07:18:43 25.09.2020
 
Stiri

INTERVIU // Irina Rimes s-a apucat de compus piese când s-a mutat în București și le vindea artiștilor de la Chișinău pentru a supraviețui peste Prut: Acum scrie pentru ea, dar și pentru Andra, Inna sau Antonia

Actualitate 15.09.2020 12:58 Vizualizări1817 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Irina Rimes s-a apucat de compus piese când s-a mutat în București și le vindea artiștilor de la Chișinău pentru a supraviețui peste Prut: Acum scrie pentru ea, dar și pentru Andra, Inna sau Antonia Dimitri Caceaune


Irina Rimes a ajuns în România, în 2013, fără nicio perspectivă, în afara visului de a face muzică. Lipsa banilor a obligat-o să-şi vândă piesele în Republica Moldova, dar spune că atunci, când se chinuia să se remarce, era la fel de fericită ca acum, când e o cântăreaţă cunoscută pe ambele maluri ale Prutului.

În 1991, pe 27 august, la cinci zile după ce s-a născut ea, Republica Moldova şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Într-un fel, Irina Rimes şi ţara natală au crescut în acelaşi timp. Însă cântăreaţa spune că independenţa proprie şi-a câştigat-o abia după ce s-a mutat în România, în 2013. Succesul a venit greu. Lipsurile financiare şi eşecurile muzicale din primii ani n-au făcut-o să-şi piardă speranţa că într-o zi va reuşi. Astăzi este una dintre cele mai apreciate cântăreţe din România, însă ştie că este un statut de care se va bucura cât timp va continua să muncească.

Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, Irina a declarat că nu are „perioade negre de care să-mi aduc aminte şi să zic: Vai, ce bine că am ieşit de acolo“.

„Înainte de „Visele” (2016) nu eram OK financiar, aveam cam 30 de lei în buzunar de cheltuit zilnic. Mergeam cu Andi (n.r. – Bănică), soţul meu, într-un magazin mare, unde totul e mai ieftin, căutam cele mai ieftine chestii şi umpleam trei pungi cu chipsuri şi tot felul de dulciuri. Când ajungeam acasă, eram foarte mulţumiţi. Aveam un Matiz ruginit şi mergeam cu el la Chişinău, la munte, peste tot. Săraca maşină, mai mult de 60 de kilometri pe oră nu ducea, dar noi eram fericiţi în ea. Ţin minte cum mergeam noaptea şi ascultam concerte; la Radio România Actualităţi era o emisiune de la 2.00 la 3.00, în care se vorbea despre Bruce Springsteen, Madonna, Sting. Atunci am făcut piese şi le-am vândut în Republica Moldova, ca să avem bani de trăit. N-am visat că o să fiu supercunoscută, că o să am concerte şi că o să ajung în juriu la „Vocea României“. Era un vis un pic intangibil, dar mereu am sperat”, a declarat basarabeanca stabilită la București.

Întrebată cum arată viaţa unui artist în Republica Moldova, Irina Rimes a spus că aici „fiecare e pe cont propriu, nu există case de producţie”.

„Există însă producători. Artistul se duce la producător sau îşi propune piesele la radio. De obicei, artistul e şi manager. Doar câţiva artişti au noroc de un manager foarte bun. N-ai o casă de producţie în spate şi pe cineva care să investească în tine. În felul ăsta, nici industria n-are cum să evolueze. Concurenţă există, dar e la un alt nivel dacă ai case de discuri, lucrurile se fac mai profi. În general, un artist ar trebui să creeze, nu să facă management. Un artist complet e cel care-şi gândeşte proiectul, îl vizualizează din punct de vedere strategic, dar nu trebuie să implementeze totul singur. În jurul lui ar trebui să existe o echipă care să-l ajute. Când nu te ajută nimeni, devii şi impresar, şi booking agent, şi manager. Eu n-am luat foarte în serios munca din Republica Moldova. Nu mi se părea o joacă, dar mai degrabă era o ambiţie niciodată dusă până la capăt. Ziceam: „Ce-o fi o fi, eu încerc şi vedem ce mişcă“. Într-o zi s-a ivit oportunitatea să vin în România. N-am stat pe gânduri nicio secundă, am luat tot şi-am venit”, a mai povestit ea.

Amintim că Irina a lansat trei albume – „Despre el“, (2017), „Cosmos“ (2018) şi „Pastila“ (2020) – şi a cântat alături de The Motans, Taxi, Carla’s Dreams şi Guess Who. Printre cântăreţele pentru care a compus piese se numără Inna, Andra şi Antonia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md