11:13:15 01.06.2020
 
Stiri

„Legea miliardului” rămâne în VIGOARE. Ministerul Finanțelor caută soluții pentru eliminarea dobânzii care trebuie să o plătească CONTRIBUABILII anual la BNM

Economie 13.08.2019 16:38 Vizualizări937 Autor: Ziarul National
„Legea miliardului” rămâne în VIGOARE. Ministerul Finanțelor caută soluții pentru eliminarea dobânzii care trebuie să o plătească CONTRIBUABILII anual la BNM facebook


„Legea miliardului”, care pune pe seama contribuabililor miliardul de dolari sustras din sistemul bancar în 2014, nu va fi anulată deocamdată. În același timp, Ministerul Finanțelor pledează pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului.

„Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf. Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente, care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii. În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1,4% până în 2026 și 5,3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului BNM”, a declarat ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Ministra susține că primul pas pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este eliminarea dobânzii pe care trebuie să o plătească anual Guvernul BNM.

Citește și: Noutate PROASTĂ pentru GUVERNARE. Cetățenii vor fi nevoiți să întoarcă BNM nu cele 13 miliarde de lei furate din sistemul bancar, dar 24 de MILIARDE: „Stimați guvernanți, nu pierdeți timpul cu afirmații fără sens. Recuperați banii de la HOȚI”

„Primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei. Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM. Dar, în primul rând, BNM trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă. Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate”, a punctat Gavriliță.

De menționat că printre angajamentele Blocului „ACUM” în alegerile parlamentare exista un punct care prevedea anularea legii care pune pe seama cetățenilor furtul din sistemul bancar. „Vom publica Raportul Kroll 2 și vom asigura investigarea reală a furtului miliardului. Investigarea va fi efectuată cu implicarea procurorilor străini. Vom recupera banii furați, inclusiv prin cooperarea cu serviciile speciale din alte țări. Vom anula legea care prevede achitarea miliardului de către cetățeni”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md