul, nici Parlamentul și nici Maia Sandu nu au ieșit să le oferim aceste cadouri (saci cu balegă - n.r.). M-a durut mult ce a spus Maia Sandu – că agricultura nu mai este o ramură prioritară a economiei noastre. Am stat două săptămâni în PMAN și nu avem nici un rezultat. Nici măcar nu au ieșit să discute cu noi”, a menționat Sergiu Stefanco, unul dintre organizatorii protestului.
La rândul său, Alexandr Slusari de la Asociația „Forța Fermierilor” mai speră că guvernarea „va pleca urechea la doleanțele agricultorilor aflați în pragul falimentului”.
„Noi nu plecăm din PMAN. Vom face loc responsabililor de la Primărie să instaleze bradul. Putem chiar să-i ajutăm. Acum se dă ultima bătălie pentru satele din R. Moldova”, a precizat Slusari.
UPDATE // Protestatarii au ajuns în fața Guvernului, însă nu li se permite să ducă pe pragul instituției sacul cu bălegar și balotul de paie, „cadou” pentru prim-ministrul Dorin Recean.
UPDATE // Poliția le-a propus fermierilor un traseu alternativ pentru a ajunge la Guvern. Astfel, fermierii ar trebui să se deplaseze pe bd. Ștefan cel Mare, iar la intersecția cu Vasile Alecsandri - să cotească la dreapta.
Ulterior, aceștia urmează să se deplaseze pe strada București și să coboare pe str. A. Pușkin. În așa fel, vor fi blocate mai multe străzi din centrul capitalei, spune Sergiu Stefanco.
UPDATE // După ce au așteptat mai bine de jumătate de oră în fața Parlamentului ca să discute cu vreun oficial, agricultorii și coloana de tractoare se îndreaptă din nou în PMAN.
Protestatarii vor merge la Guvern pentru ca să-i lase un sac de balegă și prim-ministrului Dorin Recean.
Forțele de ordine au blocat accesul tractoarelor pe strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni. Agricultorii au vrut să meargă în marș în jurul Guvernului, însă acest lucru le-a fost interzis.
UPDATE // Zeci de troleibuze nu pot înainta pe bulevardul Ștefan cel Mare, deoarece o arteră este blocată de tractoarele protestatarilor.
De partea cealaltă, agricultorii spun că troleibuzele sunt blocate de către mașinile organele de forță, care staționează în fața Parlamentului pe banda destinată transportului public.
UPDATE // Protestatarii au ajuns în fața Parlamentului și au încercat să lase la ușa instituției un sac de bălegar, un balot de paie și o ladă cu struguri. Forțele de ordine i-au interzis lui Sergiu Stefanco să facă acest lucru. Astfel, acesta a aruncat demonstrativ, de la distanță, cu paie și bălegar în direcția Parlamentului.
„În Franța se protestează de o asemenea manieră, dar la noi e interzis. Fermierii au rămas doar cu bălegarul și cu paiele. Eu îmi doresc ca președintele Parlamentului, Igor Grosu, să iasă în fața noastră și să repete ce spunea în 2020. Să vă respectați promisiunile. Dar ei au trecut dincolo de acea ușă și deja au uitat ce au promis”, a menționat Stefanco.
UPDATE // Coloana de tractoare revine în fața Parlamentului, iar traficul este din nou blocat în centrul capitalei.
UPDATE // Tehnica agricolă a plecat într-un marș pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar traficul a fost deblocat pe ambele artere. În fața Parlamentului au rămas zeci de fermieri, care așteaptă ca tractoarele, după o tură până la sensul giratoriu de la str. Ion Creangă, să ajungă deja în fața Parlamentului.
„Noi nu ne dorim destabilizarea situației, dar vrem să facem agricultură aici, la noi acasă. Ce, să plecăm la căpșuni în Italia, Germania? În 2020 am fost folosiți. Atunci agricultorii erau buni pentru actuala guvernare, deoarece protestau împoriva Guvernului Chicu. Acum deja nu mai suntem buni”, s-a plâns un protestatar din fața Parlamentului.
Nemulțumiți că autoritățile nu le-au îndeplinit revendicările, agricultorii protestatari din Piața Marii Adunări Naționalei (PMAN) au pornit astăzi într-un marș cu tehnica agricolă pe străzile capitalei.
Coloana de tractoare a oprit în preajma Președinției și Parlamentului, acolo unde au fost masate forțe de ordine impresionante.
Sergiu Stefanco, unul dintre liderii Asociației „Forța Fermierilor”, a încercat să ducă în fața Președinției un sac cu bălegar și un balot de paie, însă a fost împiedicat de forțele de ordine să facă acest lucru.
„Aceasta este forma noastră de protest… Noi am decis să aducem „cadouri” celor din conducerea R. Moldova”, a spus Stefanco.
Forțele de ordine au parcat mai multe mașini în preajma Parlamentului, pentru ca fermierii să nu intre cu tractoarele pe scările Parlamentului.
Agricultorii protestatari din PMAN și autoritățile nu au ajuns la un numitor comun în privința revendicărilor înaintate de primii, chiar dacă inițial părțile erau deschise pentru un compromis. Fermierii au fost primiți ieri, 4 decembrie, și de președinta Maia Sandu, însă discuțiile nu s-au soldat cu nimic concret.
Printre revendicările agricultorilor se numără instituirea unui moratoriu la achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru în calitate de subvenții pentru fermierii micro, mici și mijlocii în anul 2024.









































































