13:14:40 21.06.2024
Stiri

Întrebările de la recensământ, în conformitate cu practicile internaționale: BNS explică de ce este necesară întrebarea „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?” din chestionare

Actualitate 10.04.2024 15:59 Vizualizări2050 Autor: Ziarul National
Întrebările de la recensământ, în conformitate cu practicile internaționale: BNS explică de ce este necesară întrebarea „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?” din chestionare


Întrebările din chestionarele de la Recensământul populației și al locuințelor 2024 au la bază recomandările internaționale, inclusiv ale Conferinței Statisticienilor Europeni pentru Recensămintele Populației și Locuințelor din runda 2020, și reflectă bunele practici la nivel mondial, susține Biroul Național de Statistică (BNS).

Instituția responsabilă de realizarea acestui exercițiu, care va dura timp de trei luni, până la 7 iulie, arată că întrebările din chestionarele de recensământ au fost consultate pe larg cu instituțiile interesate și societatea civilă, după care au fost examinate de către Comisia Națională pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2024.

BNS a ținut să răspundă și criticilor de pe rețelele de socializare vizavi de întrebarea din chestionar: „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?”.

„Este o întrebare inițială, prima în chestionarul persoanei (3P) și este formulată anume cu referire la momentul de referință al Recensământul populației și al locuințelor 2024. Ea servește identificării din start a persoanelor care vor avea reședința obișnuită în localitatea unde are loc interviul. De exemplu, persoanele care s-au mutat cu traiul în această locuință după 8 aprilie (au ales răspunsul „nu, m-am mutat cu traiul după 8 aprilie”) sunt întrebate despre localitatea unde s-au aflat la 8 aprilie (salt de la întrebarea 3 la întrebarea 14 „Unde v-ați aflat la 8 aprilie anul 2024?”) pentru a atribui reședința obișnuită în altă localitate unde au locuit preponderent înainte de data interviului (întrebările 15-18). Întrebările din chestionar sunt importante în special pentru a determina exact populația cu reședință obișnuită în localitățile republicii, informație solicitată de către autoritățile publice locale, centrale și alți utilizatori. Totodată, setul efectiv de întrebări din chestionar care vor fi adresate persoanei anume va depinde de faptul dacă persoana și-a schimbat sau nu locul de reședință până la data de referință a RPL”, explică BNS.

CITIȚI și Premierul Dorin Recean, mesaj pentru „experții de peste noapte” în recensământ: „Asupra formulării întrebărilor s-a lucrat foarte mult. Îi chem pe toți să răspundă, ca să putem pune la dispoziția autorităților și mediului de afaceri datele necesare”

Cât despre utilizarea la recensământ a termenului „miezul nopții între 7 și 8 aprilie 2024”, explicația este că orice exercițiu de acest fel prevede colectarea datelor conform stării la un anumit moment sau dată de referință.

BNS mai precizează că participarea la recensământ a populației este obligatorie pentru a furniza, pe propria răspundere, informații corecte și complete, iar recensământul nu are drept scop colectarea impozitelor de la persoanele recenzate. La întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie) respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”.

Autoritățile mai precizează că recensământul va oferi date statistice importante pentru elaborarea și implementarea politicilor de dezvoltare spațiale bazate pe date, în funcție de densitatea populației în anumite zone, fiind vorba inclusiv despre planificarea transportului urban, planificarea de grădinițe, școli, spitale etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md