03:45:48 26.04.2019
 
Stiri

Indemnizații pentru aleșii poporului! Bugetele locale, SĂRĂCITE cu 53 de milioane de lei

Politică 17.05.2015 11:06 Vizualizări4792 Autor: Stela Mihailovici
Indemnizații pentru aleșii poporului! Bugetele locale, SĂRĂCITE cu 53 de milioane de lei

Remunerare // Peste 12 mii de aleși locali vor primi indemnizații unice la sfârșit de mandat

Alegerile din 14 iunie au pus în dificultate autoritățile locale, care sunt obligate să găsească în buget zeci sau sute de mii de lei disponibili pentru a le achita indemnizații aleșilor locali care pleacă din funcții. Peste 12 700 de consilieri, primari, viceprimari, președinți de raioane și adjuncții lor vor „sărăci” bugetele locale cu peste 53 de milioane de lei.

La expirarea mandatului, alesul local trebuie să primească o indemnizaţie unică, egală cu salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. Așa prevede Legea privind statutul alesului local.

În 2014, salariul mediu a fost de 4 225 de lei, cu aproape o mie de lei mai mult faţă de anul 2011 când cetățenii i-au ales în funcții pe cei care să le reprezinte interesele în comunitate.

Statistică

Baza de date a Comisiei Electorale Centrale arată că, la scrutinul din iunie 2011, au fost aleși 12 583 de primari și consilieri. La aceștia se adaugă alți 140 de viceprimari de orașe, președinți de raioane și adjuncții lor, care au fost numiți ulterior în funcții și intră în categoria aleșilor locali. Fiecare dintre ei ar urma să ridice câte 4 225 de lei, iar din bugetele locale se vor cheltui peste 53,7 milioane de lei.

Decizii adoptate în grabă

Dacă unele localități nu au identificat nici până astăzi din ce surse financiare să plătească indemnizațiile prevăzute de lege, fiind prioritare alte probleme din comunitate care necesită finanțare, în unele raioane chestiunea a fost rezolvată în mare grabă, chiar de la începutul anului. Consiliul raional Rezina, de exemplu, a adoptat încă în luna februarie un proiect de decizie prin care au fost alocate 196 829 de lei pentru plata indemnizațiilor aleșilor locali la expirarea mandatelor. „Am avut surse disponibile de 16 milioane de lei rămase de anul trecut și nu a fost o problemă să alocăm banii”, explică Arcadie Mușinschi, șeful Direcției finanțe a raionului Rezina, de ce s-au grăbit consilierii să-și pregătească premiile.

Indemnizații mai grase pentru conducătorii raionului

În aceeași decizie se spune că 57 404 lei sunt prevăzuți pentru „persoanele cu funcții de demnitate publică”. Întrebat cine sunt aceste persoane care vor beneficia de indemnizații mai grase, Arcadie Mușinschi a precizat că e vorba de președintele și cei doi vicepreședinți ai raionului.

„Ei vor primi câte două salarii de funcție la sfârșit de mandat. De exemplu, președintele are peste opt mii de lei salariu”, precizează funcționarul.

Experții susțin că autoritățile locale interpretează eronat legea pentru a beneficia de premii mai mari. „Două legi se bat cap în cap - cea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică și cea privind statutul alesului local. Președinții de raioane și adjuncții lor sunt aleși locali și trebuie să primească tot 4 225 de lei la finisarea mandatului”, afirmă Viorel Furdui, directorul Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Au primit banii

Deși a mai rămas o lună până la alegerile locale și actualii aleși ai poporului ar putea încă să mai muncească la unele proiecte care rămân nefinisate, în unele localități munca a luat sfârșit, iar indemnizațiile au fost împărțite. Consilierii orășenești din Ungheni au ridicat banii încă săptămâna trecută.

„Nu mai avem ședințe ordinare planificate și am decis să dăm banii la ultima noastră întrunire. Au fost cheltuiţi 129 332 de lei pentru 27 de consilieri, primarul şi cei trei viceprimari ai orașului”, ne spune secretarulConsiliului orășenesc Ungheni, Tudor Gavriliuc.

Totuși, în majoritatea localităților indemnizațiile pentru aleșii locali vor fi împărțite după data de 14 iunie sau chiar în iulie, deși banii au fost planificați în buget mai demult.

Fără decizia CMC

Consilierii municipali din Chișinău nu au reușit să adopte o decizie privind alocarea resurselor financiare necesare pentru indemnizații. Contabila-șefă a primăriei ne-a spus că nu au fost făcute calculele, dar procedura va fi definitivată săptămâna viitoare. „Mai avem timp până la expirarea mandatelor. După ce contabilitatea va calcula, banii vor fi alocați fără decizia CMC, printr-o dispoziție a primarului general”, punctează secretarul Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didencu.

Cum vor cheltui banii

Mai mulți aleși locali au planificat ce vor face cu cele patru mii de lei obținute din indemnizații. Cei care candidează pentru un nou mandat îi vor cheltui în campania electorală, unii vor face cadouri oamenilor dragi, iar alții - acte de caritate.

„Acum doi ani, consilierii noștri au decis unanim că vor contribui personal la renovarea bisericii din sat. Acum pot să cedeze indemnizațiile pentru reparația lăcașului sfânt”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL primarul interimar din satul Bălceana, Hâncești, Tamara Cornică.

„Sunt decisă să obțin un nou mandat de președinte. Dacă îl iau, nu voi ridica indemnizația. Va rămâne în buget”, ne spune conducătoarea raionului Leova, Eufrosenia Grețu, care anterior a renunțat la mandatul de deputat pentru a-și continua munca în comunitate. „Voi face un parastas soţului meu care a decedat și o donaţie”, a dezvăluit Nina Coroli, consilier în orașul Ungheni.

Viorel Furdui, directorul Congresului Autorităţilor Locale din Moldova:

Consider că indemnizațiile achitate aleșilor locali sunt un lucru normal. Este o practică întâlnită în multe state ale lumii. Alta e problema că în R. Moldova e sărăcie. Parcă patru mii de lei nu este atât de mult pentru un premiu după un întreg mandat, dar când aduni toți aleșii locali, suma e fabuloasă. Mai ales că bugetele locale sunt sărace.

În prezent, munca consilierilor nu este remunerată după cum ar trebui. Sunt plătiți doar pentru participarea la ședințe, nu și pentru lucrul în comisii, unde se fac cele mai importante activități: se pregătesc decizii, se dezvoltă proiecte. Autoritățile centrale trebuie să atragă mai multă atenție aspectului de motivare a aleșilor locali, dacă vrem ca munca în comunitate să fie de calitate.

Cred că s-ar cere modificarea legislației doar în ceea ce-i privește pe aleșii locali care obțin mandate noi. Aceștia nu ar trebui să ridice indemnizațiile, pentru că își continuă munca.

Aleși locali ajunși la final de mandat

Funcția

Numărul funcționarilor

Primari

898

Consilieri raionali și municipali

1 120

Consilieri orășenești și sătești

10 565

Președinți de raioane

32

Vicepreședinți de raioane

59

Viceprimari de orașe și municipii

49

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md