Internetul va ajunge în curând în fiecare colţ al planetei


Gigantul aerospaţial Airbus şi un startup din Statele Unite intenţionează să asigure acoperirea totală a globului cu semnal de conectare la internet printr-un proiect de proporţii.
Alături de OneWeb, inginerii Airbus au pus la cale crearea unei reţele formate din 900 de sateliţi de comunicaţii care ar putea să ducă semnalul de internet până şi în ultima văgăună de pe planetă, scrie CNN Money.
Airbus va construi primii 10 sateliţi de acest tip în laboratoarele din Touluse, Franţa, restul echipamentelor spaţiale urmând să fie asamblate la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, de către asociaţii din proiect.
Dimensiunea unui satelit din reţeaua de 900 de unităţi nu va fi mai mare de cea a unei banale maşini de spălat, dar costul de construcţie se poate ridică la un milion de euro, au anunţat specialiştii companiei europene.
Primele lansări ale sateliţilor din reţeaua OneWeb Satellites sunt programate pentru luna martie a anului viitor, frecvenţa punerii pe orbită a echipamentelor fiind de 21 de zile.
Ideea creării unei reţele globale de distribuţie a semnalului de internet nu este singulară, până acum diverse companii din sectorul IT şi tehnologic avansând variante care merg de la crearea unei reţele de sateliţi orbitali până la distribuirea semnalului cu ajutorul unor drone.
Dacă va avea succes, reţeaua OneWeb Satellites ar putea asigura accesul la internet pentru miliarde de persoane care, în prezent, nu se bucură de acest serviciu.
Altitudinea la care vor orbita sateliţii Airbus este de 1200 km, mult mai jos decât actuala zonă de plasare a sateliţilor de comunicaţii. Gigantul aerospaţial european speră să lanseze prima ofertă de conectare la internet în 2019, urmând că într-un an serviciul să aibă acoperire globală.
Planul de afaceri nu prevede transformarea consorţiului One Web Satellites într-un furnizor direct de servicii, ci revânzarea acestora prin intermediul unor companii bine reprezentate pe fiecare piaţă în parte.
Startupul american OneWeb se bucură de susţinerea unor nume mari din mediul de afaceri, aşa cum ar fi Coca Cola, Virgin Group, Qualcomm sau instituţia de credit japoneză Soft Bank, care a şi investit un miliard de dolari în finanţarea firmei din Florida.
Sursa: business24.ro













































































