Infografic // Numărul INTERCEPTĂRILOR este în CREȘTERE. Câți moldoveni au fost ASCULTAȚI în 2015


În 2015, instanțele de judecată au autorizat un număr record de interceptări ale convorbirilor telefonice. Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice (CRJM), anul trecut, judecătorii de instrucție din R. Moldova au admis 9 704 demersuri de interceptare a convorbirilor telefonice ale unor persoane.
Precizăm că, în cadrul unui demers, poate fi solicitată interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor persoane. Spre comparație, în 2014, instanțele de judecată au admis 5 861 de demersuri de interceptare a convorbirilor, iar în 2013 – 2 876 de demersuri.
Totuși, rata cererilor admise din totalul celor depuse este în descreștere.
În 2015, judecătorii au refuzat în 258 de cazuri interceptarea discuțiilor telefonice (rata demersurilor admise este de 97,4 %), în 2014 – în 91 de cazuri (rata demersurilor admise 98,4 %), iar în 2013, judecătorii nu au permis interceptările doar în 39 de cazuri în care acest lucru le-a fost cerut (98,6 %).
Autorii studiului remarcă faptul că legislația națională nu prevede înștiințarea persoanelor ale căror telefoane au fost ascultate ilegal.
Potrivit legii, doar în cazul în care interceptările telefonice au avut loc legal, judecătorul este obligat să anunțe persoana despre faptul că discuțiile ei telefonice au fost ascultate, iar în acest caz persoana are dreptul să vadă decizia judecătorească prin care au fost admise interceptările, dar și să ia cunoștință de înregistrările rezultate din interceptări.
În cazul în care telefoanele au fost ascultate ilegal, victima nu va afla despre acest lucru niciodată.













































































