10:32:25 12.08.2020
 
Stiri

Câți bani din MILIARDUL furat au fost RECUPERAȚI până acum

Politică 20.01.2017 13:00 Vizualizări2666 Autor: Ziarul National
Câți bani din MILIARDUL furat au fost RECUPERAȚI până acum


Premierul Pavel Filip a promis atunci când a fost învestit în funcție că va pune în Paia Marii Adunări Naționale un ecran, iar cetățenii vor avea posibilitatea să vadă în regim online câți bani au fost recuperați din miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc. La un an de la învestirea în funcție, Filip a reiterat că recuperarea miliardului rămâne „și ea o prioritate”.

Potrivit premierului, care a prezentat astăzi raportul de activitate a Guvernului pentru un an, până acum au fost recuperate 700 de milioane de lei, care la cursul zilei reprezintă în jur de 35 de milioane de dolari.

„Pe plan intern au fost recuperate peste 700 mln. lei. Tot din contul realizării activelor băncilor, se mai planifica recuperarea adiţională a peste 1,5 mlrd lei. Au fost deja rambursate peste 900 mln. lei Băncii Naționale a Moldovei, proces care continuă”, a spus oficialul.

Totodată, Filip declară că activitatea organelor de drept, care investighează această fraudă de proporții, s-a axat inclusiv pe partea de restituire a mijloacelor bănești fraudate.

„Din contul înstrăinării bunurilor sechestrate ale făptașilor urmează să mai fie încasate peste 2 mlrd de lei. Suplimentar, pe plan extern, investigația Kroll deja a identificat 600 mln de dolari SUA și la etapa finală va veni cu un plan concret de recuperare atât a banilor fraudați, care au reușit să ajungă pe conturile bancare din alte state, precum și a bunurilor obținute din acestea”, a conchis Pavel Filip.

Amintim că primarul de Orhei, Ilan Șor, este principalul învinuit în frauda din sistemul bancar. Acesta a fost reținut pe 22 iunie 2016, fiind acuzat de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele legate de creditele neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii (circa 5 miliarde de lei n.r.). La mai puțin de o lună și jumătate de arest în izolatorul Centrului Național Anticorupție, Șor a fost lăsat să plece în arest la domiciliu, pe 5 august 2016, după ce a invocat probleme de sănătate.

Următoarea ședință de judecată în dosarul lui Șor va avea loc pe 23 ianuarie curent în cadrul căreia urmează a fi audiați abia primii martori.

Șor a mai fost reținut și în mai 2015, în alt dosar legat de frauda din sistemul bancar, dar tot a stat în arest la domiciliu și a fost eliberat la scurt timp. Acesta este principalul învinuit de jaful din sistemul financiar-bancar al R. Moldova și chiar dacă organele de drept desfășoară investigații de aproape doi ani în ce-l privește, încă nu s-a reușit condamnarea acestuia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Dragos 20.01.2017 13:11

Unde-i miliardaul, Criminalilor din tagma ciorditorului Plaha?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md