01:55:35 28.04.2024
Stiri

Legătura neștiută dintre masa de dimineață și riscul de boli de inimă. Lucrul nebăgat în seamă de mulți

Actualitate 21.12.2023 08:30 Vizualizări1089 Autor: Ziarul National
Legătura neștiută dintre masa de dimineață și riscul de boli de inimă. Lucrul nebăgat în seamă de mulți


Un nou studiu efectuat de către oameni de știință din Franța și Spania și publicat pe 14 decembrie 2023 în revista Nature Communications, a făcut o descoperire semnificativă pentru sănătate. Experții au constatat că oamenii care au servit masa de dimineață devreme, până la ora 8, au avut un risc mai scăzut de boli cardiovasculare decât ceilalți, care au mâncat mai târziu.

În plus, o perioadă mai lungă de post peste noapte, de 12 ore sau mai mult, între mesele de seară și de dimineață, a fost legată de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și alte afecțiuni ale creierului, potrivit Health Line.

Cercetătorii de la Universitatea Sorbona din Paris, Franța și Universitatea Barcelona din Spania, arată în urma studiului că a avea ore mai târzii pentru prima și ultima masă a zilei a fost legată de un risc general mai mare de boli cardiovasculare.

„Există un corp din ce în ce mai mare de literatură care arată că mâncatul mai devreme dimineața și seara – micul dejun și cină mai devreme – este benefic, în ceea ce privește metabolismul”, a spus Pamela Martyn-Nemeth, PhD, RN, profesor în Departamentul de Biocomportament Nursing Science de la Universitatea din Illinois Chicago.

,,Au fost, de asemenea, investigații despre alimentația cu restricții în timp, care este puțin diferită de ora mesei, dar are legătură”, a spus ea.

Cercetarea a inclus 103.389 de adulți care au participat la studiul NutriNet-Santé, un studiu din Franța, care analizează legătura dintre nutriție și sănătate. Vârsta medie a participanților a fost de aproximativ 42 de ani și aproape 8 din 10 erau femei.

Cercetătorii au folosit înregistrările alimentare trimise online de participanți pentru a estima când și cât de des au mâncat oamenii în timpul zilei. Ei au urmărit participanții timp de aproximativ 7 ani.

Ei au descoperit că dimineața, „fiecare oră suplimentară în întârzierea orei primei mese a zilei a fost asociată cu un risc mai mare de [boală cardiovasculară]” generală. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că „fiecare oră suplimentară în întârzierea ultimei mese a fost asociată cu un risc crescut de boală cerebrovasculară cu 8%.

Ei au descoperit că persoanele care au mâncat ultima masă după ora 21 au un risc cu 28% mai mare de boală cerebrală vasculară, comparativ cu persoanele care au mâncat ultima masă înainte de ora 20:00. Aceste efecte pentru ambele au fost mai puternice la femei decât la bărbați.

În plus, postul mai lung pe timp de noapte (12-14 ore) a fost legat de un risc mai scăzut de accident vascular cerebral ischemic și alte tipuri de boli cerebrovasculare.

„Rezultatele noastre sugerează un beneficiu potențial al adoptării unor modele de alimentație mai devreme și al cuplării unei perioade mai lungi de post pe timp de noapte cu o ultima masă devreme, mai degrabă decât sărirea peste micul dejun, în prevenirea bolilor cardiovasculare”, au spus cercetătorii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md