12:50:49 15.06.2024
Stiri

Istoria secretă a mămăligii, unul dintre cele mai consumate alimente în spațiul românesc. Ce spun nutriționiștii despre preparat

Actualitate 09.02.2024 08:16 Vizualizări4118 Autor: Ziarul National
Istoria secretă a mămăligii, unul dintre cele mai consumate alimente în spațiul românesc. Ce spun nutriționiștii despre preparat


Astăzi, mămăliga este unul dintre cele mai cunoscute preparate în România și R. Moldova, dar și în Italia, unde poartă denumirea de polenta.

Deși istoricii specializați în preparate culinare notează că romanii obișnuiau să consume o variantă mai moale a mămăligii, care era făcută din speltă măcinată și gătită, versiunea din zilele noastre a îndrăgitului preparat își are originile peste Oceanul Atlantic, în America, potrivit CNN.

Totul a început când Cristofor Columb a adus recolte de porumb în Europa, ceva considerat „exotic” până la acel moment, în 1492.

Potrivit bucătarului și istoricului în preparate culinare Amedeo Sandri, porumbul a fost mai târziu importat în Italia de misionarii care se întorceau din America în regiunea Friuli.

Cultivarea la scară largă a porumbului a început în anii 1600, în regiunile Veneto și Lombardia, înlocuind culturile tradiționale și declanșând o revoluție agrară.

„Fermierii au realizat că porumbul dă un randament mai mare și are un ciclu mai mic de cultivare în comparație cu meiul, secara și grâul, dar și că oferă suficientă forță pentru a lucra pământurile. Însă existau anumite efecte secundare serioase ale acestei diete bazate pe mămăligă”, a spus Sandri.

Se pare că cei care consumau în exces preparatul ajungeau să dezvolte o boală numită pelagra, cauzată de o lipsă de vitamina B3.

Însă, odată cu trecerea timpului, specialiștii au descoperit că dacă se consumă moderat, mămăliga poate avea și beneficii: nu conține gluten, se digeră ușor și are puține calorii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md