09:15:39 22.02.2024
Stiri

Încă o minciună a Rusiei? Su-57, mândria aviației lui Putin, ascunde un mare secret

Actualitate 16.01.2023 14:09 Vizualizări940 Autor: Ziarul National
Încă o minciună a Rusiei? Su-57, mândria aviației lui Putin, ascunde un mare secret


Sukhoi Su-57 a fost promovat de Rusia ca fiind un avion militar fără egal. Totuși, aeronava a fost aproape absentă de pe cerul din Ucraina în timpul războiului. Explicațiile pentru această situație sunt mai multe: Moscova deține puține unități sau nu vrea ca vreunul dintre avioane să fie doborât și secretele sale să ajungă pe mâna americanilor.

Potrivit unor specialiști, Su-57 chiar ascunde un mare secret. „Felon”, cum este numit în cadrul NATO, nu este un avion cu adevărat invizibil pe radare, ci doar unul mai greu de detectat.

Potrivit publicației TheAviationGeekClub.com, Su-57 poate fi descris cu greu ca fiind un avion „stealth”. Jurnaliștii de acolo au vorbit cu mai mulți experți și s-au documentat serios înainte să afirme acest lucru.

Specialiștii consultați de sursa citată spun că aeronava are o semnătură radar mult mai mare decât cea a rivalelor F-22 Raptor sau F-35 Lightning II. Potrivit expertului în aviație Abhirup Sengupta, acest lucru se întâmplă deoarece, din rațiuni de costuri, „Felon” nu a fost conceput de la zero. Ca multe alte avioane militare rusești, Su-57 este bazat pe platforma Su-27. De exemplu, avionul nu are prize de aer de tip „Serpentine”, care sporesc semnificativ capabilitățile stealth ale aeronavelor, ci folosește unele standard.

Su-57

Chiar și așa, Rusia a susținut mereu că un Su-57 poate distruge cu ușurință un F-35. „Su-57 nu are rivali printre avionale de generația a cincea. (…) Su-57 va ucide cu ușurință un F-35 dacă se întâlnesc unul versus unul”, declara în 2018 Mihail Streleț, designerul șef de la Sukhoi.

În războiul aerian modern, însă, luptele de tip „dogfight” între avioane sunt extrem de rare. Într-o luptă de aproape, dacă aceasta s-ar întâmpla cumva, Su-57 ar putea distruge un F-35, care este mai puțin manevrabil. Însă cel mai probabil avionul rusesc nu s-ar putea apropia niciodată atât de mult încât să îi poată pune probleme unui F-35, deoarece aeronava americană are sisteme electronice foarte avansate și este susținută de multe alte sisteme terestre (ex.: Patriot) sau aeropurtate (AWACS).

În concluzie, datele arată că „Felon” este mai degrabă un avion de generația 4.5, similar cu KF-21 „Boramae” dezvoltat în Coreea de Sud.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md