Judecătorul din Drochia, bănuit de corupere pasivă, şi-a recunoscut vinovăţia
Magistratul din Drochia, reţinut acum două zile de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori, şi-a recunoscut vinovăţia pentru corupere pasivă. Acesta a fost eliberat în baza ordonanţei procurorului şi are obligaţia de a nu părăsi localitatea şi de a se prezenta la citarea organului de urmărire penală.
Amintim că urmărirea penală a fost inițiată în luna februarie, în baza unei plângeri depuse de o femeie stabilită în Italia. Cercetările au arătat că, în aprilie 2010, judecătorul a acordat petiţionarei o consultaţie privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său.
Judecătorul i-a promis femeii că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui. Tot atunci, magistratul a primit de la femeie 200 de euro pentru consultaţie. Peste două zile, acesta i-a comunicat clientei sale că pentru suma de 6 200 de euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea ei. În aprilie 2014, femeia a transferat din Italia pe numele magistratului suma integrală solicitată, pe care acesta a primit-o de la o instituţie bancară.
În noiembrie 2014, în urma examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărârea prin care a dispus recunoaşterea după femeie a dreptului de proprietate asupra a 75% din valoarea imobilului, însă nu s-a pronunțat asupra sechestrului care era aplicat asupra casei. Ulterior, motivând că banii transmişi nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, judecătorul a mai cerut o mie de euro.
În aceeaşi zi, Procuratura Anticorupţie a început măsurile speciale de investigaţie, fiind probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirmă faptul primirii sumelor extorcate de la femeie.
Operaţiunea de reţinere a magistratului a avut acum două zile.
România continuă să asigure cea mai mare parte a energiei electrice consumate în R. Moldova. Situația în stânga Nistrului rămâne dramatică, cu deconectări timp de câte cinci ore în orele de vârf
O nouă șansă pentru doritorii de a studia gratuit limba ROMÂNĂ: Înscrierile pentru 6 500 de locuri, lansate de Ministerul Educației și Cercetării
Reuniune de urgență la Președinție, cu participarea ambasadorilor statelor UE, dar și ai țărilor membre ale formatului G7 acreditați în R. Moldova. Mesajele transmise de către Maia Sandu