04:58:20 11.04.2021
 
Stiri

INTERZIS // Alcool, droguri, cuțite și telefoane în penitenciarele din R. Moldova: Cum explică ANP captura impresionantă a oamenilor legii de la Penitenciarul nr.15 de la Cricova

Actualitate 25.02.2021 17:29 Vizualizări1649 Autor: Ziarul National
INTERZIS // Alcool, droguri, cuțite și telefoane în penitenciarele din R. Moldova: Cum explică ANP captura impresionantă a oamenilor legii de la Penitenciarul nr.15 de la Cricova ZdG


Unii deținuți din penitenciare ajung să-și creeze după gratii condiții ca acasă.

Procurorii și polițiștii au desfășurat miercuri percheziții de amploare la Penitenciarul nr.15 din Cricova, unde sunt peste 500 de deținuți, și au găsit numeroase obiecte interzise.

Mai exact, este vorba despre peste 100 de cuțite confecționate artizanal, 30 de telefoane mobile, în jur de 40 de cartele telefonice, precum și aproximativ o sută de purtători de informație electronică de diferite dimensiuni, sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker, sute de litri de alcool produs artizanal, zeci de seringi care conțin substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru a stabili dacă este vorba de substanțe narcotice.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), angajații căreia ar trebui să prevină asemenea ilegalități, dă vina pe numărul mic de gardieni și vulnerabilitatea edificiilor de pază.

„Cu referire la obiectele și substanțele interzise depistate și ridicate în urma perchezițiilor din instituția penitenciară, menționăm că din cauza vulnerabilității edificiilor de pază, zonei de așezare, numărului redus de angajați, a factorului uman există riscul pătrunderii acestora prin diverse metode. ANP desfășoară permanent percheziții, activități speciale de investigaţii, acțiuni de prevenire a introducerii obiectelor și substanțelor interzise, operațiuni de descoperire sau curmare a infracţiunilor ce s-au pregătit sau săvârşit în penitenciar. În anul 2020, doar în Penitenciarul nr.15-Cricova au fost desfășurate 733 de percheziții, iar în total în sistemul administrației penitenciare au fost efectuate 10 570, care s-au soldat cu ridicări ale diverselor obiecte și substanțe interzise”, a reacționat ANP.

Instituția dă asigurări că vor fi desfășurate măsuri de asigurare a siguranței locurilor de detenție și va veni cu propuneri pentru sporirea capacității penitenciarelor pentru a putea contracara astfel de situații.

„Administrația Națională a Penitenciarelor regretă prejudiciul de imagine și nu tolerează eventualele implicări ale angajaților în activități neregulamentare, motiv pentru care suntem disponibili pentru acordarea suportului necesar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor”, cităm din același comunicat de presă.

Amintim că, după perchezițiile de ieri, șeful Penitenciarului nr. 15 din Cricova, Victor Munteanu, a fost reținut de către procurori pentru 72 de ore. Totodată, 13 condamnați deținuți în Penitenciarul nr. 15, inclusiv Vladmir Moscalciuc, alias „Makena”, au fost transferați în alte instituții de detenție.

Oamenii legii îl bănuiesc pe Munteanu de participare și susținere, prin diferite forme, a activității unei organizații criminale, la fel ca și pe unul dintre adjuncții ANP, reținut la finele săptămânii trecute.

Un alt șef adjunct de la ANP, Seghei Demcenco, a fost arestat și este învinuit că ar fi implicat în schema care a lăsat mii de moldoveni fără milioane de lei de pe cardurile bancare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md