03:31:07 16.04.2024
Stiri

În loc de Putin cu tancul, Anca Dragu cu abacul

Actualitate 24.12.2023 10:11 Vizualizări2158 Autor: Ziarul National
În loc de Putin cu tancul, Anca Dragu cu abacul


Trustia, elegii politikoase

Ieri am discutat despre rocada de la Banca Națională: un guvernator a fost înlocuit cu o guvernatoare, un bărbat a fost dat afară ca să vină o femeie.

E adevărat că și guvernatorul s-a comportat incomprehensibil: după cinci ani de guvernare ireproșabilă, în al șaselea a început, nitam-nisam, să saboteze procesul de investigare a dispariției faimosului miliard din sistemul bancar autohton, temperând astfel zelul justițiar, inoculându-le stări de spirit pesimiste bravilor procurori și procuroare sau viceversa, zădărnicind așteptările mult pătimitului popor. Mai mult, pentru a adormi vigilența cerberilor statali, guvernatorul demis a reformat perfid și a optimizat cum se cuvine sistemul bancar în așa fel încât leul nostru s-a întărit și le-a creat impresii pozitive și sentimente plăcute nu numai proprietarilor caselor de schimb, ci și FMI-ului capricios pe care nu-i împaci instantaneu, așa încât demisia guvernatorului a căzut pe capul femeiștilor ca ninsoarea din noiembrie pe capetele drumarilor din raioanele sudice.

Cu toate astea, demisia guvernatorului avea să treacă neobservată de popor, dacă succesoarea nu era de pe celălalt mal al râului peste care moldovenilor le-a fost interzis să se uite timp de 47 de ani. Și această interdicție i-a marcat pe mulți dintre ei fizic, așa încât capul refuză să li se întoarcă spre vest, ei nu pot privi decât spre răsărit, peste Nistru, peste depozitul de la Cobasna, ochii nu li se deschid, dacă, din întâmplare, se pomenesc cu fața spre Prut. Reflexele stataliștilor noștri rășchirați la culme de integrarea europeană au fost supuse imediat unei rășchirări peste limita suportabilității: ei îl așteptau pe Putin călare pe tanc, iar Maia Sandu o invită pe Anca Dragu cu abacul (cu laptopul, de fapt)! Fiți de acord, e o diferență esențială! Fără să mai aștepte ce ne va striga Maria Zaharova de pe zidul Kremlinului, Dodon, care și-a trimis fii ieniceri la tătării ruși, a început să amenințe din propria inițiativă că o va lipsi pe Dragu de cetățenia molotovenească. Ca pe Băsescu. Problema e că până acolo mai este. Până atunci Dodon ar putea să-și piardă „kuliokul” cu noroc.

Acum stau și mă gândesc la spusele lui Putin precum că Rusia era singurul garant al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și că, de acum înainte, polonezii, ungurii și românii își pot lua înapoi teritoriile pe care Stalin le-a ocupat și le-a dăruit ucrainenilor după cel de-al Doilea Război Mondial. Cu alte cuvinte, Putin ațâță răzbunător un nou război împotriva Ucrainei. Pe de cealaltă parte, dacă Rusia era garant și tot ea i-a luat Ucrainei Crimeea și Donbasul înseamnă fie că nu era garant, fie că Ucraina nu era stat suveran. Evident, Putin stă rău cu logica, dar în loc să se ducă la spital, el candidează din nou la Președinție. Doamne ferește!

Al vostru șarivar, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md