13:09:44 16.04.2024
Stiri

INTERVIU // Oazu Nantoi despre „acțiunile antistatale și provocatoare” realizate de „agentul rus” Igor Dodon: „Promovează tactica pașilor mici în direcția federalizării R. Moldova”

Actualitate 10.02.2021 13:14 Vizualizări8483 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Oazu Nantoi despre „acțiunile antistatale și provocatoare” realizate de „agentul rus” Igor Dodon: „Promovează tactica pașilor mici în direcția federalizării R. Moldova”
Deputatul Oazu Nantoi


Guvernul Gavriliță are șanse „practic egale cu zero” de a fi votat de către Parlament, iar președinta Maia Sandu ar putea să nu dea curs unei eventuale propuneri venite de la socialiști privind un viitor guvern, la a doua încercare.

Prognozele vin de la deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, care vorbește, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, despre „acțiunile antistatale și provocatoare” ale „agentului rus” Igor Dodon, ale Partidului Socialiștilor și Partidului Șor din ultimul timp.

„M-am adresat acum două săptămâni procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu o sesizare prin care am rugat, aducând niște exemple concrete, să fie analizată activitatea fostului președinte Igor Dodon sub aspectul articolului 337 din Codul Penal, adică al trădării de patrie”, ne spune Oazu Nantoi în interviul de mai jos.

Dle Oazu Nantoi, va fi votat sau nu Guvernul Gavriliță în Parlament?

În opinia noastră, binomul DonȘor se află într-o situație ambiguă. Pe de o parte, ei nu doresc alegeri anticipate, vrând să păstreze controlul asupra Parlamentului și asupra schemelor din economia tenebră din care continua să se hrănească. Pe de altă parte, presiunea opiniei publice și Dodon, cu imaginea lui de kuliokar și de trădător de țară, nu poate să ignore acest lucru.

Eu consider că probabilitatea votării Guvernului Gavriliță din prima încercare este aproape egală cu zero. Noi nu putem exclude nimic în condițiile fățărniciei lui Dodon, dar șansele sunt, practic, egale cu zero.

Intriga va începe după această încercare.

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate, președinta Maia Sandu, au un plan B, în cazul în care Guvernul Gavriliță nu trece?

Sigur că noi discutăm mai multe scenarii.

Socialiștii Igor Dodon și Corneliu Furculiță au declarat deschis că ar putea să creeze o coaliție în Parlament care să propună un guvern pentru a doua încercare...

Crearea unei colaiții cu cine? Cu Șor și cu Serghei Sîrbu care simbolizează transfugii din fostul Partid Democrat?

Ceea ce înseamnă mai mult de 51 de voturi în Parlament și un guvern pentru încă cel puțin doi ani...

Dacă citim atent Constituția, inclusiv Hotărârea Curții Constituționale din 6 august 2020, dacă doamna președinte nu înaintează acest candidat, atunci deputații nu au decât, sunt obligați să dezbată acordarea votului de neîncredere șefului statului pentru care e nevoie de două treimi din voturile legislatorilor.

Eu vreau să-i văd pe acei deputați care o să acorde acest vot de neîncredere, cu desfășurarea ulterioară a referendumului din bani publici, timp pierdut și criză aprofundată, nemaivorbind de atacurile la adresa statalități realizate de Igor Dodon și de Șor în decembrie 2020 prin adoptarea în Parlament a unor legi populiste. Tactica pământului pârjolit.

Anunțul de ieri al lui Dodon despre luarea taurului de coarne în ceea ce privește un eventual viitor guvern a venit, trebuie să remarcăm, după o întrevedere a acestuia cu Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov. Dvs. cum comentați această succesiune a evenimentelor?

În primul rând, Igor Dodon este cel mai mincinos politician din R. Moldova. Eu nu cred niciunei declarații făcute de acest pretins politician. Faptul că Igor Dodon este agent de influență al Federației Ruse și, atunci când a fost ultima dată în Federația Rusă, a promis revanșă în urma alegerilor parlamentare, probabil în schimbul finanțării, nu am dubii că pentru Igor Dodon politica înseamnă în primul rând business de familie, ținând cont de faptul că fratele lui, Alexandru, a devenit oficial milionar în dolari în Federaţia Rusă, deci pentru mine nu există dubii că Igor Dodon este un trădător.

M-am adresat acum două săptămâni procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu o sesizare prin care am rugat, aducând niște exemple concrete, să fie analizată activitatea fostului președinte Igor Dodon sub aspectul articolului 337 din Codul Penal, adică al trădării de patrie.

Și ați primit vreun răspuns de la Procuratură?

Deocamdată nu. Poate mă așteaptă la Parlament, dar eu astăzi mă duc la Comrat.

O să abordați la Comrat și subiectul independenței Comisiei Electorale din Găgăuzia în raport cu sistemul electoral național, așa cum își doresc deputații socialiști care au prezentat un proiect de lege, avizat astăzi pozitiv de către Comisia juridică, pentru numiri și imunități?

Nu. Aceasta face parte din șirul acțiunilor antistatale și provocatoare realizate de agentul rus Igor Dodon, în complicitate cu unii deputați din PSRM. Am văzut acest proiect de lege pe site-ul Parlamentului și este evident că Igor Dodon promovează tactica pașilor mici în direcția federalizării R. Moldova, atribuindu-i Găgăuziei niște lucruri care nu au nimic comun cu ideea acestei autonomii despre care nimeni nu discută.

Dar proiectul Partidului Șor privind traducerea actelor din Parlament în limba rusă, avizat astăzi de către aceeași Comisie, la scurt timp după ce Curtea Constituțională a clarificat lucrurile, unde să-l plasăm?

Este vorba de instigare premeditată a tensiunilor interetnice în perspectiva posibilelor alegeri parlamentare. În Parlamentul R. Moldova sunt provocatori politici care nu știu a face o campanie electorală bazată pe strategii sau programe de guvernare pentru rezolvarea problemelor reale ale cetățenilor. Ei aplică scenariul divide et impera (desparte și stăpânește – n.r.), nefiind capabili de altceva.

Dacă vă uitați la pretinsa nouă programă a PSRM, vedeți o sterilitate absolută, care demonstrează o impotență intelectuală și incapacitate de a rezolva problemele statului și ale cetățenilor.

Dle Nantoi, am reținut o afirmație recentă de-a Dvs., făcută în spațiul public, potrivit căreia deputații socialiști ar fi semnat angajamente în fața serviciilor speciale ale Federației Ruse atunci când au mers in corpore la Moscova...

L-am întrebat pe socialistul Vasile Bolea, într-o emisiune, de ce de fiecare dată după alegerile parlamentare deputații PSRM pleacă in corpore la Moscova? Nu cumva pentru aceea ca fiecare în parte să semneze angajamentul de colaborare cu FSB?

Bolea a zis că nu.

A zis. Dar eu am temeri și motive rezonabile să consider că Bolea a mințit, așa cum face și Igor Dodon.

Ce angajamente credeți că și-ar fi putut lua socialiștii față de FSB?

Întrebați-i pe ei, dar dacă ne uităm la poziția reală a Moscovei în raport cu R. Moldova, să nu uităm de memorandumul Kozak și nici că pe 11 iulie 2017 Kozak a fost desemnat iarăși reprezentant pentru R. Moldova, chipurile pentru colaborarea comercial-economică, dar la trei zile după asta Igor Dodon cu toată echipa lui s-a prezentat la instructaj la Kozak... Deci, Federația Rusă dorește să utilizeze pretinsul conflict transnistrean pentru a transforma R. Moldova într-o unealtă docilă.

Vă recomand să vă uitați la poziția Ministerului de Externe de la Moscova din 17 martie 2014 în ceea ce privește Ucraina. În raport cu Ucraina, profitând de situația din regiunile Donețk și Luhansk, Federația Rusă deschis promovează același scenariu – promovarea federalizării Ucrainei și a R. Moldova, precum și transformarea lor într-o zonă buffer, subordonată Moscovei.

Una dintre soluții ar fi organizarea alegerilor parlamentare să vedem dacă cetățenii R. Moldova acceptă să fie conduși de către deputați care ne vorbesc despre statalitate, dar fac tot posibilul pentru a transforma R. Moldova într-o gubernie a Rusiei. Credeți că sunt șanse să avem alegeri parlamentare anticipate în acest an?

Eu știu un lucru – atât doamna președinte Maia Sandu, precum și colegii mei din partid suntem determinați să folosim toate opțiunile pentru ca R. Moldova să aibă posibilitatea ca să trimită la cimitirul politic aceste formațiuni corupte din Parlament care au nimerit acolo în condițiile statului captiv și să avem un Parlament mai responsabil în raport cu cetățenii R. Moldova și care va fi capabil să coopereze constructiv cu doamna președinte pentru care au votat peste 933 de mii de cetățeni.

Nu porniți la luptă cu arme inegale? Pe de o parte - PSRM, Partidul Șor, cu holdingul lor media și coordonați de Federația Rusă, iar pe de altă parte - Maia Sandu cu un grup mic de deputați...

Noi avem ceea ce nicicând nu a avut și nu poate avea Dodon – e vorba de susținerea cetățenilor R. Moldova. Să nu exagerăm în ceea ce privește influența Federației Ruse. Da, Federația Rusă este un actor controversat, dar totul depunde de cetățenii R. Moldova.

Votul din 15 noiembrie 2020 a demonstrat că noi putem. Fără a boci mioritic.

Domnule Oazu Nantoi, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md