05:25:51 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Summitul Parteneriatului Estic, găzduit astăzi la Bruxelles: R. Moldova e reprezentată de premierul Pavel Filip, care va rosti un DISCURS

Politică 24.11.2017 12:23 Vizualizări1697 Autor: Ziarul National
VIDEO // Summitul Parteneriatului Estic, găzduit astăzi la Bruxelles: R. Moldova e reprezentată de premierul Pavel Filip, care va rosti un DISCURS


Summit-ul Parteneriatului Estic, care a ajuns la cea de-a 5-a reuniune de la lansarea acestei inițiative, are loc vineri la Bruxelles, acolo unde șefii de stat și de guvern din țările Uniunii Europene se vor întâlni cu liderii celor şase ţări din Parteneriatul Estic (R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Ucraina). Premierul Pavel Filip va avea o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis.

Principalul scop al Summit-ului din 24 noiembrie din Bruxelles va fi livrarea de rezultate concrete pentru cetățeni, rezultate care includ economii puternice, dar și guvernări eficiente, au precizat oficiali europeni. Potrivit acestora, aproximativ 60% cetățenii celor șase state care fac parte din PaE s-au declarat în favoarea continuării acestuia, având o percepție bună.

Încă de la lansarea PaE din 2009, cele șase state au primit sprijin de 5,4 miliarde de euro din partea Uniunii Europene.

Până la începerea summitului, premierul Pavel Filip a fost observat discutând cu președintele României, Klaus Iohannis, după care cei doi și-au luat locurile la mese alăturate.

Viitorul PaE +

Reuniunea are loc la o săptămână distanță după Summit-ul Social al UE din Suedia și reprezentă primul summit la care cancelarul german Angela Merkel va fi prezentă după eșecul formării unui nou guvern la Berlin, ea deținând o importantă miză: viitorul acestui parteneriat în condițiile în care mai mulți oficiali europeni au lansat perspectiva unui Parteneriat Estic +.

„Bruxellesul are nevoie de o viziune ambițioasă față de statele din est, făcând mai mult pentru cei care au decis să se apropie de valorile noastre, și își respectă angajamentele asumate prin Acordurile de Asociere cu UE. Acesta este spiritul modelului Parteneriatul Estic+ promovat de Parlamentul European, și avem așteptarea legitimă ca instituția Comisiei Europene, a Consiliului, să țină cont de recomandările noastre”, a spus recent Andi Cristea, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, în condițiile în care legislativul european a adoptat recomandările sale pentru summitul de vineri.

Ultimul summit al PaE a avut loc la Riga în anul 2015, atunci când țările UE a reconfirmat importanța strategică a acestui parteneriat, însă provocările apărute ulterior – în special Brexit – au influențat o diminuare a intensităților în relația dintre UE și țările partenere din est. Reuniunea de mâine va fi desfășurată sub președinția estonă a UE. Cele patru priorități – economie, guvernanță, conectivitate și societate – convenite la Riga se vor afla pe masa discuții și la următorul summit.

La summit-ul de vineri va fi pregătită semnarea unui nou cadru juridic privind cooperarea dintre Armenia și Uniunea Europeană.

Pe agendă se vor afla elemente ale dimensiunii multilaterale ale Parteneriatului Estic: democrație, bună guvernare și stabilitate; integrare economică și convergență cu politicile comunitare; securitate energetică; contacte între persoane.

Despre Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic, o inițiativă polono-suedeză a fost lansat în anul 2009, a fost considerat pentru o bună perioadă un instrument de succes al politicii europene de vecinătate. Eșecul major al summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, atunci când Ucraina condusă de Viktor Ianukovici a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE și criza de securitate și de instabilitate din regiune ce au decurs de la acel moment, a pus acest instrument de succes într-un con de umbră.

Cu toate acestea, în baza Acordurilor de Asociere și a înțelegerilor cu UE, trei țări ale Parteneriatului Estic – Georgia, R. Moldova și Ucraina – beneficiază de liberalizarea regimului de vize în raport cu UE, dar și de asistență macro-financiară.

Primul summit al Parteneriatului Estic a avut loc la Praga în 2009. Summit-ul de la Varșovia din 2011 a consolidat în continuare cooperarea sectorială cu partenerii. Summit-ul de la Vilnius din 2013 a inițiat o abordare diferențiată a partenerilor. La ultimul summit, cel de la Riga din anul 2015, țările UE a reconfirmat importanța strategică a acestui parteneriat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md