DOLIU // 82 de ani de la ruperea Basarabiei de la România și anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru la Uniunea Sovietică. Ministrul Justiției de la Chișinău: „Ziua de 28 iunie 1940 a însemnat desprinderea noastră de România și de Europa”


Acum 82 de ani, pe 28 iunie 1940, România primea un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, dar și din partea nordică a Bucovinei. Astfel, URSS anexa Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța care nu au mai revenit de atunci în componența României.
Evenimentele de acum 82 de ani aveau loc în baza pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, prin care Germania nazistă și Uniunea Sovietică își împărțiseră sferele de influență teritorială în Europa Răsăriteană.
Ministrul Justiției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco, amintește că despre ziua de 28 iunie 1940 și despre faptul că în această zi Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța au fost „ocupate prin forţă” și „fără consultarea polulației” se menționează expres în chiar Declarația de Independență a Republicii Moldova.
„În această zi tragică pentru istoria noastră națională, suntem obligați să ne amintim de zecile și sutele de mii de oameni care au suferit ca urmare a punerii în aplicare a unui sistem de inginerie socială radicală. Urmările acesteia o simțim și astăzi, dat fiind că proiectul sovietic a distrus sau marginalizat cele mai întreprinzătoare, educate și harnice elemente din cadrul fiecărei comunități etnice locale.
Ziua de 28 iunie 1940 a însemnat desprinderea noastră de România și de Europa pentru mai mult de jumătate de secol. Comemorarea acestei zile este un act de dreptate socială și națională față de înaintașii noștri, care au crezut în viitorul nostru european și democratic”, se arată într-o postare pe Facebook a lui Sergiu Litvinenco.
În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, Guvernul sovietic a adresat României a doua notă ultimativă în care cerea următoarele:
„1. În decurs de patru zile, începând cu orele 14.00 după ora Moscovei, la 28 iunie, să se evacueze teritoriul Basarabiei şi Bucovinei de trupele româneşti;
2. Trupele sovietice în acelaşi timp să ocupe teritoriul Basarabiei şi partea de Nord a Bucovinei;
3. În decursul zilei de 28 iunie trupele sovietice să ocupe următoarele puncte: Cernăuţi, Chişinău, Cetatea Albă;
4. Guvernul regal al României să ia asupra sa răspunderea în ceea ce priveşte păstrarea şi nedeteriorarea căilor ferate, parcurilor de locomotive şi vagoane, podurilor, depozitelor, aerodromurilor, întreprinderilor industriale, uzinelor electrice, telegrafului.
5. Să se numească o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Guvernului român şi ai Guvernului sovietic, câte doi din fiecare parte, pentru lichidarea chestiunilor în litigiu în legătură cu evacuarea armatei române şi instituţiilor din Basarabia şi partea de Nord a Bucovinei”.
Pe data de 28 iunie 1940 trupele sovietice au invadat România, ocupând nu doar Basarabia şi Nordul Bucovinei, ci şi Ţinutul Herţa şi insule de la Gurile Dunării.









































































