Kamala Harris, Emmanuel Macron, Justin Trudeau, Salome Zurabișvili sau Roberta Metsola, printre oficialii care au discutat cu Maia Sandu în Elveția: „Partenerii internaționali văd R. Moldova ca un aliat de încredere în promovarea păcii”


R. Moldova „are mulți prieteni în toată lumea”, susține președinta Maia Sandu care a discutat, în marja Summitului pentru pace în Ucraina, găzduit în perioada 15 - 16 iunie de Elveția, „cu mulți dintre ei”.
Mai exact, șefa statului a vorbit cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, prim-ministrul Canadei Justin Trudeau, cu liderii statelor membre ai UE - președinții Alexander Stubb (Finlanda), Emmanuel Macron (Franța), Edgars Rinkevics (Letonia), Gitanas Nausėda (Lituania), Jonas Gahr Støre (Norvegia), Marcelo Rebelo de Sousa (Portugalia) și Nataša Pirc Musar (Slovenia), dar și cu prim-miniștrii Kaja Kallas (Estonia) și Kyriakos Mitsotakis (Grecia).
Maia Sandu a avut, de asemenea, discuții cu președintele Albaniei Bajram Begaj, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili și președintele Muntenegrului, Jakov Milatović, „țări cu care ne unește dorința comună de aderare la UE”.
CITIȚI și Summitul pentru Pace privind Ucraina, care a reunit liderii a 100 de state: „Pacea nu înseamnă capitularea în fața unui agresor. Pacea în Ucraina înseamnă și pace în R. Moldova”
Rotodată, șefa statului a dialogat și cu Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, și cu Marija Pejčinović Burić, secretar general al Consiliului Europei.
„Partenerii internaționali văd R. Moldova ca un aliat de încredere în promovarea păcii – acasă, în Europa și în lume. Această unitate și dialogul constructiv cu partenerii noștri internaționali sunt esențiale pentru a asigura un viitor prosper și pașnic pentru R. Moldova”, a concluzionat președinta Maia Sandu.
CITIȚI și Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 de ţări din cele 93 participante: Ce prevede declarația și ce state nu au semnat documentul
Amintim că Summitul pentru pace în Ucraina a reunit lideri din 100 de țări și organizații internaționale, care și-au reafirmat angajamentul pentru o pace justă și durabilă în Ucraina și în Europa.
„Pacea nu înseamnă capitularea în fața unui agresor, refuzul de a-și proteja cetățenii sau acceptarea ocupației străine. Crede cineva aici la această masă că renunțarea la anumite părți din țările voastre poate duce de fapt la o pace de durată? Lumea trebuie protejată. Pentru noi toți. Și trebuie să creăm o lume puternică și unită, care să sprijine activ țări precum Ucraina în căutarea păcii și securității. (...) Pacea pentru Ucraina este pace pentru R. Moldova, iar fără această interconectare, pacea globală nu poate exista. Doar unindu-ne pe toate continentele ne putem asigura tuturor un viitor pașnic. Glorie Ucrainei!”, a arătat Maia Sandu în discursul său ținut la summitul din Elveția.









































































